0,00 SEK

Du har inga produkter i varukorgen.

Hem Nyheter Världsrekord och svenska rekord på en timmes löpning

Världsrekord och svenska rekord på en timmes löpning

Det blev både dubbla världsrekord och dubbla svenska rekord när en timmes löpning var den mest hypade disciplinen vid Diamond League-tävlingen i Bryssel.

Emil Millán de la Oliva gör tummen upp för Mo Farah. En slog världsrekord och en slog ett 45 år gammalt svenskt rekord.

Damerna inledde med att försöka knäcka Diri Tunes 18 517 meter från 2008. Det svenska rekordet skulle Sarah Lahti försöka ta från Johanna Salminen som presterade 17 075 meter i april i år.

Sifan Hassan och Brigid Kosgei satte tidigt upp en fart som var långt snabbare än det gällande världsrekordet. När skottet ljöd för att det var en minuts löpning kvar ökade Hassan farten och kunde sätta nytt världsrekord med 18 930 meter, 413 meter längre än det tidigare rekordet. Kosgei var klar tvåa, men diskades efter målgång av någon anledning som vi inte vet just nu.

Sarah Lahti sprang bra och slutade femma i loppet på nya svenska rekordet 17 955 meter. 880 meter längre än det tidigare rekordet.

Sarah Lahti är tillbaka på löparbanorna efter två år av skador. Vid Diamond League-tävlingen i Bryssel satte hon nytt svenskt rekord på en timmes löpning. Arkivbild: Deca Text&Bild

I herrarnas lopp var det tänkt att Mo Farah skulle ge sig på Haile Gebrselassies världsrekord på 21 285 meter från 2007. Med i loppet fanns också svenskarna David Nilsson och Emil Millán de la Oliva. Emil öppnade hårt och var med i världsrekordfarten de första tio minuterna.

– Jag kände av inledningen och saktade farten lite. Efter 25 minuter kände jag mig återhämtad igen, berättade Emil i SVT:s direktsändning.

David Nilsson bröt loppet någonstans runt 20 minuter.

Till sist blev det en kamp mellan träningskompisarna Mo Farah och Bashir Abdi. Duon passerade 20 000 meter på 56.20 med Abdi som ny världsrekordhållare på den distansen. Alltså 28.10 gånger två på 10 000 meter.

19-årige stjärnskottet från Norrköping verkade bara njuta av situationen och applåderade Farah och Abdi när de varvade honom första gången. Emil passerade första 10 000 meterna på 29.23. Bara fyra sekunder från det personliga rekordet på distansen.

Med en minut kvar av loppet stack Farah ifrån Abdi och varvade Emil för tredje gången. Emil garvade och hakade på Farahs rygg under loppets sista metrar.

– Jävligt kul! Bara att njuta. Jag hade tänkt vara hemma och se det här loppet på tv och så fick jag chansen att vara med och tävla mot en av mina stora barndomsidoler. På slutet tryckte jag allt jag hade för att hänga med honom, sammanfattade Emil som passerade 20 000 meter på 59.41 också det ett svenskt rekord.

Mo Farah satte nytt världsrekord med 21 330 meter, åtta meter före tvåan Abdi Bashir. Det nya världsrekordet är 45 meter längre än det gamla. Emil Millán de la Oliva slutade på tredjeplats med nya svenska rekordet 20 128 meter. 249 meter längre än vad Dan Glans mäktade med 1975.

På söndag springer Emil Millán de la Oliva 10 000 meter i Finnkampen.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

AKTUELLT NUMMER

Årets sista utgåva snart till tryck!

0
Ett litet axplock om vad som väntar i nya Spring. Om en vecka trycker vi adresserna på baksidan, är din adress med? Annars är det hög tid..

FÖLJ OSS

8,657FansLike
6,714FollowersFollow
- Annons -

BLOGGAR

”Fint att få uppleva flytet några sekunder”

0
Nyligen var jag på Stockholms Stadion för reportage med långlöparraketen Carolina Wikström. Förnuftet sa en sak, men som vanligt kunde jag inte hålla mig...

Racerapport MLM Maraton

November drain

60 minuter glädje…

Träning på tv

- Annons-

PODCAST

X
X