Sveriges bästa motionsspår

0
881

Nedräkningen fortsätter även om det blir lite glesar mellan artiklarna, så här i toppen vill vi hålla lite på spänningen för er som inte läst magasinet. Idag presenterar vi nummer 6 och 7 och båda är på västkusten, häng med till Strömstad och Skatås i Göteborg.

7. Terrängbanan, Strömstad, Poäng: 38,567

Den gyllene medelvägen

I konkurrens med Stora Dyröns natur, Kungshamnsspårens tillgänglighet och Fontins högklassiga motionscentral skulle man kunna tro att Bohusläns bästa motionsspår måste vara något alldeles fantastiskt, men det är nog få som har använt så högtravande adjektiv om terrängbanan i Strömstad. Den lilla spårcentralen är anonymt placerad bland verkstäder och hårdvaruhandlare i utkanten av staden, långt ifrån havet och skärgårdens vilda skönhet. Spårutbudet är litet och här finns varken dusch, omklädning eller knappt ens parkeringsutrymme. Här finns bara precis så mycket som behövs för att leverera landets bästa löpupplevelse.

Till stor del handlar det om detaljer. Repen som hänger uppspända i kurvorna för att guida oss rätt; Spårmarkeringarna som inte bara har olika färger utan också olika former (till stor hjälp för den färgblinde); Distansmarkeringarna som finns angivna med meterprecision på varenda stolpe; Listan över alla banrekord som hänger på spårtavlan, och så vidare. Var för sig hade sådana detaljer inte gjort någon större skillnad, men tillsammans visar de vilken skillnad kärlek och omtanke kan göra när de läggs på ett motionsspår. Samtidigt vet vi inget annat spår där naturen känns så oerhört närvarande. Trots att spåren är både grusbelagda och elbelysta från första till sista metern känns de mer som en naturlig del av sin omgivning än klassiska motionsspår. När det kommer till att känna sig ett med sin omgivning tycks Strömstad Löparklubb ha hittat den gyllene medelvägen mellan knöliga leder och det klassiska, ofta skidanpassade elljusspåret. Det är bara att släppa loss och låta sig ryckas med i flytet, upp och ner genom skogens alla toppar och dalar. Det måste nästan upplevas för att förstås, men stämningen, detaljerna, närheten, känslan gör det svårt att beskriva terrängbanan i Strömstad med några mindre ord än just fantastisk.

6. Skatås, Göteborg, Poäng: 38,740


Har vi hamnat på Liseberg?

Först ska vi belysa det anmärkningsvärda faktum att staden Göteborg är helt ensam om att lyckas smussla in två spår på topplistan. Vi har i regel nöjt oss med det bästa spåret i varje kommun, men eftersom Göteborg har både landets backigaste elljusspår (Bergsjön, plats 59) och det pampigaste, kanske mest populära rekreationsområdet i hela Sverige kände vi oss tvungna att göra ett undantag. Nu har vi alltså kommit till det senare: Skatås, porten till Delsjöskogen, göteborgarnas stolthet och en spårcentral så stor att vi knappt vet vart vi ska ta vägen. På vägen från parkeringen ner till väletablerade grusåttan passerar vi först den enorma motionsgården, förvillar oss sedan bland dussintals klubbstugor tillhörande löparföreningar, skidklubbar, orienteringsklubbar med mera, fastnar vid den ståtliga, av affischer överbelamrade spårtavlan, pumpar armgång i utegymmet och vandrar till sist över ett stort gräsfält kantat av ytterligare föreningslokaler. Det tog ett tag att hitta rätt, men väl framme var det bara att följa med strömmen. Massor av folk rör sig längs Grusåttan, det längsta av områdets belysta spår. Längre spår finns, terrängspåren mäter 10 respektive 18 kilometer, och skulle varken de eller de kortare elljusspåren passa är det förmodligen bara att hoppa på någon av alla hundratals träningsgrupper som tycks hålla till här varje vecka. Gemenskap i alla dess former lyser starkare här i Skatås än vi sett någon annanstans och vem du än är kan du alltid hitta någon att springa, cykla eller gå med. Det häftigaste med Skatås är att du dessutom får göra det i underbar skogsmiljö. Det är inte mer än fyra kilometer till stadskärnan, men här i Delsjöskogen väntar praktfulla exempel på regionens många krokiga sjöar, gräsklädda kärr och stup höga som hus. Den otroligt lättlöpta Grusåttan känns mer som en avslappnad åkattraktion på nöjesparken än en löprunda. Koppla av och bara låt dig hänföras!

Glöm inte att beställa den kompletta boken, vi trycker i december, beställ här:

Tidigare spår hittar ni i här: 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här