Strömstadmilen: Ett av de hetaste sommarloppen

  0
  74

  Strömstadmilen är ett klassiskt sommarlopp i härliga omgivningar. Lördagen den 6 juli är det dags för 32:a upplagan som hårdbevakas av Springlfa.se. Vi har tagit pulsen på tävlingsledaren Sofia Hansson.

  Arrangörsklubbens Micke Ekvall laddar för en ny fin insats i Strömstadmilen. Arkivbild: Mikael Grip

  Hur ser anmälningsläget ut jämfört med samma tid förra året och hur många deltagare siktar ni på i år?

  – Vi har fler anmälda än tidigare år, och så har det sett ut ända sedan vi öppnade anmälan i November. Vi har satsat mer på marknadsföring via sociala medier som verkar ha lett till att en större mängd anmäler sig tidigt – vilket är kul. Erfarenhetsmässigt vet vi också att många väljer att anmäla sig sent så vi förväntar att antalet anmälningar ökar dagarna innan tävlingen. Vi förväntar över 1 000 deltagare till årets tävling.

  Gången finns förstås kvar även i år. Arkivbild: Mikael Grip

  Vad betyder Strömstadmilen för arrangörsklubben Strömstad LK?

  – Strömstadmilen är den ekonomiska motorn för klubben. Överskottet från Strömstadmilen finansierar klubbens verksamhet samt underhåll av vår fina motionsanläggning som erbjuder terrängspår av olika längd samt ett välbesökt utegym.

  Misstänker att det är samma bansträckning och banlängd som alltid?

  – Det stämmer! Att banan går genom de centrala delarna av Strömstad, där publiken står tätt, är något som våra deltagare gillar och vi får ofta kommentarer om den ”goda stämningen på stan”.

  Sofia Hansson, till vänster på bilden, hoppas på fint löparväder och mer än 1 000 deltagare i årets Strömstadmilen. Arkivbild: Mikael Grip

  Hur ser det ut på elitsidan? Några heta namn klara?

  – Vår hemmalöpare Mikael Ekvall är klar för start. Trots att satsningen numera har fokus på ultralöpning så är han en löpare med ett brett register, vilket säkerligen kommer innebära att han finns med i toppen i årets tävling. Han blev tidigare i år uttagen till VM över 100km som avgörs i Indien senare i höst, så han är som vanligt stark! Vi vet också av erfarenhet att elitlöparna anmäler sig sent. Vi uppsöker inte elitlöparna på samma sätt som vi gjorde för ett antal år sedan, men vi välkomnar de som vill komma. Med tanke på att vi har förhållandevis bra nivå på prispengarna så kommer vi säkert att få ett starkt elitfält även i år. Närheten till Norge gör också att många av de norska elitlöparna brukar ta turen över till Strömstad. 

  Starten för Strömstadmilen förra året. Arkivbild: Mikael Grip

  Finns det några prispengar?

  – De 10 främsta i både herr- och damklass får prispengar under förutsättning att de springer snabbare än 32.30 på herrsidan och 37.30 på damsidan. 

  Prispengarna är fördelat enligt följande:

  1:a pris, 7 500 kr

  2:a pris, 5 000 kr

  3:e pris, 4 000 kr

  4:e pris, 3 000 kr

  5:e pris, 2 500 kr

  6:e pris, 2 000 kr

  7:e pris, 1 500 kr

  8:e pris, 1 000 kr

  9:e pris, 750 kr

  10:e pris, 500 kr

  Dessutom utgår ett banrekordspris på 15 000 kr till segrarna om gällande banrekord slås. Banrekorden är 28.34 för männen och 32.31 för kvinnorna.

  Strömstadmilen erbjuder många barnklasser. Arkivbild: Mikael Grip

  Varför ska man enligt dig välja att springa Strömstadmilen?

  – För att det är ett fantastiskt fint lopp som går genom Strömstad centrum, längs med strandpromenaden där publikleden står tätt, både på land och i fritidsbåtarna! Stämningen är alltid god, och vädret är alltid (*peppar peppar*) bra!

  Vad får man som motionär i Strömstadmilen?

  – En härlig dag! Antingen med en löptur eller promenad i vår promenadklass Gången, och detta i fina miljöer med mycket publik som hejar på under vägen. Dessutom får alla deltagare en fribiljett med Color Lines färja mellan Strömstad och Sandefjord.

  Vad är det bästa med Strömstadmilen?

  – Det är bland annat bansträckningen genom stan! Det är väldigt vackert när man springer längs med hamnen och havet plus att det är så mycket folk att det omöjligt att inte bli extra peppad! En annan sak är variationen av lopp som vi har – 5 km, 10 km, barnlopp samt promenadklass. Vi har haft deltagare i promenadklassen som är över 100 år och gått med rullator, samt deltagare som precis lärt sig gå i barnklasserna – så åldersspannet är stort och precis hela familjen kan delta.

  Lycka till den 6 juli!

  – Tack så mycket.

  Till hemsidan för Strömstadmilen: 

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här