Svenska framgångar på terräng-NM

Nyheter  

Det blev bra utdelning för det svenska landslaget när terräng-NM avgjordes i Finland på söndagen. Totalt sprang Sverige till sig sju medaljer på den regntunga gräsbanan.

Daniel Lundgren sexa, Adhanom Abraha brons, David Nilsson guld och Simon Sundström tia, gav svenskt lagguld i herrseniorernas lopp vid terräng-NM i finska Vierumäki. Foto: Deca Text&Bild

Abraha Adhanom, öppnade herrseniorloppet stenhårt på den regntunga gräsbanan, och hade nio sekunders ledning efter första varvets 1,5 kilometer. Närmast bakom jagade David Nilsson och Hlynur Andréssoon, från Island. David och Hlynyr kom ifatt någon gång på tredje varvet och på sista varvet kunde David avgöra till sin fördel och vinna sitt första individuella  NM-guld i terränglöpning med tiden 27.07. Distansen handlade om nio kilometer. Silvret gick till islänningen som spurtade ifrån Abraha med 27.09 mot 27.10.

David Nilsson har sprungit många terräng-NM. Nu vann han sitt första individuella guld. Foto: Deca Text&Bild

Daniel Lundgren gjorde en storstilad insats och slutade på sjätteplats med 27.37. Simon Sundström kom på tiondeplats med 27.54. Sverige vann därmed också lagguldet. Robin Rohlén sprang i mål som 14:e man med 28.06.

Sara Christiansson på väg mot silver i terräng-NM. Foto: Deca Text&Bild

Damseniorerna sprang 7,5 kilometer och där var Sara Christiansson med i täten hela vägen, saknades för svensk del gjorde bland annat Samrawit Mengsteab. På sista varvet blev Anna Emelie Möller, från Danmark, för svår. Danskan vann med tiden 25.21. Sara grejade silvret med 25.26. Norskan Maria Sagnes Wågan knep bronsmedaljen med 25.34. Moa Gålnander svarade för en stark avslutning och slutade på sjätteplats med 26.36. Hanna Bergström kom på tiondeplats med 26.58.Norskorna hade det toppjämnaste laget och vann lagguldet före Sverige.

Omar Nuur slutade på fjärdeplats i P19-klassen. Foto: Deca Text&Bild

I P19-klassen saknade Sverige Emil Millán de la Oliva, som just nu tränar i Kenya, med sikte mot terräng-EM. Omar Nuur, höll sig länge i täten och hade länge läge för en medalj. Men på upploppet fick han ge sig och slutade på en fjärdeplats med tiden 18.21 på de sex kilometerna. Omar var en sekund från bronset och silvret och fem sekunder från guldet. Andreas Carlsson kom på tiondeplats med 18.50 och Erik Jälknäs blev tolva med 19.09 och Hassan Abdiqadir, slutade på 15:e plats med 19.39. Norge vann lagguldet, före Danmark och Sverige.

I F19-klassen gjorde Elsa Wallenius bra ifrån sig genom att nå fjärdeplatsen med tiden 15.46 på de 4,5 kilometerna. Hon var åtta sekunder från bronset. Emilia Lillemo kom på sjätteplats med 16.01 och Nora Lundin slutade sjua med 16.02. Sverige bärgade lagsilvret och Norge vann guldet.

EM i terränglöpning avgörs i Lissabon 8 december.

Resultaten, terräng-NM:

 Dela på Facebook