Suldan 2.0

1
134

I början av 2022 sprang Suldan Hassan 10 km landsväg i Valencia på nytt personligt rekord, 28.20. Efter det har det varit många tunga månader och mycket tvivel, men nu är han på gång igen.

Innan milloppet i Valencia hade Suldan varit lite skadad och hade tränat ganska begränsat, resultatet var en väldigt positiv överraskning och mentalt trodde han att det var ett kanonår som låg framför honom. Efter loppet i Valencia åkte han direkt till Kenya men märkte direkt att något inte stod rätt till. Han tog ett Covidtest och det visade positivt. En lugn vecka men sedan efter rådfrågat läkarna drog han igång igen, otroligt motiverad efter dels loppet i Valencia men också träningsmiljön.

Det blev för mycket och för hårt och en trist period följde. Efter Kenya var det läger i Flagstaff, det var hyfsat de första veckorna men sedan en katastrof.

–Inget fungerade och formen blev bara sämre och sämre, testade även att tävla när jag kom hem igen men det var en negativ spiral med det ena passet sämre än det andra. Jag hade en hyfsad vecka i början av sommaren då jag sprang 3000 meter i Karlstad, men sedan var det ner i källaren igen.

Suldan fattar beslutet att lägga ner säsongen redan under sommaren och vilar helt i över en månad för att se om kroppen kan bli bra igen. Tyvärr är det riktigt tungt att starta om igen, korta intervaller fungerade ok men allt längre var hopplöst. Han åker till Kenya under vintern och känner att det lyfter lite, kommer hem och springer SM 10 km i Ystad på 29.10 och blir trea. Men, det är inte flow. I maj månad gör han egentligen första loppet sedan Valencia då han känner sig riktigt nöjd – 13.38 på 5000 meter i Stockholm. Men efter det loppet blir det dystert igen, han bröt SM efter att ha testat gå hårt men väggat fullständigt. Efter SM tar han precis som 2022 beslutet att lägga ner säsongen och börjar sin grundträning. Nu med mer volym och mer volym i ganska hög fart. Veckorna hamnar på 15 till 16 mil och han har som förra veckan pass som fyra gånger tre kilometer. Intervaller som går bra utan att han behöver slita, i detta faller 8.22 till 8.27 på 3000 meters dragen med två minuters vila. Han springer även långpass på upp mot 30 kilometer och kroppen börjar samarbeta igen.

I förra veckan var han på träningsläger i München med en sina sponsorer, han kör på som vanligt och har inplanerat ett långpass under helgen. Men en av de finska deltagarna vill ha en hare för att utmana det finska rekordet på 28.47 och frågar Suldan om han kan dra fem kilometer. Suldan frågar coach Per Skoog och får ok.

–Jag drog honom i fem kilometer, tror vi passerade på 14.25 och jag kände mig helt oberörd, bestämde att jag tar två kilometer till. Vid sju sa jag till honom att han fick köra på själv om han ville slå rekordet. Jag saktade ner något men noterade att ha fick 10 meter men sedan ökade inte luckan så jag sprang ikapp igen för att hjälpa honom de två sista kilometerna. Han släppte och jag kom i mål på 28.52 och vann loppet tämligen oberörd.

28.52 och Suldan har agerat hare, peppat och dessutom har de sprungit zick zack då det har varit tvungna att springa om massor av löpare som startat innan. Ett fantastiskt kvitto på träningen och känslan är att Suldan 2.0 är här. Nästa lördag, den 21 oktober klockan 13:30 springer Suldan Hytteplanamilen i Norge, en erkänt snabb bana med många bra löpare på plats. Det svenska startfältet kommer förmodligen på grund av terräng SM vara glesare än vanligt men det kommer definitivt finnas löpare att springa med. Vi hoppas att det blir ett härligt lopp och känslan är att Suldan kan utmana sitt rekord från Valencia.

Suldan tror själv att resultaten kommer att komma nu, drömmen som har burit honom genom denna långa period av mörker är en OS start och att han vet att han inte fått ut det han har i kroppen. Som han säger, löpningen är en otroligt enkel sport men ändå så komplicerad ibland. Dessa åren har han gjort sämre tider på både träning och tävling än han gjorde som ungdom med sju mil träning i veckan. Det har naturligtvis varit väldigt tufft mentalt att känna sig helt frisk, träna på men resultaten blivit sämre och sämre och det finns ingen riktig förklaring.

–Jag hade hellre haft en stressfraktur och kört alternativt i sex månader än att träna på och inte få betalt för träningen och inte heller veta vad jag ska göra. Men, nu känns det bra och jag hoppas att jag med kontinuitet kan hamna på en högre nivå hela tiden och inte enbart något enstaka lopp då och då.

Nästa lördag håller vi tummarna!

Suldan Hassan efter 5000 meter på SM i Karlstad 2019, är det så här glad vi får se honom nästa helg? Arkivbild Deca text & bild

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här