Taktisk seger för ”Musse” i Atea Kalmarmilen

0
156

Mustafa ”Musse” Mohamed har siktet inställt på Lidingöloppet och en mara under hösten. Vägen dit kantas av framgångsrikt deltagande i diverse stadslopp. På onsdagskvällen blev det seger i Atea Kalmarmilen.

_DSC2651
Mustafa ”Musse” Mohamed vann Atea Kalmarmilen efter att blivit utmanad av främst Nasir Dawoud. Foto: Mikael Grip

Det blev en relativt långsam öppning för tättrion Mustafa Mohamed, Hälle IF, Nasir Dawoud, Eskilstuna FI och Ebba Tulu Chala, Huddinge AIS. Ingen vill dra upp farten. Första tre kilometerna gick på 9.40.

– Då var det bara att glömma att göra en bra tid. Istället fokuserade jag på att vinna loppet, berättade ”Musse” efter prisutdelningen på Larmtorget i centrala Kalmar.

”Musse” fick dock jobba ordentligt för att bli av med Nasir och Ebba. Mellan sex och sju kilometer körde han riktigt hårt.

– Tror den kilometern gick på 2.45. Men det hjälpte inte. Med en kilometer kvar provade jag igen, då var det bara jag och Nasir kvar. Men han släppte inte då heller. Med 400 meter kvar fick jag äntligen en lucka och kunde hålla undan in i mål, sa ”Musse” som ingick i det svenska EM-laget i halvmaraton som slutade på en fin femteplats tidigare i somras.

_DSC2667
”Musse” kör en del stadslopp i sommar som ett led i träningen inför Lidingöloppet och en mara i höst. Foto: Mikael Grip

Segertiden skrevs till 30.27. Detta i ett taktiklopp där det också var kraftig motvind på sina ställen.

– Jag får vara nöjd med tanke på hur loppet utvecklade sig. Formen går åt rätt håll, konstaterade ”Musse” med ett leende.

Sedan några år tillbaka är det maraton som gäller för den välmeriterade långdistanslöparen.

– Jag kommer att springa SM 10 000 meter sedan blir det satsning mot Lidingöloppet och en mara utomlands i oktober eller november. Vi tittar på Frankfurt, Amsterdam eller Valencia. Det beror på vilket motstånd det kan tänkas bli.

Den 20 augusti kommer ”Musse” att stå på startlinjen i Atea Norrköpings Stadslopp, där det också handlar om en mil. Ett lopp ”Musse” vann premiäråret 2012.

– Det ska bli roligt att komma tillbaka och försöka vinna det loppet igen.

_DSC3634
Nasir Dawoud (98), Ebba Tulu Chala (985) och Mustafa Mohamed på trottoaren i en idyllisk del av Kalmar. Bakom syns Fredrik Uhrbom, Oscar Carlsson och Anton Rehn. Foto: Mikael Grip

Tvåa i Atea Kalmarmilen slutade Nasir Dawoud med 30.30.

– Ett helt okej lopp. Jag är nöjd med min prestation, sa Nasir.

Ebba Tulu Chala kom på tredjeplats med 30.41. Efter topptrion blev det ytterligare en trio som kämpade om placeringarna fyra till sex. Gammal visade sig vara bäst och Fredrik Uhrbom, Spårvägens FK, landade på 31.31. Han vet sin kapacitet och hade förutspått 31.30 innan start.

_DSC2685
Anton Rehn i mål som femma med 31.34. Foto: Mikael Grip

Hemmahoppet Anton Rehn, från arrangörsklubben Högby IF, noterade 31.34 på femteplats.

– Vi sprang och kollade på varandra fram tills åtta-nio kilometer, så jag är nöjd med tiden, sa Anton som sprang 25 sekunder snabbare än förra året och bara en sekund från sitt personliga rekord.

Trion orkade till och med en och annan ordväxling på vägen.

– Ha, ha. Ja, vi snackade om vi skulle spurta eller inte. Men det blev ju en spurt till sist. Han är lurig ”Uhrbom”, sa Anton och tittade imponerat på sin överman.

_DSC2692
Fredrik Uhrbom kunde med belåten  min konstatera att ungtupparnas tid ännu inte är här. Foto: Mikael Grip

Sexa i mål blev Oscar Carlsson, Hässelby SK, med 31.37. Högby hade tre löpare till bland de tio bästa genom Jonas Andersson (7:a) 34.16, Oliver Wykman (8:a) 34.19 och Mikael Bäcklund (10:a) 34.38. Filip Ainouz, IF Linnéa, slutade på niondeplats med 34.21.

_DSC3798
De fem främsta i herrklassen i Atea Kalmarmilen. På scen också tävlingsledaren Calle Nilsson och speakern Jessica Lindén, Foto: Mikael Grip

Blåsten drog med sig ett regn som startade när nästan alla hade sprungit i mål, vilket förstås uppskattades av löparna.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här