Sveriges Bästa Motionsspår

0
214

Jakten på Sveriges bästa motionsspår presenterar idag placering 64 till 67, tidigare spår hittar ni i här Här på sajten fortsätter vi nedräkningen med jämna mellanrum, de 10 sista presenteras i nästa utgåva av Spring. Missa inte den, är du inte medlem – bli medlem här

Och visst blir man sugen på att besöka dessa motionsspår…

67. Årby, Eskilstuna, Poäng: 30,592

På den andra sidan

Det var mycket snack om Vilsta när vi letade efter det bästa spåret i Eskilstunatrakten. En enda välformulerad rekommendation lyckades övertyga oss om att styra kosan till Årby istället, så av respekt för alla som hjälpt oss hitta de bästa spåren vill vi påpeka att det förmodligen finns ytterligare en supermotionscentral i Eskilstuna. Med det avklarat kan vi gå vidare till varför just Årby platsar på vår topp 100. Till att börja med ligger det stadsnära, bara en kort tunnelpassage under E20 från höghusområdet med samma namn. Närhet till staden innebär inte med nödvändighet att det är enkelt att ta sig dit. Särskilt om man kommer med bil så blir det lite förvirrande eftersom de enda vägarna dit är markerade som cykelvägar. Trots det ligger en stor och fin grusparkering strax nedanför hembygdsgården som agerar spårcentral. Där lägger vi omedelbart märke till en detalj som inte är jättevanlig vid motionsspår: En vall inramad av prydliga gamla gärdesgårdar. Det gamla hägnets värdiga åldrande utgör en intressant kontrast till miljonprogramsområdet på andra sidan vägen, och det sätter tonen för en löpupplevelse som känns långt ifrån så stadsnära som den faktiskt är. Omgivningen runt spåret växlar tvärt mellan tätvuxna skogsområden och vidsträckta odlingsåkrar, men av civilisationen syns inte mycket mer än en kraftledning och i fjärran en väg. Vi passar på att göra ett rekordförsök på gula femman. Den är exakt 4960m, så i teorin borde det gå vägen. Och det går faktiskt bra! Underlaget håller hög standard (utom på den trailartade naturstigen). Det finns ett helt gäng branta backar, men med lite tryck i löpningen är vi uppe på ett par steg. Sen är det ju lika mycket nerför och i slutändan blir det en riktig kanontid. Passa på att göra ett försök du också nästa gång du besöker Eskilstuna!

66. Olstorp, Linköping, Poäng: 30,593

Tuffa spår och aktiva arrangörer

Det finns många bra Linköpingsspår som ligger betydligt mer centralt än de i Olstorp, men knappast några tuffare. I trakterna kallas de gärna hela Östergötlands tuffaste, och så långt vår erfarenhet sträcker sig är vi beredda att hålla med. En runda runt femman kan lätt bli en plågsam upplevelse om man hastat upp för de första tre-fyra backarna utan att inse att det är minst lika många kvar. Varje backe tycks längre och brantare än den förra och känslan förstärks av ett tjockt lager spån som stadigt tömmer benen på must. Det finns nog inte heller så många cityspår som utgår från ett ursvenskt sommartorp med röda stugor, fruktträd och ett gräsfält med lika goda förutsättningar för Vretaloppet, Vreta Ski Marathon och Vretabiken som för idylliskt midsommarfirande. Alla loppen vi nämnde arrangeras av Vreta Skid- och Motionsklubb. Detta ständiga upprepande av namnet ”Vreta” skulle kunna vara ett fall av utmärkt branding, men det lutar nästan ännu mer åt en släng stark lokalpatriotism. Söderut ligger Vreta kloster. Strax norrut ligger Vreta Ski Center. I likhet med Svartbäcksmåla på plats 82 beskrivs Vreta Ski Center gärna som en sydsvensk skidmetropol, ett till ytan ganska tomt begrepp. Konkurrensen här nere är begränsad och några kilometer konstsnöspår räcker långt för att attrahera långväga skidentusiaster. Konstsnöspår är alltjämt en stor satsning och Vreta Ski Center levererar dem “från första köldknäppen”. När natursnön är tillräcklig ansluts spåret dessutom till de tuffare varianterna här i Olstorp. Undvik att springa till Skidcentret om sommaren bara; eftersom anläggningen också är en golfbana kan det sluta otrevligt. Men vad ska du där och göra? Allt du behöver finns i Olstorp. Öppna omklädningsrum med dusch och bastu, ett nybyggt utegym och grymma motionsspår.

65. Långasjönäs, Karlshamn, Poäng: 30,600

Vem gillar inte sjöar?

Är du på besök i Karlshamn och letar efter en härlig löprunda hade nog det enklaste varit att ta en tur längs stranden, förbi det stora diabasbrottet ute på Stärnö och vidare till spåret som går runt hela halvön. Härlig havsutsikt hela vägen. Vill du hellre springa på ortens bästa motionsspår krävs en lite större insats. Så vitt vi vet är det nämligen spåren vid Nytorpet, i skogen knappa milen norr om stan. Mitt mellan Långasjön och de båda Kroksjöarna ligger en samling stugor som vid första anblicken verkar stängda och otillgängliga. Skrapar man lite på ytan så hittar man först ett utedass i skogen bakom stugorna. Skrapar man ännu djupare hittar man med lite tur en nyckel. Nyckeln sägs gå till bastun nere vid Stora Kroksjön som alltså mer eller mindre står öppen för allmänheten. Summerat så är anläggningen förmodligen inte den starkaste sidan av Långasjönäs. I själva verket hänger Nytorpet knappt ihop med motionsspåren. Spårcentralen ligger en bit bort nedanför pulkabacken bakom Nytorpet. Hör och häpna, här finns ytterligare ett utedass. Ett riktigt fräscht utedass dessutom. Och en spårkarta som inte alls är lika fräsch, men som åtminstone ger en bra hum om hur spåren går. Vi rekommenderar den tillgänglighetsanpassade rundan runt lilla Kroksjön för alla som uppskattar riktigt fint underlag. Förutom den sceniska Kroksjön får man också möjlighet att beundra vältrimmad äng- och betesmark. Är du mindre kräsen med underlaget så rekommenderar vi ljusblå fyran. Njut av den idylliska inledande stigen längs Långasjön eller nästa stig längs Stora Kroksjön. Skulle ni inte dela vår stora fascination för blanka vattendrag så kan vi tillägga att spåren ramas in av den för Sydsverige så unika bokskogen, och den för Blekinge så unika stenigheten. Vackra sjöar, unik skog och kanske även bastu i den sydsvenska vildmarken när den är som närmast. Det blir en löprunda väl värd insatsen!

64. Tyresta by, Haninge, Poäng: 30,610

Sveriges tillgängligaste nationalpark?

På plats 64 har vi nått listans första nationalpark. Utgångspunkten Tyresta by ligger inte mer än två mil från Stockholms centralaste delar och bara en halv mil från Rudan. Rudan som ligger i direkt anslutning till Handen och Haninge centrum hade förmodligen varit ett mer naturligt val i jakten på ortens bästa motionsspår. Där finns det vanliga: Välskötta spår, elbelysning, rikt friluftsliv och en badplats i Övre Rudasjön. Med 500 meter till pendeltågstationen står Rudan dessutom som ett praktexempel på lättillgänglighet. Riktigt så tätortsnära är inte Tyresta by, men som man kan förvänta sig av en nationalpark har den annat att erbjuda. Inte minst unik natur. Här har naturvårdsverket bevarat ett mer eller mindre orört område där vresiga tallar samsas med uråldriga granar om näringsfattig hällmark mellan branta stup och tysta sjöar. Helt förskonat från människohanden är det inte – tydligen har området bebotts i mer än 8000 år – men det har aldrig skett någon storskalig exploatering i modern skogsavverkningsstil. Föryngringen har skett naturligt med skogsbränder, av vilka man fortfarande kan se spår om man är uppmärksam. Ett utmärkt sätt att uppleva nationalparken är den 2,5km långa urskogsstigen. Känns den lite kort så rekommenderar vi varmt den fem kilometer långa Hällmarksslingan, eller, om jämnare underlag efterfrågas, den lika långa barnvagnsslingan. Ungefär som vi tipsade om Stärnö i Karlshamn rekommenderar vi supertillgängliga Rudan för vardagsmotionen, men när du söker något extra: Testa Tyresta. Oavsett vilken av parkens slingor du springer kan du räkna med en av landets mest unika naturupplevelser.

Tema Nationalparker

I dagsläget finns det 29 nationalparker utspridda över Sverige. Fler är planerade. Tillsammans täcker de 731 589 hektar (ha) — en yta större än Medelpad!

På sverigesnationalparker.se står det att ”Nationalpark är det starkaste skydd ett område kan få”. Inuti parkerna hittar du alltid unik och så gott som orörd natur. Ofta finns det dessutom massor av härliga, löpbara leder genom området. Så vilken nationalpark har du närmast till?

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här