Underskatta inte värmen

0
27

Från underskön och fantastisk löpning till ren misär.

DSC_9874
Stekt, rökt och bruten…………….

Det är inte bara i innebandy det svänger snabbt, samma fenomen kan även uppstå i långlöpning. Igår kväll vid 22-tiden sprang jag 19 kilometer på hyfsat kuperad väg. Temperaturen var sval och rådjuren hoppade stundtals fram som i en yster dans. Det var skön löpning, där jag joggade förbi tio kilometer på 44 minuter blankt.
I mål blev det ett snitt en bit under 4.30 min/km. Passet blev nästan en religiös upplevelse, om jag nu varit religiös. Ja, men något ditåt, ni fattar vad jag menar. Jag hade full kontroll och kunde öka farten utan att bli trött.
Idag bestämde jag mig för att maxa på den klassiska rundan runt Svinsjön, logiskt kallad för Svinsjörundan. 7,8 kilometer inte helt enkel löpning. Där finns en del utmanande uppförsbackar, men också en del härlig nedförslöpning.
Jag sprang för det personliga rekordet i 30 gradig värme. Smart?
Första kilometern som är ganska tung gick på 4.11. Sedan 3.46, följt av 4.18 i tung uppförsbacke. Sedan 3.56. Halvvägs låg jag väl under rekordet. Men jag var trött och benen började misströsta.
Femte kilometern gick på 4.28 och den sjätte på 4.24, vilket är för långsamt mot mitt rekord. Någon sjunde km blev det inte och följdaktligen heller inte någon målgång.
Jag avbröt och gick hem. Det kändes verkligen inget vidare. Men jag var helt tömd på krafter.
Nu åker jag till västkusten och bevakar löparna i Strömstadmilen imorgon, lördag. Det känns riktigt bra. Och glöm inte att ta det lugnt i värmen och drick mycket vatten. Försök inte att slå några rekord, i alla fall inte mitt på dagen.

Föregående artikel5 lopp att njuta av i helgen
Nästa artikelFriidrotts SM till Helsingborg
Redaktören har ordet Namn: Mikael Grip. Bor: Krokek (utanför Norrköping). Meriter: Silvermedalj på 800 meter från Tiwaz. Open 1979 och en bronsmedalj från 1981. Deltog i press-EM Göteborg 2006 på 800 meter. Har genomfört två Lidingölopp. Flera Grabbhalvor bland de 100 bästa. Tvåa i Kvarseborundan (2009). Personliga rekord: Fem km landsväg: 18.10. Tio km: 37.35. Halvmaraton 1.23,16. Favoritsträcka: Letar fortfarande. Vill med löpningen: Må bra, orka mer och därigenom göra det jag vill i livet. Roligaste löpminne: När jag 2006 var i Atlasbergen i Marocko och följde Sveriges då bästa maratonlöpare Said Regragui. Ser fram emot: Att utveckla Spring Löpning För Alla till någonting riktigt bra för alla löpare i Sverige.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här