Trosa Stadslopp – löpande sommarklassiker

0
82

Fredagen den 28 juni är det dags för Trosa Stadslopp – en sommarklassiker i löparsverige. Spring hårdbevakar loppet i den mysiga sommarstaden och har också tagit pulsen på tävlingsledaren Pelle Bång.

Starten för Trosa Stadslopp går klockan 21 fredag 28 juni. Arkivbild: Magnus Andersson

Vad är det som gör tror du att ni har en stark ställning i löpar Sverige och nu kan genomföra Trosa Stadslopp för 33:e gången?

– Vi har alltid lyssnat på både elit och motionär hur dom vill ha det! Hela familjen har en härlig kväll att se fram emot då vi har klasser för alla! Eliten tycker att det är prestige att vinna TSL och motionärerna och de yngre älskar stämningen och upplevelsen på TSL. Löparfesten måste upplevas på plats! Folk ”går man ur huse” i Trosa! Löparna ger publiken en STOR eloge! – Sedan tror jag att just den lilla gemytliga ”staden” ger en sån närhet till löparna. Den mest stämningsfulla upplevelsen blir då du varvar på Trosa Torg där även målet är beläget.

Det är fortfarande 8,9 kilometer som gäller för huvudklasserna och hur var det nu med den udda distansen, hur kom den till?
– I begynnelsen 1986/1987 då loppet föddes ville vi ha med en både vacker och utslagsgivande bansträckning. Trosa ån delar av Trosa i en östra och en västra sida. Naturligt blev då att hitta en bra sträckning på båda sidor av ån med varvning på torget. Sagt och gjort. En mätning utfördes. Han som mätte hade skrivit så slarvigt att vi trodde att det stod 8 700 meter. Jag gjorde själv en kontrollmätning med mäthjul på grund av misstänkt fel sträcka (GPS). 2004 utfördes en kontrollmätning av en av Friidrottsförbundet godkänd mätare, vilket också resulterade i 8 900 meter precis som jag fick när jag mätte.

På Trosa Torg råder det karnevalsstämning som lyfter fram löparna lite extra. Arkivbild: Magnus Andersson

Ni brukar ha riktigt bra feststämning utmed banan. Samma sak i år?
– Ja vi har sambaorkester med sambadansös. Dessutom mobilorkester som knallar runt till några ställen efter banan. Många som bor efter bansträckningen samlas i trädgårdarna och förhöjer stämningen med hejarop och musik.

Hur ser det ut deltagarmässigt?
– Vi ligger ungefär på samma antal som förra året just nu. Det slutar troligen på 2 000 löpare den 28 juni!

Det är många barn som kutar Trosa Stadslopp. Arkivbild: Magnus Andersson

Era barn-och ungdomslopp brukar också vara populära?
– Det är absolut ett av Sveriges största sett till antalet deltagare 0-5 år, 6-8 år och Pojkar/Flickor 9-10 år. De springer 700 meter. Stämningen måste upplevas på plats!
Pojkar Flickor 11-12 år och 13-14 år springer 2 300 m. Där kommer många att springa då vi har något som kallas ”klasskampen”. Där har vi gratis start för 4:e- 5:e klassare samt 7:e – 8:e klassare som bor i Trosa kommun (vi hoppas att fler i den ”kritiska” åldern ska röra på sig) och den klass med flest antal löpare vinner 5 000 kronor till exempel en skolresa.

Ni brukar också ha en hel del elitlöpare på plats, vilka är anmälda just nu?
– Arvid Öhrn, Hälle IF, är klar. Kanske kommer också Samwrawit Mengsteab, Hälle IF. Vi räknar med fler elitlöpare. Många anmäler sig sent,

De banrekord som finns är galet bra. Inte minst det manliga, Martin Ojukus 25.15 från 1997. Damernas banrekord lyder 29.08 och innehas av Degefa Eshetu från 2011. Finns det något särskilt banrekordspris?
– Ja, vid banrekord får löparen 10 000 kr som träningsbidrag (både för herr och dam).

Löparglädjen är alltid stor i Trosa Stadslopp. Arkivbild: Magnus Andersson

Vad får jag som motionär när jag väljer att springa Trosa Stadslopp?
– Du har chans att vinna en träningsresa till Portugal med Springtime Travel. Matkorgar delas ut slumpvis vid målgången. Medalj med nyckelband. Banan, vätska och Vitamin Well. Gratis massage.

Lycka till med arrangemanget!

– Tackar!

Till hemsidan för Trosa Stadslopp:

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här