Tola vann KK-Joggen efter grym avslutning

0
13

Mångfaldige svenska mästaren Abraham Adhanom, Eskilstuna Friidrott, försökte av hela sitt löparhjärta försvara sin titel i KK-Joggen. Men fick till slut ge sig mot två etiopiska löpare som nyligen kommit till Sverige.

_DSC3476
Sisay Tola svarade för en stark avslutning och hade heller inte tid att få segerkransen runt halsen. Foto: Mikael Grip

– De kommer från hög höjd och tränar på över 2 000 meters höjd i Addis Abeba. Jag tror det hjälpte dem idag, sa Abraham som sprang i mål med tiden 31.35, vilket räckte till en tredjeplats trots att han sprang 18 sekunder snabbare än förra året när han vann.

Segern gick till Sisay Tola, från Etiopien, med 31.28 efter en grym avslutning. Flera gånger såg han avhängd ut, men Tola som gjort 29.02 som bäst på tio kilometer hade en järnvilja de sista kilometerna fram till det häftiga upploppet.

– Ett bra lopp. Från början ville jag slå banrekordet, men i den kraftiga blåsten så gick det inte. Jag siktade in mig på att vinna loppet, sa Sisay via en tolk.

Kenyanen Martin Ojukus banrekord 29.51 från 1998 är galet bra på de 10 549 meterna på gatorna i Katrineholm och var alltså aldrig hotat den här gången.

_DSC3398
Med cirka 2,5 kilometer kvar av loppet såg Sisay Tola (trea på bilden) inte ut som en vinnare. Då var slutlige tvåan Yadele i ledningen före Abraham Adhanom. Foto: Mikael Grip

Gebre Yadele, även han från Etiopien, slutade tvåa med 31.31. Tola och Yadele har varit i Sverige ett par veckor och ingår i den camp som Staffan Westholm driver i Addis Abeba.

– Bara där vi tränar finns det säkert 100 löpare med deras kapacitet i den direkta omgivningen, sa Staffan som låter några av sina adepter komma till Sverige några veckor på sommaren.

David Nilsson, Högby IF, gjorde debut i KK-Joggen.

– Perfekt med ett lopp så här nära tågstationen, sa David med ett leende. Landslagsmannen noterade 32.46 på femteplats.

_DSC3411
David Nilsson sprang KK-Joggen för första gången. Foto: Mikael Grip

Före sig hade han också Nasir Dawoud, Eskilstuna Friidrott, med 32.37.

Bästa lokala löpare blev Patrik Sällstedt, som inte såg så plågad ut som han brukar göra.

– Ha, ha. Nej, elitsatsningen ligger på is. Det finns helt enkelt ingen tid med jobb och familj, konstaterade Patrik som trots mindre träningsmängd kutade i mål på en fin sjundeplats med tiden 34.49.

Patriks tid är bara en dryg minut sämre än vad han hade förra året.

– Ja, det får jag vara nöjd med. Det här loppet vill jag inte missa. Att springa på hemmaplan inför den här stora publiken är riktigt roligt.

_DSC3425
En mindre plågad Patrik Sällstedt än vanligt blev bästa lokala löpare i herrklassen i KK-Joggen. Foto: Mikael Grip

Men du såg mer mer plågad ut när du var bättre tränad?

– Ja, men nu har jag svårt att ta ut det där lilla extra.

Lars Emanuelsson sprang som vanligt båda loppen med den äran. Först slutade han på åttondeplats på 5,1 kilometer med 18.10. Innan han drygt elva minuter senare stod på startlinjen igen och avverkade kvartsmaran på 39.25 vilket räckte till en 20:e plats.

_DSC3572
Lars Emanuelsson sprang båda distanserna under uppmärksammade former. Foto: Mikael Grip

Den 27:e upplagan av KK-Joggen lockade 1 500 anmälda löpare, där ungefär hälften av de anmälda var barn-och ungdomar. Ett gott tecken för framtiden.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här