0,00 SEK

Du har inga produkter i varukorgen.

Hem Våra hårdbevakade lopp 2016 Allt om View Strömstadmilen 2016 Utländsk dominans i View Strömstadmilens herrklass

Utländsk dominans i View Strömstadmilens herrklass

De utländska inslagen är stora i sommarens stadslopp runt om i Sverige. Etiopiska, kenyanska, eritreanska och marockanska löpare dominerade herrklassen i View Strömstadmilen.

_DSC2730
Yesedaw Minale, Etiopien, vann View Strömstadmilen hur säkert som helst och var enda löpare under 30 minuter. Foto: Mikael Grip

Som vanligt hettade det till ordentligt på eftermiddagen när View Strömstadmilens huvudklass avgjordes. Tio kilometer, med en del utmanande backar stod på programmet i rena högsommarvärmen. En viss blåst gjorde det ändå uthärdligt.

Arrangerande Strömstad Löparklubb har två stjärnor i sin klubb i form av Mikael Ekvall och Johan Larsson. Johan har lagt ned sin elitkarriär på grund av hälsoskäl och Mikael befinner sig på EM i Amsterdam, där han på söndagsförmiddagen ska springa halvmaraton.

I förhandssnacket pratades det om att det suveräna banrekordet som kenyanerna Silas Sang (2004) och Josphat Menjo (2012) delar på med 28.34 skulle vara i farozonen.

Så blev det inte.

_DSC2564
Nummer 310 bröt senare loppet, 382 Yesedaw Minale vann 276, Ababa Lama slutade på sjätteplats. Foto: Mikael Grip

– Nej, det var för varmt och för backigt. Ingen bra insats av mig idag, tyckte kanske väl självkritiska Yesedaw Minale, från Etiopien, som nu vunnit tre lopp av tre möjliga på svensk mark.

Och detta mot tufft motstånd. För det var många duktiga löpare från alla möjliga håll som ville testa lyckan i View Strömstadmilen. Trots det vassa startfältet så ville det inte riktigt lyfta tidsmässigt. Bland de tio främsta fanns det löpare från Etiopien, Eritrea, Kenya och Marocko.

Men är du inte nöjd med segern?

– Nja, jag ville springa snabbare men det var svårt idag, sa Yesedaw som vann View Strömstadmilen med 29.53.

Tiondelen efter att Yesedaw passerade mållinjen frågade han Springlfa:s utsände om han verkligen var i mål i vanlig samtalston. Det finns nog riktigt mycket mer att ta om det skulle behövas av Yesedaw Minales kapacitet. Det är i alla fall känslan.

_DSC2569
Loppets tvåa och tre sida vid sida. Japhet Kipkort (277) sprang i mål som trea med 30.18 och var två sekunder bakom Senay Fissehaftsion (218). Foto: Mikael Grip

Tvåa slutade Senay Fissehatsion, eitrean som springer för Tjalve i Norge, med 30.16. Japhet Kipkorir, Hälle IF, kom på tredjeplats med 30.18. Japhet, från Kenya, är en van Sverigebesökare med bland annat stora framgångar i Lidingöloppet.

– Han (Fissehatsion) sprang om mig i kurvan innan upploppet. Det går ändå åt rätt håll. Jag börjar komma bättre och bättre i form och får bättre fart i loppen, berättade Japhet.

Ababa Lama, Hälle IF, vann View Strömstadmilen och är nu tillbaka efter segdragna skadebekymmer, men fick nöja sig med en sjätteplats med 30.53.

_DSC1522
Topptrion i herrklassen. Vinnaren Yesedaw Minale flankerad av Senay Fissehtasion och Japhet Kipkorir. Foto: Mikael Grip

En av de bästa svenska löparna blev veteranen Erik Framme, Hälle IF, som vann M 40-klassen och slutade på en total 17:e plats med 34.40.

– Jag är mycket glad över dagens lopp. Det är en väldigt tuff bana, samtidigt är det ett av mina absoluta favoritlopp, berättade 43-åringen från Kungälv som bland annat gjort 1.45 på Lidingöloppets tremil, 30.26 på 10 000 meter och 2.29 på maraton för att nämna några fina personliga rekord.

_DSC2797
43-årige Erik Framme höll hög fart på den tuffa milen. Foto: Mikael Grip

Nu tränar han fem-sex mil i veckan och siktar på veteran-SM på bana 22-23 juli, där han vill vinna guld på 5 000 och 10 000 meter.

– Det jag behöver för att springa bra är kontinuitet i träningen och det har jag nu, sa Erik som nyligen vann SM-guld i SM-milen i Stockholm i M 40.

Totalt samlade den 26:e upplagan av View Strömstadmilen 1 300 deltagare i klasser för de allra minsta till gåklassen.

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

AKTUELLT NUMMER

Nytt nummer på gång..

0
Nytt nummer på väg in i tryckpressen, du kan få det i brevlådan... Mycket läsning, mycket inspiration och äventyr... ta chansen..

FÖLJ OSS

8,662FansLike
6,714FollowersFollow
- Annons -

BLOGGAR

Träning på tv

0
Det blev inget terräng-SM. Känning i vaden. Gick inte att Wim Hof-meditera bort. Funderade in i det sista på att chans-starta men tydligen har...

Lopp, flås och kallduschar

En helg att minnas….

- Annons-

PODCAST

X
X