View Strömstadmilen – löparfesten för hela familjen

0
118

Lördagen den 6 juli är det dags för löparfesten View Strömstadmilen. Springlfa.se hårdbevakar loppet på västkusten och har också tagit pulsen på tävlingsledaren Kent Hansson.

Kan Micke Ekvall ta en efterlängtad seger i View Strömstadmilen? Arkivbild: Mikael Grip

Hur är läget inför löparfesten på västkusten?

– Allt är bra och vi hälsar alla deltagare hjärtligt välkomna till en av västkustens mest populära sommarorter. Vi kommer att göra vårt yttersta för att alla som besöker oss ska få en positiv upplevelse. Deltagarmässigt ligger vi i dagsläget i nivå med hur det sett ut de senaste åren, vilket indikerar att det totala deltagarantalet kommer att hamna mellan 1200-1500 st.

Vilka klasser erbjuder ni?

– Vi bygger vidare på konceptet att View Strömstadmilen är ett arrangemang där hela familjen kan delta. Vi erbjuder 10 km resp 5 km distanser med viss åldersindelning. Därutöver finns barn- och ungdomsklasser. Förra årets nyhet ”Specialmilen by BodyPower”, det glada loppet för tjejer och killar i alla åldrar med intellektuell funktionsnedsättning mottogs på ett mycket positivt sätt och blir även i år ett viktigt inslag i arrangemanget. Banan mäter 1 km och klassen har ingen tidtagning. En del roliga överraskningar kommer att ske längs banan och väl i mål väntar en specialdesignad medalj och andra överraskningar. Vi vill också framhäva ”Hälsokostbolagsgången” över 4 km som är en promenadklass utan tidtagning. En folkhälsosatsning i samarbete med Hälsokostbolaget och Folkhälsorådet där deltagarna får uppleva View Strömstadmilens atmosfär utan att dras med i tävlingshetsen.

Promenadklassen Hälsokostbolagsgången är en höjdare för många. Arkivbild: Mikael Grip

Huvudloppet handlar fortfarande om en ganska utmanande mil med en del uppförsbackar?

– Banan utgörs av en tvåvarvsbana genom de centrala delarna av Strömstad. De första 3 km på varje varv är riktigt lättlöpta medan de avslutande 2 km är lite tuffare. Banan går förbi torget och småbåtshamnar, utmed strandpromenaden och förbi många uteserveringar vilket innebär att det alltid är mycket folk och ett bra tryck runt banan.

Vad betyder View Strömstadmilen för arrangörsklubben Strömstad LK?

– View Strömstadmilen är den ekonomiska motorn föreningen och är helt nödvändig för att föreningen ska kunna bedriva verksamheten på den nivån vi har idag. Våra löpare utgörs av allt ifrån yppersta Sverigeelit till vanliga motionärer. Klubbens bas är motionsverksamheten där vi har två-tre ledarledda träningar i veckan. Men vi är oerhört stolta över våra elitlöpare som verkligen sätter Strömstad på kartan.

Era barn-och ungdomslopp brukar också vara populära?

– Vi har åldersklasser där barnen som är 7 år eller yngre springer 1000 m. Klasserna för 8-9 åringarna samt för 10-11 åringarna mäter en engelsk mil, 1609 m. Varje åldersklass, även uppdelat på pojkar och flickor har en egen starttid. Det innebär att vi har fullt fokus på varje åldersklass, vilket både barn- och ungdomar och föräldrarna tycker är extra kul. Totalt brukar ca 400 barn komma till start varje år.

Arrangörsklubbens Micke Ekvall har haft skadebekymmer under våren, men ska nu vara tillbaka i gott slag. Arkivbild: Mikael Grip

Mikael Ekvall, som tävlar för Strömstad LK, har ännu inte vunnit View Strömstadmilen. Vilka är hans största utmanare om segern?

– Micke har varit skadad en del under våren, men är nu i full träning och formen är starkt på uppåtgående. Micke gör alltid starka lopp i View Strömstadmilen och kommer säkert att finnas med i den absoluta täten även i år. Vi vet att det alltid blir riktigt starka startfält, men det är i dagsläget svårt att uttala sig om vilka hans största utmanare blir. Hur startfältet på elitsidan kommer att se ut brukar klarna dagarna före loppet och även på själva tävlingsdagen då många efteranmälningar kommer. Men eftersom vi har förhållandevis bra prispengar brukar det bli bra klass på elitklasserna. De 10 främsta i både herr- och damklass får prispengar under förutsättning att de springer snabbare än 32.30 på herrsidan och 37.30 på damsidan.

Prispengarna är fördelat enligt följande:

1:a pris, 7 500 kr

2:a pris, 5 000 kr

3:e pris, 4 000 kr

4:e pris, 3 000 kr

5:e pris, 2 500 kr

6:e pris, 2 000 kr

7:e pris, 1 500 kr

8:e pris, 1 000 kr

9:e pris, 750 kr

10:e pris, 500 kr

Dessutom utgår ett banrekordspris på 15 000 kr till segrarna om gällande banrekord slås. Banrekorden är 28.34 på herrsidan (Silas Sang och Josphat Menjo) och 32.31 på damsidan (Gunhild Halle).

Strömstad Löparklubb räknar med mellan 1200-1500 deltagare i årets View Strömstadmilen. Arkivbild: Mikael Grip

Varför ska man enligt dig springa View Strömstadmilen?

– Strömstad är en västkustens mest populära sommarorter som sjuder av liv. Genom att springa View Strömstadmilen får man uppleva en vacker bana med ett bra publikstöd. Alla deltagare får medalj samt en fribiljett med Color Lines färjor på rutten Strömstad-Sandefjord. Color Line kommer dessutom att sätta in en helt ny färja på rutten från och med i sommar, världen största hybridfärja – alla deltagare som har möjlighet tycker jag ska fånga möjligheten att utnyttja biljetten, det är en fantastisk sjöresa. För alla föranmälda ingår dessutom View Strömstadmilens fina t-shirt i funktionsmaterial i anmälningsavgiften.

Som vanligt blir det full fart i barnklasserna även i år. Arkivbild: Mikael Grip

Lycka till med arrangemanget!

– Tack så mycket.

Till Strömstadmilens hemsida:

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här