Ungt superlöfte vinnare i KK-Joggens herrklass

0
159

Blott 18-årige Emil Millán de la Oliva, Eskilstuna Friidrott, vann på tisdagskvällen sitt livs första stadslopp för seniorer, när han hade stor uppvisning i KK-Joggens kvartsmara.

Emil Millán de la Oliva fick ta emot publikens jubel på upploppet. Foto: Mikael Grip

Det klassiska motionsloppet i Katrineholm arrangerades för 30:e gången. Frågan är om det någonsin funnits en så pass ung vinnare i herrklassen på de 10 549 meterna? Förmodligen inte.

– Formen är bra. Jag har aldrig sprungit den här banan förut. Det fanns en del uppförsbackar. Men känslan var fin hela vägen, sammanfattade Emil, som bor strax norr om Norrköping och representerar Eskilstuna Friidrott.

Milen passerade han på 30.43 och i mål blev det en ohotad seger med 32.22, vilket gav en snittfart på 3.04 min/km.

– Det var ingen annan som ville dra, så jag gick upp och körde i mitt tempo. Ett kul lopp, med mycket publik, sa Emil som utvecklats mycket under den här säsongen.

Emil är bara 18 år och vann på tisdagskvällen sitt första stadslopp i seniorklassen. Foto: Mikael Grip

I Belgien, i maj, sänkte han sitt personliga rekord på 5 000 meter, med över 30 sekunder, ned till 14.08,76.

– Mitt mål är att slå de svenska juniorrekorden både på 5 000 och 10 000 meter.  Annars är mitt stora mål i år att försöka ta medalj på terräng-EM för juniorer i höst.

På lätta steg i mål efter 10 549 meter i 3.04-fart/km. Foto: Mikael Grip

En av Sveriges största talanger inom långlöpning var ett enda stort leende in på upploppet när han tackade publiken för stödet.

– Det kändes verkligen lätt att springa ikväll. Nu siktar jag på att prestera bra i Atea Norrköpings Stadslopp 21 augusti, sa Emil Millán de la Oliva.

Efrem Brhane slutade tvåa i KK-Joggen förra året och tag hand om samma placering i år. Foto: Mikael Grip

Tvåa blev Efrem Brhane, Västerås FK, med 32.52.

– Emil var riktigt stark ikväll. Kanske att en kvartsmara är lite för långt för mig just nu, tyckte Efrem som så sent som i söndags satte nytt personligt rekord på 1 500 meter med 3.48,52.

Trea slutade Merih Hagos, Eskilstuna Friidrott, med 33 minuter blankt.

Patrik Sällstedt blev som traditionen bjuder bästa lokala löpare i herrloppet. Foto: Mikael Grip

Evigt unge och Patrik Sällstedt blev som vanligt bästa hemmalöpare. Denna gång noterade han 34.40, vilket räckte till en stark sjätteplats.

– Det kändes helt okej. Har tränat på rätt bra i sommar, konstaterade den löpstarka 38-åringen.

En av arrangörsklubbarna till KK-Joggen, Katrineholms SK, har med framgång startat en friidrottssektion.

– Ja, det är roligt. Jag tror vi är 16 medlemmar just nu. Vi är ett gäng som kör, berättade Christoffer Lundgren Björnqvist.

Christoffer Lundgren Björnqvist, Katrineholm SK Friidrott, sprang i mål på tiondeplats. Foto: Mikael Grip

Christoffer sprang in i målet i centrala Katrineholm med tiden 37.21, vilket gav en tiondeplats. Christoffers klubbkompis Erik Johansson slutade sjua med 36.22.  Bland de 30 bästa fanns det många med tillhörighet i KSK Friidrott.

– Vi försöker samla alla och träna ihop en gång i veckan. Det är utvecklande att köra intervaller tillsammans, sa Christoffer.

KK-Joggen 2019 drog 1 500 anmälda deltagare.

Fotnot: De två juniorrekord (P 19) som Emil Millán de la Oliva har siktet inställt på att slå är Gustav Svedbrants 14.01,66 på 5 000 meter från år 2000 och Mustafa Mohameds 29.32,20 från 1998. 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här