2.40.29 av Lisa Ring i Valencia Marathon!

  0
  27

  Vilket lopp av Lisa Ring i Valencia Marathon. Lisa krossade sitt personliga rekord och sprang i mål på niondeplats med tiden 2.40.29.

  dsc00161
  Wow! Lisa Ring satte personligt rekord med nästan tolv minuter ned till 2.40.29. Foto: Mikael Grip

  – Jag är supernöjd. Knappt jag tror att det är sant. Min målsättning var att göra 2.45, berättar Lisa från badkaret på elithotellet i Valencia.

  Hon delar rum med Anders Kleist och Springs utsända är också på plats. Anders ligger nedbäddad i sin säng och fryser efter sin insats.

  Men vi börjar med Lisa som tävlar för IK.Nocout.se från Linköping, sedan en tid tillbaka bor hon i Stockholm och studerar till idrottslärare.

  – Jag tränar inte mer än förra året, men alla bitar har fallit på plats. Jag ligger på cirka tio mil under mina tyngsta veckor. Men åtta mil är mer normalt, berättar Lisa.

  Östgötarekordet flög all världens väg, likaså det personliga rekordet som hon sänkte med nästan tolv minuter (!).

  2.40.29 ger också Lisa 2 000 euro i bonus från arrangören, som har ett speciellt bonusprogram när det gäller personliga rekord under vissa tider. 2.40.29 är också snuddande nära VM-kvalgränsen (2.39) till London nästa år. Efter Isabellah Andersson och Louise Wiker är Lisa nu också Sverige-trea i år på maratondistansen.

  – VM-kvalgränsen var inget jag tänkte på. Men jag har känt att jag inte är långt efter Louise Wiker (som sprang på 2.36.36 i Amsterdam Marathon i mitten av oktober). Hennes fina insats har sporrat mig.

  Lisa sprang riktigt bra på terräng-SM och hade också fått springa terräng-NM, men avstod det mästerskapet till förmån för Valencia Marathon.

  – Det känns förstås helt rätt en sådan här dag. Jag känner mig riktigt pigg nu med.

  Lisa sprang riktigt klokt och sprang negativ splits, det vill säga att hon sprang andra halvan av de 42 195 meterna snabbare än de första.

  Halvamarpasseringen kom vid 1.20.46. Dit fram hade hon också draghjälp från Östergötland genom IK Akeles Peter Hall.

  – Det var jättebra att ha Peter framför. Det kändes som att jag sprang ett vanligt lopp hemma i Linköping, berättar Lisa och skrattar.

  Vid cirka 25 kilometer tackade Lisa Peter för hjälpen och fortsatte framåt, då fick hon syn på en annan Akele-löpare i form av Kalle Andersson som blev nästa rygg att ta sikte på.

  – Vilken kick jag fick av att springa om folk under sista milen av loppet.

  Andra halvan gick på 1.19.43 för Lisa fram till sluttiden 2.40.29.

  – Nu ska jag bara njuta av det här. Det kommer att ta ett tag att förstå det här.

  Är du sugen på en mara till våren och försöka klara VM-kvaltiden till London?

  – Nja, det vet jag inte. Det är inget jag har haft med i planeringen, säger en mycket nöjd Lisa Ring efter sitt livs bästa lopp.

  dsc00154
  En frusen Anders Kleist efter de 42 195 meterna på Valencias gator. Foto: Mikael Grip

  Anders Kleist, IK Akele, satsade på att springa under 2.20 i sitt första maratonlopp, om vi räknar bort Stockholm Marathon i år där han bröt.

  Vid halva distansen låg han i en bra klunga och passerade på 1.09.36.

  – Det kändes hyfsat bekvämt. Det var en del blåst i början. Men temperaturen var perfekt, säger Anders som också slapp sol under loppet.

  Artikelförfattaren stod vid 24 kilometer och langade en gel till Anders som flöt med bra i sin klunga. Sedan drog Springs utsända till 39 kilometer. Där var det en helt annan stil på de flesta, även de allra främsta hade det mycket kämpigare.

  Anders grinade illa, men bet ihop och fortsatte mot målet.

  – Hade jag inte haft chans att slå östgötarekordet och springa under 2.25 så hade jag klivit av vid 30 kilometer. Det var riktigt tungt från 27 kilometer och framåt. Att springa en mara var ändå ganska okej, men visst är det jobbigt mentalt att plåga sig under så lång tid.

  dsc00157
  En fantastisk bild! Anders bodde i rum 220, eller 2.20 som han siktade att springa under. Nu blev det inte riktigt så, men hans tid kommer nog. Foto: Mikael Grip

  Nu blev det 2.23.02, en 30:e placering, och ett nytt östgötarekord med 24 sekunders marginal. 2.23.02 är den fjärde bästa tiden i Sverige i år efter Mikael Ekvall, David Nilsson och Mustafa Mohamed.

  Herrklassen vanns av Victor Kipchirchir, Kenya, med 2.07.39 och damklassen av Valary Jemeli Aiyabel, Kenya, med 2.24.48.

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här