Sveriges bästa motionsspår

0
141

Jakten på Sveriges bästa motionsspår presenterar idag placering 51 till 55, tidigare spår hittar ni i här.  Här på sajten fortsätter vi nedräkningen med jämna mellanrum, de 10 sista presenteras i nästa utgåva av Spring. Missa inte den, är du inte medlem – bli medlem här.

Här kommer fyra sköna utflyktstips

54. Abisko elljusspår, Kiruna, Poäng: 31,200

I stenhård konkurrens

Sveriges nordligaste elljusspår? Nej, det ligger faktiskt en mil norrut och ungefär femton mil österut i den svenska delen av Karesuando. Förutom det nordligaste elljusspåret har Karesuando också en legendarisk hemsida. Är det rostat bröd med en klick marmelad i bakgrunden? Ingen vet säkert. Men om Abiskos elljusspår inte ens är Sveriges nordligaste, vad har det då? Bara den mäktigaste omgivningen någonsin. Precis som byn är elljusspåret utslängt på sluttningen ner mot Torneträsks bottenlösa mörker. Snötäckta fjälltoppar reser sig i alla väderstreck: Njullá och Sloahtta i väst, Ádnji och Nissoncorru i syd, Váimooaivi i öst och Láirecohkka med flera på andra sidan Torneträsk. Oavsett var på elljusspåret man befinner sig så är alla dessa naturspektakel dessutom väl synliga genom den lågväxta fjällbjörkskogen. Det är också E10 som ringlar förbi nere vid sjökanten, men utan den hade vi väl drabbats av lappsjukan. Eller kanske inte förresten, inte med de kilometerlånga järnmalmstågen från Kiruna förbidundrandes på väg mot Narvik. Elljusspåret ligger mer eller mindre inklämt mellan en tågräls och en Europaväg, men ärligt talat gör det inget. När man befinner sig i så häpnadsväckande miljöer ska det mycket till för att bryta förtrollningen. Naturen är något vi tjatar om så fort vi får chansen, men här finns annat uppseendeväckande också. Blotta förekomsten av ett välskött elljusspår, spånbelagt och försett med en utmärkt spårkarta, imponerar stort i en by som kämpar tappert för att hålla sig över 100 bofasta invånare. All heder åt Abisko intresseförening IK – de gör ett hejdundrande jobb som fler borde ta del av. Enda problemet är att om man är turist och har tagit sig ända upp till Abisko finns det så mycket mer att upptäcka än ett litet elljusspår. Kungsleden till exempel.

53. Isamon, Gislaved, Poäng: 31,286

Brantare än befarat

Vansinnigt fräsch toalett, det är en av Isamons styrkor. Den sagolikt spegelblanka Kroksjön är en annan och i kvällsljus är tallmon den vackraste i sitt slag. Spåren ligger nära bebyggelsen, de är välbesökta och hela fem kilometer är elbelysta. Till och med den slitna träbro över Hylteån och det minst lika slitna sågverket som en kort stund stryker tätt intill spåret kan betraktas som ganska vackra. Spårcentralen är subtil, inte mer än en tavla vid en stor grusparkering som för oss utomstående lika gärna kunde varit reserverad för besökare till den stora sporthallen intill. En snabb titt på spårtavlan skulle kunna blåsa liv i uppfattningen att spåren här skulle vara platta. På ena sidan tornar Hestra Ås upp sig. På andra sidan reser sig Isaberg, garnerad med Götalands mest välbesökta pistsystem. Motionsspår finns det på varenda kulle, och alla verkar de tuffare än Isamons utbud som mest bara ligger och ormar sig genom den höjdkurvelösa dalen i mitten. Den uppfattningen lever vidare under den flacka inledningen över tallmon, men när Hylteån passerats dröjer det inte länge förrän femkilometersspåret har jobbat sig upp till en fullpoängare i kuperingskategorin. Vissa backar är så branta att vi plötsligt kan vända oss om och blicka ut över samma trädkronor som alldeles nyligen skyddade våra hjässor från den bleka sensommarsolen.

Det som sticker ut mest är nog förekomsten av två ovanligt långa spår, 13 respektive 16 kilometer långa. I övrigt är Isamospåren bara riktigt bra rakt igenom. Vi har ännu inte sagt någonting om spårskyltningen, men som ni förstår håller naturligtvis den också hög klass. Kom hit, snöra på dig löpskorna och bara glid med på en härligt friktionsfri löpupplevelse.

52. BanAnna, Mora, Poäng: 31,287

Sveriges coolaste trailspår

Även om begreppet är nytt så är trailtraditionen stark i Moraskogarna. På Mora-Nisses tid kallades det förmodligen bara försäsongsträning. Han och hans träningskamrater gjorde i alla fall ett idogt arbete med att trampa upp ett 30-tal av de stigar som nu finns listade på moraoutdoor.se under kategorin löpning. Till eftervärldens stora glädje började dessa eldsjälar så småningom att märka upp sina rundor, och flera av dem delar nu sina skapares namn som en hyllning till allt arbete som lagts ner. Den roligaste och samtidigt mest ödmjuka hyllningen av dem alla är BanAnna. Spåren är skyltade med inget mindre än bananer. Massor och ytterligare massor av bananer. Majoriteten är bara ditsprayad på träd och stenar, men efter varje avverkad kilometer, i varje sväng och oftare än så hänger handmålade trätavlor med olika bananmotiv. Springande bananer, skalade bananer, bananer i pyjamas – här finns allt. BanAnna är det i särklass bäst skyltade spåret vi har testat, och ändå finns det många fler spår i området med precis lika mycket kärlek och engagemang nedlagt. Upphovsmakaren Anna har som sagt varit med och märkt uppemot trettio olika spår. Så vad är det som utmärker just BanAnna? Vissa skulle säga att det är den tuffa stigningen upp för Hökberget och den magnifika utsikten som följer. Eller variationen mellan Hökbergets mäktiga granskog och tallmon nere vid Österdalälven som till en början är alldeles flack men senare överraskar med vansinnigt branta backar upp för rullstensåsen. Vissa påstår att det är den vackraste skogen de sprungit i. Men hur varierande, vacker och storslagen naturen än må vara är det nog finessen, ödmjukheten och den eviga glädjen över att hitta ytterligare en lycklig banan som höjer BanAnna till den absoluta toppen bland alla trailspår. Måste upplevas!

51. Österbybruk, Östhammar, Poäng: 31,372

Är byn stor nog för dem båda?

Österby blev Österbybruk redan på Gustav Vasas tid och när vallonsmidet kom till byn under 1600-talet följde några år i den absoluta bräschen för järnförädlingsbranschen. På den fronten har tiden sprungit ifrån Österbybruk. Vallonsmedjan är fortfarande unik, nu som den enda aktiva av sitt slag i hela världen. Smedjan är ett kulturarv och många skulle nog betrakta den som byns främsta sevärdhet, men vi har hittat en konkurrent. Strax utanför bebyggelsen får vi nämligen upp ögonen för byns trevligaste motionsspår. Vi välkomnas av IFK Dannemora Österby och möts direkt av ett nybyggt utegym. Spårskylten som hänger uppe är mindre ny, men vi greppar budskapet och ger oss ut. Precis som sponsor– och infoskyltar vid spårcentralen består vägvisningen många gånger av pappersutskrifter, printade och laminerade för hand. Vissa verkar skapade direkt i Paint. ”Complications arose, ensued, were overcome.” som en känd piratkapten en gång sade. Problem? Någon som springer vilse? De enklaste lösningarna är också lösningar. Överlag håller skyltningen alltjämt hög kvalité, precis som underlaget. Ute på 10:an är det förvisso trail som gäller, men runt elljusspåret ligger det ett packat lager grus i botten hela vägen. Välklippt gräs tränger igenom och ger underlaget en angenäm stötdämpning, för att inte tala om färg. Kanske blir lite halt om det regnar däremot. Längs motionsspåret upptäcker vi för övrigt nya energisnåla LED-lampor. Vi upptäcker varierande skog, från supertät granskog till kalhyggen och så den där ljuvliga hällmarkstallskogen mitt emellan. Vi upptäcker också små hus, eller något. Stubbar som pyntats med fönster, miniparasoll och skorsten. Oklart om det är en tillfällig konstinstallation eller tänkt att bestå. Även om den försvinner har Österbybruks motionsspår mycket att erbjuda!

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här