Tankefel av regeringen när det gäller motionslopp

0
448

Regeringen gör ett tankefel när de återigen inte tänker till kring motionslopp, motionärer och folkhälsan.

Rörelseglädje i motionsloppet OMT Finspångs Stadslopp. Arkivbild: Magnus Andersson

Regeringen idiotförklarar i princip alla arrangörer, som i de flesta fall har decennier av erfarenhet att arrangera lopp och event utefter givna förutsättningar och regler. Att till exempel arrangera ett stadslopp, där de allra flesta av deltagarna är motionärer, kräver minutiös planering, när det gäller trafikplanering och mycket annat. Den checklista jag använder mig av handlar om cirka 200 punkter som ska betas av för att få till ett event som håller från start till mål. Att ha 100-150 funktionärer igång med olika uppgifter för att säkert kunna genomföra ett stadslopp är normalt i tider utan corona och något som går att öka på vid behov.

Jag skriver  i egen sak, som arrangör av fyra stadslopp och ett stafettlopp med hjälp av olika klubbar i Östergötland. Varje lopp lockar mellan 1200-2000 deltagare inklusive barnloppen. Nu har regeringen gått ut med en remiss som Folkhälsomyndigheten ska ta ställning till och utarbeta en plan för. Det handlar om att regeln med 50 personer som max i folksamlingar ska behållas, men vissa undantag ska kunna göras. Undantagen handlar om sittande publik på idrottsevenemang, kulturevent och i restaurangmiljöer. Gott så, jag har inga problem med det. Folk får gärna kolla på ishockey live och sitta på varannan plats på läktarna. Vårt lokala ishockeylag här i Norrköping, Vita Hästen, kanske då kan få ta in 1500-2000 åskådare. Världsklass säger jag och ekonomiskt viktigt för klubbarna. Helt rätt väg att gå.

Funkar det inte så får man införa hårdare regler igen. Men vad hände med motionsidrotten utomhus, på gator, torg och i skogen? Varför kan inte undantag göras även för motionslopp och orienteringstävlingar?

Är det rimligt att det är okej med 1500 åskådare inomhus, men inte 1500 motionslöpare utomhus? Vi som har åratals erfarenhet av möten med kommunfolk, lokaltrafik och allt möjligt för att få till riktigt bra event kan alltså enligt regeringen inte ta ansvar för att ”coronaanpassa” våra event. Vi som länge arbetat för folkhälsan, motion och rörelseglädje är helt plötsligt omyndigförklarade.

Efter 1 oktober är det inte många motionslopp kvar i årets löparkalender. Och de som finns är små eller i alla fall mindre lopp. Ett ypperligt tillfälle att släppa på 50-regeln för att se om  vi som arrangerar är mogna ansvaret. Bland annat var/är tanken att min klubb Tjalve ska arrangera Varvetmilen i november på ett gammalt flygfält i utkanten av Norrköping. Det ligger självklart på ett öppet fält och brukar locka 150-200 deltagare. Det vore inte speciellt svårt att anpassa det loppet till 50-regeln. Och vad skulle hända om det blev en 100-regel eller 200-regel? Förmodligen ingenting ur smittskyddssynpunkt.

Det finns mycket vi som arrangörer borde få chansen att göra. De lopp som jag är med och arrangerar är superlokala. Vi skulle kunna införa att för att delta i ett visst lopp måste du vara folkbokförd i den kommun som loppet arrangeras i. Eller att man som deltagare är folkbokförd i det länet som loppet arrangeras i om man så vill. Då minskas risken för smittspridning. Vi kan sära på barnloppen och vuxenloppen i tid så att barn och vuxna inte träffas mer än nödvändigt. Vi kan förbjuda publik och se till att ha vakter så att det efterföljs. Vi kan ha många startgrupper, med tillräckliga tidsintervall så att onödig kontakt inte uppstår. Vi förbjuder i nuläget de som är i riskgruppen 70 plus från att vara med.

En annan infallsvinkel. Hur många deltog i motionslopp med symtom som till exempel huvudvärk, eller feber innan någon visste om ordet coronapandemi? Försvinnande få om ens någon. Att anstränga sig vid sjukdom har aldrig varit bra.

Dessutom: Att gå på lokal och äta och/eller se en artist kan också  innebära ett visst alkoholintag som gör att omdömet försämras och risken att ”tvåmetersregeln” glöms bort för en stund är förstås större än om du deltar i ett motionslopp. Självklart är det svårt att hålla ”tvåmetersregeln” när man ska passera en konkurrent, men det går att bredda bansträckningen och det går att informera om vikten av att hålla avstånd även vid ”omspringningar”.

Jag har själv i sommar varit på badplatser med tusentals gäster och köpcentrum med minst lika många besökare. Hur vettigt är det ur smittskyddssynpunkt?

”Vissa verksamheter har drabbats hårt av förbudet, och verktyget har uppfattats som trubbigt. Vi måste se till att förbudet mot sammankomster inte i onödan träffar verksamheter som kan bedrivas på ett smittsäkert sätt”. Det är inrikesminister Mikael Dambergs (S) ord från dagens presskonferens.

Damberg konstaterar också: ” Sverige är i ett bättre läge än i våras”.

Helt rätt, men se då till att det finns någon slags logik och rättvisa i de beslut som tas och ge oss som arrangerar motionslopp och orienteringstävlingar det ansvar vi förtjänar.

Föregående artikelSuldan visade guldklass på 5 000 meter
Nästa artikelEmils storform håller i sig – sänkte sitt rekord
Redaktören har ordet Namn: Mikael Grip. Bor: Krokek (utanför Norrköping). Meriter: Silvermedalj på 800 meter från Tiwaz. Open 1979 och en bronsmedalj från 1981. Deltog i press-EM Göteborg 2006 på 800 meter. Har genomfört två Lidingölopp. Flera Grabbhalvor bland de 100 bästa. Tvåa i Kvarseborundan (2009). Personliga rekord: Fem km landsväg: 18.10. Tio km: 37.35. Halvmaraton 1.23,16. Favoritsträcka: Letar fortfarande. Vill med löpningen: Må bra, orka mer och därigenom göra det jag vill i livet. Roligaste löpminne: När jag 2006 var i Atlasbergen i Marocko och följde Sveriges då bästa maratonlöpare Said Regragui. Ser fram emot: Att utveckla Spring Löpning För Alla till någonting riktigt bra för alla löpare i Sverige.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här