Världens sämsta olympiska kommitté?

13
1827

Få länder i världen om ens något har en större utbredd ideell verksamhet när det gäller sport än Sverige. Det är MÅNGA som sliter och svettas för att inspirera och utveckla idrotten, skapa förebilder och leva efter den olympiska spelens budskap, det viktiga är inte att vinna utan att delta. Men, den svenska Olympiska kommittén har fullständigt missuppfattat sitt uppdrag och skapat en topp 8 regel som dödar gnistan hos både aktiva, tränare och alla idrottsintresserade. Spring har i omgångar tagit upp ämnet, framför allt när det gäller hur dåligt våra maratonlöpare blivit behandlade. Helt utan respekt. I går nåddes vi av beskedet att Lovisa Lindh som är i sitt livs form fick negativt besked, hennes inlägg i sociala medier har fått stor spridning där hon blanda annat skriver:

”Jag har aldrig känt en så här stor besvikelse förr. Tokyo har varit min största motivation i fem år(…) Att bli sviken av mitt förbund/kommitté gör mer ont än alla stressfrakturer tillsammans.”

Idag läser jag Emil Blombergs inlägg om hur SOK har behandlat honom och olustkänslan är total. Hur kan SOK får fortsätta agera som de gör, hur kan vi som älskar idrott försöka få stopp på deras absurda beteende?  Emil har gett Spring ok att publicera hans inlägg som slutar med taggen #bojkottatopp8. Är vi med på det alla?

Emils inlägg refererar till en bild på honom och Lovisa:

Den här bilden skulle vi skicka till våra föräldrar när vi var klara för OS. Det känns ofattbart att vi inte får uppleva den drömmen som vi har jobbat så hårt för.

I Sverige har vi en tendens att klaga på absurda omständigheter, men inte göra något åt det. SOK och framförallt ett par gubbar uppe i toppen har alldeles för mycket makt.

Lovisa får berätta om sina kontakter med SOK själv, men jag vill berätta om min upplevelse nedan:

Senaste månaden borde ha varit den bästa i mitt liv ännu så länge, istället kantades den av ångest, depression och dåligt självförtroende. Jag ska inte ljuga, det har även funnits glädje och lättnad. Men sättet SOK har behandlat, bland annat mitt ärende, har varit väldigt respektlöst. Trots att organisationen utger sig för att arbeta efter de olympiska värderingarna, där respekt är central.

Efter att ha klarat kvalgränsen min andra gång så räknade jag med att få ett klartecken ganska snabbt tillsammans med ett grattis. Inte ens det sistnämnda har jag fått. Istället var det jag som fick ta kontakt. Men någon information fick jag inte. Två gånger har jag specifikt frågat om ett 5 minueter långt telefonsamtal. Ena gången med tillägget att ”det skulle ge ro i själen”. Men båda gångerna har vederbörande svarat att han inte haft tid.

4 veckor fick jag gå runt med en klump i magen och inte kunna tänka på någonting annat. Jag har fått upp mitt självförtroende när jag har skrivit ihop statistik som visar på att jag faktiskt har en chans att, med lite tur, ta medalj på OS. Men självförtroendet har sänkts när jag har fått korta, om ens några, svar.

När beslutet väl kom, kände jag snarare lättnad än glädje.

Det är svårt att mäta hur mycket, men det har påverkat min sömn och min återhämtning mellan passen väldigt mycket. Jag tror att det är en starkt bidragande orsak till att jag sprang 27s från pers i helgen. Nu har jag i alla fall 4 veckor på mig att hitta tillbaka till ett lugn.

Även om det finns individer på SOK som jag tycker har agerat väldigt fel, så tror jag egentligen inte att det är där problemet ligger. Problemet ligger i de absurda topp-8-kraven som vi som enda land i värden använder oss av.

Topp-8-kravet är dåligt för svensk idrott på alla nivåer. Både för oss elitaktiva som riskerar att gå miste om att uppleva våra drömmar, samt möjligheten att göra vårat jobb och visa upp oss för sponsorer på världens största scen så att vi kan livnära oss på vår idrott. Men det är även dåligt för ungdomar som går miste om förebilder och kanske ger upp drömmen för tidigt för att uppgiften känns överväldigande. Man behöver målsättningar på alla nivåer. I år var mitt mål att ta mig till OS. 2024 kommer målet vara att ta medalj. Ska du locka in en häst i stallet så slänger du inte in moroten där och tror att hästen ska hitta dit. Du måste visa upp moroten och dra den framför näsan hela vägen in i stallet.

Topp-8-kravet går även emot alla de olympiska värderingarna. Det är motsatsen till vad Coubertin tänkte sig att OS handlade om. Trots det har SOK mage att på sin hemsida citera hans berömda ord ”det viktigaste är inte att vinna, utan att delta”.

Alla man pratar med från andra länder tycker att det är helt sinnessjukt. Jag skäms över att vara svensk. Jag skäms över att vi har låtit det fortgå så här länge. Men nu är det fan dags att #bojkottatopp8

Emil Blomberg, foto Deca text & bild

 

 

 

13 KOMMENTARER

 1. Tack för en intressant artikel. Om jag har förstått dig rätt är du upprörd över att två svenska friidrottare inta får åka till OS för att de inte är medaljkandidater, inte ens Topp-10 kandidater.
  Jag kan också läsa att du hänvisar till att top-8 kravet går emot de olympiska värderingarna.
  Jag gick in på IOK:s hemsida för att bättre förstå deras värderingar. Deras vision är att skapa en bättre värld genom idrott. Deras värdeord är Exellence, Respect and Friendship. Utifrån dessa värdeord ser jag inte att SOK gjort något fel, jag ser inte heller att topp-8 kravet går emot IOK:s värdeord. Min personliga uppfattning är tvärtom, SOK har gjort ett fantastiskt jobb, där de prioriterat värdeordet excellence. Enligt Svenska Akademins Ordbok betyder excellence stor duglighet, briljans. Min tolkning är att en topp-8 placering visar på stor duglighet, rent av briljans. Efter att ha läst artikeln upplever jag att artikeln befinner sig längre ifrån de olympiska värdena än vad SOK gör. Jag kan inte läsa om något som påminner om respekt, vänskap eller excellence.

 2. Det som inte nämns är att Lovisa inte klarade nomineringsgränsen, Sveriges ”kvalgräns”. Hon bör vara fullt medveten om att hon då inte kommer att bli uttagen. Annars har det gjorts ett riktigt dåligt arbete från Svenska Friidrottsförbundet att inte förmedla vad som gäller för uttagning.
  I princip alla friidrottare som klarat nomineringsgränsen har blivit uttagna, trots att detta inte riktigt motsvarar ”topp 8”.
  Att Wikström som enda på maraton är definitivt rimligt då övriga är långt ifrån samma nivå.

  Även värt att nämna att många länder har World Athletics direktkval som sitt eget krav, alltså nästan identiskt med Sveriges.

 3. Oj vad många anonyma kommentarer från de som vet allt och tycker SOK har gjort ett briljant jobb. @BG tack för att du tar upp detta ämne. Som jag ser det idag så måste man va bra nära ett världsrekord för att få vara med i topp 8 listan. Är det nivå som vi ska hålla skulle det bara finnas 8 deltagare i varje gren så det behövs inga heats det kan bli final direkt. Tyvärr funkar denna logik någon stans utanför SOK styrelserum. Det handlar inte om ekonomi utan bara om makt. Deltagarna som klarat alla andra länders kvalgränser som är med i OS och har sponsorer som skulle ta alla kostnader får inte heller va med. Det visar ju bara vilken pedistal dessa styrelseledamoter sitter på. De bryr sig inte ett dugg om sporten eller hur friidrotten ska kunna rekrytera barn och ungdomar och få de till att satsa allt i 16år när de väl kommit till den nivån att du sätter svenskt rekord på rekord men du är inte bra nog för ett OS. Det är bara ett hån mot våra aktiva!

  • Tack för ditt inlägg, intressant läsning. Jag förstår av texten är att det finns en stor frustration, dock är jag osäker på vad som skapat frustrationen. Först trodde jag att det var SOK, men jag tänkte om. Det känns som frustrationen rör Svensk Friidrotts framtid. Dock har inte SOK med den frågan att göra. När det gäller rekrytering av barn och ungdomar till friidrott ligger ansvaret oavkortat på oss alla som är aktiva eller ledare inom friidrott.

   SOK’s uppgift är väldigt förenklat att se till att Sverige tar så många medaljer som det är möjligt inom samtliga idrotter som är representerade i OS.
   Det skall bli spännande att se hur många medaljer friidrott kommer att bidra med!
   Min personliga uppfattning är att det blir lättare att rekrytera ungdomar om Sverige tar medaljer i ett OS. En åttonde plats eller sämre är direkt ointressant för dagens ungdom.
   Jag tycker att vi skall glädjas lite mer åt dem som har stor talang och potential.
   De som redan har kvalat in sedan länge, både på kvalgräns och resultat. Jag tycker inte att de skall skämmas för det! Det är inget fel på framgång! Det är inte fel att ha både talang och potential! Det är inte fel att ta OS-medaljer!

   • Jag tror inte att ditt påstående stämmer.
    Dagens ungdom som ser sina landsmän tävla i ett OS räcker låååångt som en inspirationskälla!
    ”En åttonde plats eller sämre är direkt ointressant för dagens ungdom.”

    • Jag är ledsen, men jag har inte funnit någon statistik som styrker ditt påstående om att en medioker till kass insats på ett OS inspirerar ungdomar. Tittar vi specifikt på friidrott har ungdomsidrotten minskat med 20% under tidsperioden 2010-2018. Tittar samtidigt på antalet OS-medaljer inom friidrott under samma period ser vi ; 2008 två guld; 2012 0 medaljer; 2016 0 medaljer. Jämför vi med simidrott har deras ungdomsidrott ökat med 13% under samma period, och de har tagit medaljer vid samtliga OS sedan 2008. Dessa två samband stödjer min hypotes om att det är framgång i form av OS medaljer som krävs för att intressera ungdomar. Det är kanske så enkelt att det är framgångar som inspirerar!

     • Jag är inte ledsen, men du tycks vara en som helt stirrar dej blind på siffror och statistik. Jag ser mer till personen och det mänskliga psyket och den delen missar du totalt. Att se landsmän i så stora sammanhang som OS ger självklart återverkningar som inte matten kan spegla, ta en titt i ögat på tränande ungdomar så kanske du oxå kan se det jag ser.
      MV//b_å

 4. Ett bra exempel är om Mo Farah skulle vart Svensk så skulle han inte fått delta på OS för han inte hade vart topp 8 i världen de åren han vann os gulden. Det handlar så mycket mer om taktik än att vara snabbast i ett OS lopp.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här