Stjärnspäckat Kullamannen i helgen!

1
126

Kullamannens samarbete med UTMB- och Ironmankoncernen har gett ett eko bland löparna. Fler internationella elitlöpare än någonsin är anmälda till helgens lopp på 100 miles, 100 km, 50 km och 20 km. Störst fokus och stjärnglans ligger på de längsta distanserna. 

Två erfarna ultralöpare som kommer tillbaka är Johanna Bygdell och Sofia Smedman. Båda två har flera Kullamannenringar hemma i byrån och Smedman har stått överst på prispallen två gånger. 

”Det är en bra avslutning på säsongen, det är hårt och tufft, mörkt och kallt. Sen är det otroligt fin och utmanande löpning på Kullaberg. Så svårt att motstå. I år har jag inga förväntningar, återhämtar mig fortfarande från covid och har haft lite annat fokus den senaste tiden, så nu ska det bara bli kul att springa långt och på stig” säger Sofia Smedman i ett uttalande till Kullamannen. 

”Kullamannen är en härlig säsongsavslutning, en brakstart på vinterträningen. Och så lockar Kullen… jag förväntar mig att jag klarar av att ta det lite lugnare i år men i gengäld kunna hålla en jämnare och stabilare fart. Jag hoppas på att det räcker till en topp tre placering” säger Johanna Bygdell som kom tvåa förra året. 

De utmanas framförallt av amerikanska Clair Banwarth som är favorit, men andra namn att hålla koll på är polskan Claudia Chmielowska, tyska Lisa Mehl, svenska Jenny Josefsson och inte minst norskan  Therese Årvik. 

På herrsidan i 100 miles är förra årets etta, Stefan Ehrin, och tvåan, William Englund är tillbaka, likaså Magnus Rabe som stod överst på pallen 2019. De utmanas av Viktor Stenqvist som har två DNF på Kullamannen, men som vann Ultravasan tidigare i höst. 

– Tredje gången gillt. Jag ser fram mot en riktig ultrafest, säger Viktor Stenqvist i en kommentar till Kullamannen. 

Vilka förväntningar har du på dig själv och årets lopp?

– Inga större förväntningar. Överleva. Hade varit kul med en framskjuten placering, men 100 miles är rätt långt utanför min komfortzon.

Ytterligare en stark svensk är rutinerade Carl Johan Sörman. Bland de internationella löparna syns fransmannen Alexandre Boucheix, belgaren Guillaume Deneffe och amerikanen Adam Kimble. Vi har även österrikare, spanjorer och britter som kommer hit för att kriga för sin ring. Vi ses i mörkret. 

100K sprinten ser ut att kunna gå snabbare än någonsin. Starten för 100 kilometer sprint går klockan 23.00 ikväll. En av förhandsfavoriterna är Noah Brautigam, en amerikan som bor i Sverige sedan ett år tillbaka. På meritlistan har han bland annat han en vinst på Fjällmaraton 100 kilometer tidigare i år. 

– Kullamannen är ett lopp som har varit intressant för mig i ett antal år. Det är ultraloppet med längst historia i Sverige och verkar vara en samlingspunkt för trailrunningcommunityn här. Sedan jag flyttade hit från USA för ett år sedan har jag känt en stark gemenskap vid alla trailevenemang jag har varit på, så jag måste prova den ursprungliga svenska ultran! Det är ju också en bra säsongsavslutning innan återhämtningen på skidor börjar i Dalarna.

Vilka är dina förväntningar?

– Att ha kul, ta mig själv från punkt A till B så snabbt som möjligt, äventyra på en ny plats, och framför allt att njuta av upplevelsen och sällskapet!

På damsidan är Lena Trillelv tillbaka. Hon har redan två raka segrar på distansen, ska hon ta sin tredje? Tyskan Lisa Mehl och polskan Claudia Chmielowska rankas som hennes största konkurrenter. 

Jennie Lorentsson

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här