Världseliten på plats när Kullamannen startar ikväll

0
171

Över 60 elitlöpare från Sverige och världen står på startlinjen till helgens Kullamannenrace i Skåne.

– Det är ett mycket intressant startfält. Det är en utländsk dominans och det kommer att bli mycket spännande att se om svenskarna kan hänga med, säger tävlingsledaren Per Sjögren.

Startfältet med runt 2500 löpare på fyra olika distanser har fått en internationell dominans. Över 50 nationaliteter finns representerade. De nordiska länderna har flest löpare på plats, men de stora kändisarna kommer från länderna runt Alperna.

Ikväll går startskottet, kom förbi Höganäs och upplev stämningen

Förra årets segrare i 100 miles Himmel, Hav & Helvete, Alexandre ”Gröna kepsen” Boucheix kommer tillbaka för att försvara sin titel. Damsegraren från 2022, Clair Bannworth, har dessvärre fått lämna ett sent återbud på grund av sjukdom.

Därmed ökar chanserna till pallplats för svenskorna Malin Barrulf och Johanna Bygdell, men det blir med tufft motstånd från favorittippade finska Johanna Antila. Joker i klassen är Hanna Aho, som segrade på 100 kilometer förra året, nu kliver hon alltså upp till 100 miles.

Alexandre Boucheix möter också hårt motstånd från Finland, i Juho Ylinen, som kommit 28:a i kort trail på VM och trea i Fjällmaraton 45K 2022. Han har högst UTMB-index, men detta är hans första 100-mileslopp så det blir spännande att se om han klarar den utmaningen. En annan meriterad löpare från Finland är Juuso Simpanen, som har en femteplats på Istria 100 by UTMB i april med sig i bagaget.

Svenska medaljhopp är främst Jonas Buud och Christian Malmström. Malmström kom på tredje plats i Kullamannen 100 kilometer förra året och trea på 100 miles året innan.

Andra intressanta svenskar att hålla koll på är fjolårets Ultravasan-vinnare Viktor Stenqvist och tvåan i Kullamannen 100 miles 2021, Wille Englund. 100-milesdebutanterna Jakob Åberg och Johan Ställberg förväntas hålla sig långt fram i ledet.

På 100 kilometer Sprint ultra radar elitllöparna upp sig: spanske Abel Carretero Ernesto och norrmännen Tobias Dahl Fenre och Didrik Hermansen. Startar gör även Sveriges bästa plattlöpare: Anton Gustafsson. Tidigare i år tog han SM-guld i 100 kilometer på landsväg.

– Det är möjligt att han kan utmana de mer rutinerade traillöparna. Årets bana som är något mindre teknisk kan passa honom, säger Per Sjögren i ett pressmeddelande.

Salomon-löparen Oscar Claesson kan också vara värd att hålla ett öga på.

På damsidan toppas favoritlistan av finländskan Anna-Stina Erkilä, polska Martyna Mlynarczyk, norska Sylvia Nordskar och tyska Lena Laukner.

Även 50-kilometersloppet är pepprat med löparstjärnor. VM-tvåan på kort trail och tidigare topporienteraren Judith Wyder från Schweiz startar, likaså CCC-vinnaren Yngvild Kaspersen från Norge. De utmanas av Marathon du Mont-Bland Sara Alonso från Spanien. Alla tre rankas som bland de 25 bästa traillöparna i världen.

Svenskor som kan ha en chans att jaga ifatt dem på stigen är Johanna Gelfgren och supersnabba Sophia Sundberg som är svensk rekordhållare på 6-timmars. Nu blir det intressant att se hur hon tar sig an stigarna på Bjäre.

En tendens på årets upplaga av Kullamannen är att fler elitlöpare väljer kortare distanser. Till exempel Petter Restorp som vunnit Kullamannen 100 miles ska i år ”bara” springa Dödens zon 20 kilometer.

Kullamannen har skapat en episk stämning runt sitt lopp, kul och spännande för både deltagare och publik

Årets Kullamannen by UTMB går på en delvis ny bana. 100 miles och 100 kilometer startar från Höganäs ikväll klockan 18.00 respektive 22.00. Målgång för dem är i Båstad.

50 kilometer startar och går i mål i Båstad efter ett varv runt Bjärehalvön.

Dödens zon 20 kilometer startar och går i Mölle, efter en bana medsols runt Kullaberg.

Väderprognosen säger milt väder ikväll och i natt, runt 9 grader och sydliga vindar, fem meter per sekund. Regnet ser ut att hålla sig borta men det är blött och lerigt i markerna. På något ställe på banan för de längsta distanserna är det knädjupt med vatten.

Härliga vyer och skönt väder ser det ut att bli under helgen. Bilder Kullamannen.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här