Starka prestationer av svenskar på Kullamannen

0
106

I helgen avgjordes Kullamannen by UTMB i Skåne. Över 2 000 personer kom till start och över 60 elitlöpare från hela världen var anmälda till de fyra olika distanserna. Det som tidigare har varit ett relativt lätt lopp att vinna har nu blivit en prestigefylld tävling där inget är avgjort på förhand. Flera svenskar gjorde fantastiska prestationer, inte minst en 17-åring från Täby.

På 100 miles var förra årets vinnare Claire Bannworth och Alexandre ”Gröna kepsen” Boucheix storfavoriter, men hon lämnade återbud på grund av sjukdom och han snackade ner sig inför loppet och klagade på problem med ena baksidan. Det lämnade större utrymme för svenskarna, som skulle visa sig vara i högform.

Klockan 18.00 på fredagskvällen ställde sig Christian Malmström, Viktor Stenqvist, Wille Englund, Jakob Åberg och Johan Ställberg på startlinjen i Höganäs. Vid sin sida hade då två starka ultralöpare från Finland: Juho Ylinen och Juuso Simpanen.

100 miles löparna väntar på startskottet

Alexandre Boucheix tog täten direkt och drog den första milen till Mölle och Kullaberg, där fick han till en lucka, för en stund. Under natten kom svenskarna allt närmare, medan finnarna inte hängde med.

Vädret var förhållandevis milt, runt 8-9 grader, uppehåll och inte så blåsigt som det kan vara på hösten i nordvästra Skåne. Det var däremot mycket blött i markerna efter flera dagars regnande. På flera ställen bestod banan av lervälling och knädjupa vattenpölar.

Efter Kullaberg blir banan mindre teknisk och då klev Jakob Åberg, Satisfy Running, fram. Och efter en lång natt i högt tempo blev det till slut 100-milesdebutanten som segrade. Tiden blev 14:59.04.

– Så jävla skönt, utbrast Jakob Åberg när han korsade mållinjen.

– Jag är bara lättad att jag har nått mållinjen, fortsatte han.

Hans strategi var att ta det lugnt på Kullaberg för att ha energi kvar till de platta och snabba delarna.

– Jag tror att jag klarade av det ganska bra. Jag hade en liten dipp på andra varvet på Kullaberg, men sen fyllde jag på energi. Jag gillade löpningen under natten.

En halvtimme senare korsade Alexandre Boucheix mållinjen med en rejält stukad fot. På tredje plats landade William Englund.

På damsidan i 100 miles var det finskan Johanna Antila som var segertippad. Svenska Anna Carlsson som tidigare vunnit på 100 miles hade lämnat återbud en tid före loppet och Sofia Smedman som också vunnit fick kasta in handduken dagen före race på grund av sjukdom. Med i toppstriden var däremot Johanna Bygdell, Öbacka LK, som kommit tvåa flera gånger på distansen och Hanna Aho, Försvarsmakten, som segrade på 100 kilometer förra året.

Det var Antila som la in högsta växeln redan från start. Till en början var Bygdell och Aho inte långt bakom men under natten ökade avståndet. Dessutom tog Emelie Eklöf från Lunds OK in på täten.

Antila tog hem segern med över en timmes marginal till tvåan, Emelie Eklöf. Johanna Bygdell blev i år trea.

Distansen 100 kilometer var helgens mest spännande lopp och fullt av elitlöpare. Flera vassa och välmeriterade  svenskar ställde upp i herrklassen, bland dem Salomonlöparen Oscar Claesson, Anton Gustafsson, Simon Bloss, Craft,  Simon Fröh, Team Blekinge och  Axel Svärdhagen, Salomon.

När starten gick stack en klunga på åtta personer iväg i ett högt tempo. De första 11,6 kilometrarna till Mölle avverkades på under 44 minuter. Men det höga tempot skulle stå flera löpare dyrt och under natten föll flera ifrån eller bröt. Till slut blev det en nordisk uppgörelse där Oscar Claesson korsade mållinjen först, tätt följd av norrmannen och tidigare landslagsåkaren i längdskidåkning Simen Østensen. Segertiden blev 7:42.16.

– Det var ett väldigt coolt lopp och speciellt att springa under natten. Man måste fokusera hela tiden. De första 60 kilometrarna var vi en klunga på tre personer som höll ihop och hjälpte varandra, det var jättebra, sa Oscar Claesson i en segerintervju efter loppet.

Fort gick det även på damsidan men här var det Norge som knep guldmedaljen. Sylvia Nordskar höll ledningen framför svenskhoppet och Salomonlöparen Malin Barrulf hela vägen. I mål sa Malin Barrulf att det hade varit ett tufft lopp från start och att hon hade haft krångel med magen hela vägen.

– Jag trodde att det skulle gå lite fortare men det var så lerigt och halt. Jag körde mitt eget lopp, Sylvia var så långt före mig att jag inte såg henne.

På 50 kilometer blev det norsk seger både i herr- och damklassen. Vann damklassen gjorde norskan Yngvild Kaspersen. Bästa svenska blev Agnes Josefsson, Täby IS Skidor, på en sjätteplats. 17-åringen hade fått dispens för att få springa trots sin unga ålder. Stian Dahl Sommerseth vann herrklassen i en spurtuppgörelse, som han vann med 1 sekund och 16 hundradelar framför spanjoren Andreu Simon Aymerich.

Helgens kortaste distans var 20-kilometersloppet Dödens zon, vars bana var ett varv runt kuperad och tekniska Kullaberg. Snabbast runt i damklassen var Amanda Nilsson som kände sig som hemma.

– Jag älskar den här banan, leran, stigarna. Det är en väldigt rolig bana. Det var väldigt halt, jag ramlade tre gånger, säger Amanda Nilsson efter loppet.

På herrsidan stod toppstriden mellan Hällelöparen Sebastian Ljungdahl och IFK Moras Albin Gezelius. Den senare hade fördel på de flackare partierna,men gammal är äldst och Sebastian Ljungdahl är otroligt snabb på tekniska och branta utförslöpor.

– Jag släppte iväg Albin på de lättare partierna där han var starkare. När det var utför och tekniskt tog jag in på honom och stängde luckan, sa Sebastian Ljungdahl efter loppet.

Totalt kom drygt 2100 löpare till start under helgens lopp. I 100-miles, som brukar ha högst brytsiffra, startade 624 löpare, varav 434 gick i mål och 190 bröt. Sista löpare i mål på 100 miles behövde 33 timmar och 18 minuter för att ta sig runt.

Alla resultat finns på Kulllamannen by UTMB:s hemsida.

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här