Tuffa tätstrider i Atea Norrköpings Stadslopp

0
170

Det gick ett sus och ett stort jubel bland publiken när unga hemmahoppet Emil Millán de la Oliva hakade på favoriten Robel Fshia på det första varvet i Atea Norrköpings Stadslopp. Skulle det unga löftet kunna betvinga den mer meriterade landslagslöparen?

Emil Millán de la Oliva utmanade länge Robel Fshia men fick till slut ge sig mot Robel som bara var en sekund från banrekordet. Foto: Peter Holgersson AB

18-årige talangen Emil Millán de la Oliva, som bor i Norrköping men tävlar för Eskilstuna Friidrott, är i sitt livs form. Kvällen före Atea Norrköpings Stadslopp sprang han 5 000 meter på Stockholm Stadion och satte nytt svenskt juniorrekord med 13.57,64.

Med det loppet i färskt minne i benen kändes Robel Fshia, Spårvägens FK, som en alltför svår nöt att knäcka. Robel är välmeriterad senior med bland annat en grym 17:e plats från terräng-VM på meritlistan från i våras.

Vid varvningen efter fem kilometer anförde Robel med Emil i bakhasorna. Duon passerade halvvägs på 14.38 och 14.39. Betydligt snabbare tider än vad vinnaren på fem kilometer hade.

Emil Millán de la Oliva svarade rappt på Jessica Falkman frågor. Foto: Peter Holgersson AB

På andra varvet höll Robel tempot bäst och hotade gällande banrekordet (Yetsedaw Minale 29.37 från 2016) hela vägen in till mållinjen. Segertiden blev 29.38. En sekund från banrekordet. Den minnesgode vet också att Robel under året varit endast en sekund från det svenska rekordet på halvmaraton.

– Jag är nöjd med loppet. Jag ville ha en genomkörare inför helgens 10 000 meter i Finnkampen och det fick jag, sammanfattade Robel som åkte tur och retur Gävle för att tävla i Norrköping.

Emil passerade mållinjen med 29.56. För första gången under 30 minuter på milen.

– Allting sitter i huvudet. Det är bara att bestämma sig och vara stark, berättade Emil på speakern Jessica Falkmans fråga hur han kunde springa så pass fort två kvällar i rad.

De sex snabbaste herrarna i Atea Norrköpings Stadslopp 10 K. Foto: Peter Holgersson AB

Otto Kingstedt, Huddinge AIS, har nyligen kommit hem från träning och studier i USA. Han hade siktet inställt på världsrekordet för döva på tio kilometer stadslopp som lyder 30.30. Otto bärgade tredjeplatsen med såg inte direkt nöjd ut med tiden 30.44. Bansträckningen har en lätt första kilometer och en skön sluttande sista kilometer, men på mittpartiet finns det en del utmaningar och höjdmeter att hantera.

Arrangörsklubbens Olle Kalered slutade på fjärdeplats. Foto: Peter Holgersson AB

Bästa lokala löpare, som också tävlar för en Norrköpingsklubb, blev Olle Kalered, Tjalve IF Norrköping, med 30.49 på en fjärdeplats.

Marcus Åberg tog hem segern i Atea Norrköpings Stadslopp 5 K. Foto: Peter Holgersson AB

På fem kilometer blev det hemmaseger genom Marcus Åberg, som är född och uppvuxen i Norrköpingstrakten och numera också bor i Norrköping, men tävlar för Hässelby SK.

– Jag var stark uppför och kunde hålla undan. Alltid extra roligt att vinna på hemmaplan, sa Marcus som vann med tiden 15.11.

Gabriel Sandör, triatlet i världsklass, hoppade simning och cykling och sprang hem en tredjeplats i Atea Norrköpings Stadslopp 5 K. Foto: Peter Holgersson AB

Tvåa slutade August Mollén, Tjalve IF Norrköping med 15.13 och steget efter på tredjeplats kom triatleten Gabriel Sandör, IK Akele, med 15.14. Andreas Davidsson, Högby IF, slutade på fjärdeplats men fokuserade på det nya spurtpriset på loppets sista 100 meter som hann vann.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här