Uppsala Marathon mot rekordnivå

0
204

Den 28 oktober är det dags för sjunde upplagan av Uppsalas egen löparfest och det ser ut att bli rekord i antalet anmälningar. Maraton, halvmaraton eller en maratonstafett – ett koncept som vi ser på fler och fler maratonlopp och som det också erbjuds i Uppsala. Efter Stockholm marathon är det fem maror som är snarlika i antalet deltagare, Göteborg, Jönköping, Växjö och Helsingborg utöver Uppsala. Göteborgsvarvet hade en extra jubileumsmara i år  som även var SM för veteraner, den lär bli Sveriges näst största mara 2023 men även övriga lopp har gått bra och nu pekar Uppsala på det största loppet någonsin. Otroligt kul att löparna har hittat tillbaka efter pandemin och du kan vara med. Spring har fått äran att lotta ut en plats till maran eller halvmaran, är du sugen – mejla bg.nilensjo@springlfa.se och motivera varför du ska ha platsen.

I Uppsala är maran i år även distriktsmästerskap och det erbjuds en ett varvs bana med både asfalt och stigar och löparna passerar en rad av stadens sevärdheter. Vinnaren första året, Johan Jafner, som jobbar med loppet putsar lite på banan år efter år för att göra den snabbare och snabbare. Även om banrekordet från i fjol sattes av David Nilsson så finns det möjligheter till nya rekord i år då banan är lite snabbare.

Spring har pratat lite med tävlingsledare Mohamad Hassan:

Vem ligger bakom Uppsala marathon?

Föreningen Uppsala Maraton som bildades 2016. De i föreningen som ansvarar för loppet och det operativa ansvaret har jag och Johan Jafner.

Hur ser historiken ut?

Uppsala Marathon startades 2016 och då hette loppet Uppsala Kulturmaraton. Loppet genomfördes i samband med Uppsala kulturnatt. Men när loppet växte och det offentliga utrymmet blev för trångt för maraton och kulturnatten så valde vi att flytta loppet från september till oktober (alltid lördag vecka 43) och bytte även namnet till enbart Uppsala Marathon.

Några nyheter i år?

Sträckan har ändrats år för år för att maximera upplevelsen och ta bort onödiga backar och svängningar. I år kommer löparna att få springa hela gågatan vilket ökar publikkontakten.

Vad kan löparna förvänt sig när det gäller banorna?

Sträckan är väl genomtänkt där vi har inkluderat det bästa av Uppsala när det gäller natur och underlag. Det är en snabb bana och lever upp till vår paroll ” Uppsalas eget maraton och halvmaratonlopp, där vi sätter upplevelsen främst!”

Hur många förväntar ni er att det står på startlinjen?

Vi räknar med cirka 1500 löpare i år.

Vad är högsta önskan inför loppet?

Att det blir som tidigare år, en löparfest och fint väder. Att slå banrekord vore trevligt också.

I mål väntar en fantastisk belöning i form av T-shirt, medalj, grillad korv, kaffe och bulle och ett magasin Spring.

Läs mer på: https://www.uppsalamarathon.se/

Starten i Uppsala. Foto: Uppsala marathon

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här