0,00 SEK

Du har inga produkter i varukorgen.

Hem Våra hårdbevakade lopp 2019 Allt om Å-loppet 2019 Toppfart av Abraha när han vann Å-loppet

Toppfart av Abraha när han vann Å-loppet

Vilket styrkebesked! Hemmalöparen Abraha Adhanom satte nytt banrekord och vann Å-loppet i överlägsen stil.

Abraha Adhanom är i toppslag och vann Å-loppet utan problem. Foto: Mikael Grip

Först perfekt löparväder med 15 graders värme. Till starten i Stadsparken i Eskilstuna kom solen fram och det blev betydligt varmare. Inget som hindrade Abraha Adhanom.

På förhand tippade de flesta att Robel Fshia, Spårvägens FK, skulle vinna ganska enkelt.

– Jag fick lite problem under Göteborgsvarvet (där Robel vann ett överlägset SM-guld) och är inte helt återställd ännu, sa Robel och tog sig åt ena sidan på magen.

Abraha Adhanom kunde ohotad ta emot segerkransen. Foto: Mikael Grip

Å-loppet handlar om en kvartsmara, 10 549 meter, som springs på en varvbana. Efter första varvet var Abraha i ledning, cirka tio sekunder före Robel. Fjolårstvåan Olle Walleräng, Spårvägens FK, såg till synes ganska sliten ut på tredjeplats.

– Nja, det var ingen fara. Det blir ganska jobbigt att springa mot de här grabbarna. Jag vill helst springa i jämn fart och de ligger och rycker nästan hela tiden, berättade Olle efter loppet.

Olle Walleräng sprang ikapp och förbi Robel Fshia på andra varvet, men var långt efter Abraha Adhanom. Foto: Mikael Grip

Bakom Olle skuggade Merih Hagos, Eskilstuna Friidrott. På andra varvet drygade Abraha Adhanom ut avståndet och kunde defilera in i mål med segertiden 30.40. Även om banan inte var exakt samma som förra året, så är det, den snabbaste tiden i Å-loppets nioåriga historia. 30.40 ger en snittid på 2.54 min/kilometer.

– Det kändes bra. Formen är bra. Nu ser jag fram emot Stockholm Marathon, sa Abraha med ett leende.

Abraha fyller 42 år den 1 juni och verkar gå mot sin bästa säsong på länge. I Hamburg Marathon i slutet av april noterade han 2.14.24 på de klassiska 42 195 meterna och klarade därmed VM-kvalgränsen till Doha. Halvvägs passerade han då på stenhårda 1.03.11.

Precis som förra året vann Abraha Adhanom Å-loppet närmast före Olle Walleräng. Foto: Mikael Grip

Olle Walleräng fick precis som förra året nöja sig med andraplatsen i Å-loppet, bakom Abraha. Nu blev det 31.13. 43 sekunder bakom vinnaren.

– Jag trodde att Abraha hade klivit av efter ett varv, eftersom jag inte såg honom. När jag kom ikapp Robel vid åtta kilometer, trodde jag att jag hade loppet. Men så var det ju inte. Min målsättning var att vinna loppet, sammanfattade Olle som är född och uppvuxen i Eskilstuna.

Olle var ändå nöjd med sin insats i Å-loppet.

– Ja, jag bröt i Göteborgsvarvet efter problem med andningen. Det känns alltid skönt att få ett bra lopp efter att det har gått mindre bra.

Robel Fshia är just nu inte helt kurant och kunde inte göra sig riktig rättvisa i Å-loppet. Foto: Mikael Grip

Trea kom Robel Fshia med 31.24. Merih Hagos, Eskilstuna Friidrott, kom på fjärdeplats med 31.34. Femma slutade Efrem Brhane, Västerås FK, 32.53. Snabbaste herrjunior var Hassan Abidiqadir, BDO, med 34.16, vilket räckte till en total åttondeplats.

Fjärdeplacerade Merih Hagos fick positiva besked när han spanade in sin klocka. Foto: Mikael Grip

Som vanligt var det många företag som var med på olika sätt i nionde upplagan av Å-loppet. En av de starkaste spurterna svarade Johan Östberg-Gelin för.

Johan Östberg-Gelin gav allt de sista 200 meterna av loppet. Foto: Mikael Grip

– Haha. Ja, jag tog i rejält på upploppet. Jag ville besegra honom. Han drog hela loppet och springer fortare än mig när han vill. Men i spurten tog jag honom, sa Johan och pekade på kompisen Daniel Rydensjö.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

AKTUELLT NUMMER

Årets sista utgåva snart till tryck!

0
Ett litet axplock om vad som väntar i nya Spring. Om en vecka trycker vi adresserna på baksidan, är din adress med? Annars är det hög tid..

FÖLJ OSS

8,658FansLike
6,714FollowersFollow
- Annons -

BLOGGAR

”Fint att få uppleva flytet några sekunder”

0
Nyligen var jag på Stockholms Stadion för reportage med långlöparraketen Carolina Wikström. Förnuftet sa en sak, men som vanligt kunde jag inte hålla mig...

Racerapport MLM Maraton

November drain

60 minuter glädje…

Träning på tv

- Annons-

PODCAST

X
X