Världsrekordförsök på Bålsta Stadslopp

Aktuellt  

Den 14:e september går det andra Bålsta Stadslopp av stapeln. I maj genomfördes det första loppet där deltagarna kunde välja att springa fem eller tio km på en eller tvåvarvsbana. Bansträckningen går genom centrala Bålsta med start och mål vid idrottsplatsen vid simhallen. Banan är väldigt platt och lättsprungen för att passa både nybörjare som kanske springer sitt första lopp till tidsjagande elit.

Till skillnad från i våras kommer något unikt ske på tävlingen då det nämligen ska göras ett försök att sättas världsrekord för 10 km landsväg för döva. Från Huddinge kommer då nämligen bröderna Kingstedt, John och Otto, att försöka slå rekordet från 2017 som lyder 30:30.

Äldre bror John som ska hjälpa med dragjobbet har faktiskt redan ett ganska färskt världsrekord från i våras när han lyckades vara snabbast på 10 km löpning med barnvagn. John med dottern Nancy i barnvagnen sprang på otroliga 32:20 på startmilen i Örebro.

Bröderna är dock inte de ändå att springa fort i familjen då även mamma är löpare och har kommit sexa på Chicago Marathon. Otto som nyss är hemkommen från USA där han studerat och även sprungit för sitt college med stor framgång.

Så, hur är då formen?John– Formen är på uppåtgående, varit kass under längre tid men sen lillebror kommit hem har jag ryckt upp mig. Tanken på att få stryk av Otto i något är jobbig att handskas med, men han är bra så nu gäller det att träna.

Otto– Bra, jag sprang SM 10000m den 30 Augusti och gick under 30 (29.56) i ett ganska ryckigt lopp som jag fick göra till stor del själv. Jag har tränat bra, inte kört mycket bana men mycket volym och i terräng.

Otto, vad tror du själv för tid är rimlig?

– Ambitionen är givetvis att springa snabbare än gällande världsrekord, 30.30. Om banan är platt och bra väder och jag får hjälp med farten så kan jag kanske krångla mig under 30.

Hur ser taktiken ut?

John– De säger att jag ska dra detta, vet inte hur jag känner för det, men Otto har lovat att hara mig när jag ska slå världsrekord på halvmaran med barnvagn så blir väl skyldig honom detta.

Otto-Jag vill ha jämn fart, gå ut i ca 3 blankt (3 min per km) och sedan kanske öka något mot slutet. För att rekordet skall gälla så får jag inte ha något CI (Cochlear Implantat) på mig, alltså behöver jag förlita mig på att John kommunicerar med rörelse och tecken.

Bröderna tränar inför världsrekordförsöket

Banläggare Mikael Tisjö.

-Det var efter Norrköpings Stadslopp jag uppmärksammade att Otto jagade rekordet, då missade han det med 15 sek och då tänkte jag med Bålstas snabba bana vore det ett bra lopp att försöka igen på.

Efter det kontaktade jag John och föreslog att de var välkomna ut till oss den 14:e september. Klubbens sponsor BAUHAUS lovade även bidra med ett bra presentkort om världsrekordet slås för att sockra erbjudandet lite. Även Umara som säljer energiprodukter kommer hjälpa till att det finns lite extra kraft i benen.

Efter lite kort betänketid och avstämning med deras tränare är det nu klart att de kommer vilket vi är jätteglada för då vi vill visa hur snabb den bana faktiskt är.

Även om man inte springer lika snabbt som John och Otto så hoppas vi såklart att så många som möjligt kommer och hejar samt deltar i detta förhoppningsvis historiska lopp avslutar Tisjö.

Fakta Bålsta Stadslopp.

Datum: 14:e september

Längd: Fem eller tio km.

Starttid: 10:00 och 10:30

Hemsida: http://www.balstaik.se/Arrangemang/balstastadslopp/

 

 Dela på Facebook