Svenska topplöparna till attack mot SOK

  1
  1831

  Varför måste vi springa fortare än alla andra länder för att få vara med på OS? Det undrar de svenska långdistansstjärnorna Mustafa Mohamed, David Nilsson, Carolina Wikström, Charlotta Fougberg och Hanna Lindholm i ett öppet brev riktat till Svenska Olympiska Kommittén.

  Hanna Lindholm, Mustafa Mohamed, David Nilsson och Carolina Wikström gör gemensam sak i ett öpppet brev till SOK.

  Trean på det senaste OS-maratonloppet hade aldrig fått starta om han varit svensk. Så snäv är den blågula uttagningspolicyn. Varför måste vi springa mycket snabbare än alla andra i världen för att få delta? Hur ska vi inspirera ungdomar till utveckling om ingen kan drömma om OS? Det är några av de frågor som de fem löparna som har klarat den internationella kvalgränsen i maraton ställer till Sveriges olympiska kommitté.

  När Galen Rupp steg upp på prispallen på OS i Rio inspirerades massor med amerikanska ungdomar till att satsa på sin löpning. Det går att erövra en OS-medalj i maraton trots att grenen helt domineras av östafrikaner! Men hade trean i maratonloppet ens fått starta om han varit svensk? Inte enligt gällande tolkningar.

  Sverige är unikt. När Carolina Wikström i december skar mållinjen på Valencia Marathon efter två timmar 26 minuter och 42 sekunder, först av alla europeiskor, kunde hon vända sig om och se den ena konkurrenten efter den andra jubla. Det pågick i nästan tre minuter, tills den internationella OS-kvalgränsen rann ut. Tyskor och holländskor, spanjorskor och ecuadorianskor, kroatiskor, belgiskor, colombianskor. Deras OS-dröm hade förverkligats.

  Sverige är unikt. En dryg kvart tidigare hade David Nilsson upprepat sin bedrift från samma plats året före, att överträffa det svenska rekordet som Kjell-Erik Ståhl satte som VM-fyra under tidigt 80-tal. David kunde också beskåda löpare efter löpare bakom honom som jublade över att ha klarat OS-kvalgränsen.

  Mellan Davids bedrifter hade Mustafa Mohamed övertagit det svenska maratonrekordet, en vecka före 41-årsdagen och nästan tolv år efter hans andra OS-final på 3000 meter hinder. En ny rad av jublande OS-kvalande löpare följde efter honom. Men Mustafa kunde inte fira. Det var inte nog för att få kröna karriären med en tredje OS-start. För Sverige är som bekant, unikt.

  Charlotta Fougberg. 

  Charlotta Fougberg och Hanna Lindholm är satta i samma läge, OS-värdiga maratonlöpare i alla länder utom Sverige. Det unikt svenska är inte bara att vi har tuffare gränser. Ett halvår efter att OS skulle ha hållits skärptes de ännu mer trots att SOK:s (Sveriges olympiska kommitté) regler lyder ”senast 10 månader före OS ska grenvisa kvalitetskrav och tidsplaner för uttagning fastställas och dokumenteras”. Nu måste vi springa 3.5 till 4.5 minuter snabbare än de tider som alla andra har att förhålla sig till. Och det med några få veckors förberedelse till det enda loppet vi hinner springa före kvaltidens utgång. Allt detta under den pandemi som har drabbat oss alla. Såväl loppen som möjligheten att åka till dem har försvunnit. Men det räcker inte. Efter det ska SOK göra en samlad bedömning ifall vi anses ha en chans att placera oss bland de åtta främsta på OS.

  De nationer som tidigare har haft samma strategi som den svenska, med skärpta villkor för att kvala, har övergett den. Det gav inga mätbara effekter. Frågan är snarare hur många medaljer och topplaceringar som vi går miste om genom att stoppa kvalificerade idrottsmän och -kvinnor från att få delta på de olympiska spelen?

  2.08.00 är det minimumkrav som SOK ställer på manliga svenska maratonlöpare.Till senaste OS kvalade bronsmedaljören Galen Rupp, USA, in på 2.11. Hans landsman Jared Ward slutade sexa. Hans kvaltid? 2.13. Inte heller Uganda trodde på den hårda linjen. Deras Solomon Mutai hade gjort precis under 2.15. Han kom in som åttonde man – just det som SOK vill se.

  Visst har maratonlöpningen utvecklats rejält sedan OS i Rio. Det går inte att jämföra tiderna menar skeptikerna och pekar på nya, revolutionerande, skomodeller. Men hur såg det ut på senaste VM? Var det bara de allra snabbaste och högst rankade löparna som slogs om topplaceringarna? 2.25.00 kräver SOK av oss svenskor som ett första steg i OS-kvalificeringen. Det klarade inte VM-tvåan, som dessutom var regerande världsmästare! Inte heller femman, trots att hon vann EM året före. VM-sexan fixade inte heller 2.25. Eller sjuan, åttan, nian, eller tian.

  Är Sverige unikt genom att inte vilja ha förebilder? Vi vill inspirera fler att utvecklas genom idrotten och sprida de olympiska värderingarna. Men var är respekten och strävan efter utveckling, för att citera SOK:s uppdrag?

  Hur ska vi få fler löpare som fortsätter träna på högsta nivå i 24 år, som det har gått sedan Mustafas första internationella medalj? Balansera yrkes- och löparliv, utan att släcka friidrotten till lägre nivåer, som Charlotta mäktat med? Eller att våga satsa parallellt med studier, som Carolina som läst till läkare? Eller ens att våga ta steget till den internationella eliten efter att ha fyllt 35, som Hanna, som har varit med om att få ut vaccinet som ska stoppa COVID-19? Leva i en kappsäck som David, som har kuskat runt på uppemot 50 tävlingar per år? Vägen till utveckling blir till en återvändsgränd utan svenska olympier.

  Drömmen att få vara med på OS är inte unikt svensk. Den driver idrottsutövare över hela världen. Ge oss samma chans som alla andra. Så att fler svenskar kan följa i våra spår.

  Mustafa Mohamed, 2.10.03, Svenskt rekord

  David Nilsson, 2.10.09, fd Svenskt rekord

  (internationella OS-kvalgränsen 2:11:30)

  Carolina Wikström, 2.26.42

  Charlotta Fougberg 2.28.55

  Hanna Lindholm 2.28.59 (internationella OS-kvalgränsen 2.29.30)

  1 KOMMENTAR

  1. O-svenska O-olympiska O-kommittén
   kanske dags för ett utbyte med några som kan detta de som sitter där nu kan ju avgå!

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här