3 tips för att komma över ett dåligt lopp

0
83

Sprang du Göteborgsvarvet i helgen men fick inte det resultatet du önskade? Vi ger dig 3 tips för att komma över en dålig tävling eller träning.

425342_92381375

Det är inte bara motionärer som har dåliga dagar. Även elitlöpare är mänskliga och måste emellanåt hantera nederlag. Oavsett om du är elitlöpare eller motionär kommer du få dagar då det inte går som du tänkt – på tävling eller träning.

Det är när vi låter dessa dåliga erfarenheter från tävlingar eller träningar växa inom oss som löpningen kan gå från något som ger oss glädje till något som får oss att känna oss både stressade och ångestfyllda.

Nästa gång du gör ett riktigt dåligt lopp eller träning ska du använda våra tre tips för att undvika ett bakslag i din träning.

1. Gå inte för hårt åt dig själv

Om du misslyckas med ditt uppsatta mål på ett lopp eller träning ska du fråga dig själv två viktiga frågor.

– Är det världens undergång?

– Betyder detta nederlag att du aldrig gör ett bra lopp igen?

Det gemensamma svaret på båda frågorna är givetvis: Nej, självklart inte. Alla löpare har dåliga lopp och det faktum att du faktiskt har dåliga lopp gör att de som går bra är betydligt roligare.

Det viktiga är att få en positiv mental känsla i din löpning och påminna dig själv om att enstaka bakslag på lopp och träningarna bara är ett normalt stopp på vägen mot dina stora mål.

Lär av dina erfarenheter

Varför gick det inte som du tänkt? Fundera på alla faktorer som kan ha spelat in i ditt resultat – utrustning, kost, skador, humör och stress. Alla dessa faktorer spelar stor roll när du ska prestera på topp.

När du lagt nederlaget bakom dig kan det vara läge att fundera på tre saker som du lärt dig. Kanske har du laddat dåligt med vätska eller ätit fel inför loppet. Du kanske körde för hårda pass sista veckan och fick då inte rätt återhämtning inför loppet. Genom att du skriver ner detta i din träningsdagbok kan du titta tillbaka när det är dags att sätta planeringen inför nästa mål.

Hitta det positiva

Trots att det inte känns så går det ofta att hitta något positivt ur dåliga lopp. När du skakat av dig det mesta av nederlaget fundera på vad som var bra i loppet. Du kanske sprang för fort första delen av loppet men då fick du känna på hur det är att springa med de som är bättre – inblick i vad som krävs.

Försök att komma ihåg det roliga från loppet och ta med dig det in i nästa lopp.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här