Volkswagen Prague Marathon

0
76

Spring samarbetar med Prag Maraton och nu har vi fått historien bakom loppet som nästa år fyller 25 år.

Liksom många andra saker i Tjeckien kom tanken på ett internationellt maraton i Prag över en pint öl. Det var en höstdag i november 1994, Carlo Capalbo satt i en bar med sin italienska vän, Gelindo Bordin, vinnaren av OS i maraton i Seoul 1988. Efter att ha ritat ett utkast på banan på en servett bestämde de sig för att ringa Emil Zátopek för att be om hans stöd. Alltså den berömda Emil Zátopek, tre guldmedaljer från Sommar OS i Helsingfors.

Första året var det 985 löpare på startlinjen till maran, det fanns även kortare sträckor. Numera är det runt 15 000 som springer, maran men också ett hundlopp på lördagen.  I år var det faktiskt den miljonte löparen som sprang i mål.

Vår skribent Anders Forselius har varit nere och sprungit maran flera gånger och påtalar hur vackert det är. Start och mål är på torget i Gamla stan, i närheten av det berömda Astronomiska uret. På tredje kilometer korsar man Karlsbron, byggd 1402. Prags maraton har det mesta – natursköna vyer, platt profil som ligger nära Vltava och många entusiastiska fans som peppar löparna. Det finns också många pubar att besöka efter loppet.

Jubileumsloppet kommer innebära en del extra festligheter och gåvor till löparna. Vad, kan ni se om ni följer dem på deras FB sida, https://www.facebook.com/runczech/

Vill du säkra en plats, registrera dig på https://www.runczech.com. Nästa år går loppet den 5 maj.

IK NocOut.se besökte Prag i år

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här