Anta upplevelsen i Kolmårdsrundan

    0
    127

    Lördagen 4 juli är det dags för Kolmårdsrundan. Ett relativt nytt koncept med både traillöpning och ”vanlig” löpning på grusvägar.

    42K - Bergslöpning med ett leende
    Skön och utmanande traillöpning i Kolmårdsskogarna erbjuds i Kolmårdsrundan.

    Hur ser läget ut i år frågar vi tävlingsledaren Christer Tollén?
    – Läget ser minst sagt intressant ut. Efter fjolårets “facelift” med egen hemsida m.m. och premiär med två helt nya terrängbanor över 6 och 42 km fick vi verkligen mersmak av det här. Mig veterligen fick vi bara positiva reaktioner på arrangemanget, men visst fanns det saker som inte fungerade eller kunde bli mycket bättre och det är väl det vi har fokuserat på i år. Det mesta börjar falla på plats nu, så vi är heltaggade!
    Hur många deltagare siktar ni på i år?
    – Ja, i första hand slå fjolårets cirka 300 startande vilket vi just nu har passerat. Vad som ändå känns viktigast är att kunna hantera genomförandet med kvalitet också. Därför har vi satt ett tak på max 500 deltagare i år och max 200 per distans vilket jag tror är en ganska lämplig nivå att hantera. Internetanmälan stängs ju inte förrän 28 juni så 500 deltagare känns inte som någon utopi. Vi hade nästan 150 efteranmälningar på plats ifjol och det vill vi helst undvika då det blev helkaos med försenad start m.m. Så vi kommer definitivt INTE ha siktet inställt på att slå deltagarrekord från år till år utan det är just det här med att kunna ge alla deltagare något unikt i det vi har här med miljön, omgivningarna och den genuina landsbygdskänslan som känns viktigast. Det kommer alltid att finnas något att förbättra och det är det vi kommer ha siktet inställt på. Sedan är det ju det här med dusch och omklädning som sätter gränserna. Varmvattnet kommer inte att räcka till i år heller varför ett tips är att ombyte och dusch görs hemma för de som kan. Å andra sidan är det ju nära till Kvarsebo badplats.
    Vilka distanser erbjuds?
    – Vi har fem olika distanser från 2,5 till 42 km, där de flesta har inriktningen trail och terräng. 2,5 km banan är vår familjebana för alla åldrar i blandad terräng. Sedan har vi en 6 km teknisk och bitvis utmanande trail- och terrängbana över Kvarseboklint med nära utsikt över Bråviken, en 10 km bana på blandat underlag med grus- och asfaltsväg, alltså den enda som inte är terräng, en 21 km trail- och terrängbana som även är ny för i år, och sedan en 42 km bana i samma anda som 21:an.

    Start_2.5
    Start för barnens eget lopp.

    Några nyheter i år?
    – Ja, de är många, banmässigt så är det att vi utökar med en trail- och terrängbana över halv maratondistans på mångas begäran. Och sedan vill jag rikta ett stort tack till våra två starka samarbetsparters TB Bil och Team Sportia Ingelsta som gör det möjligt med att förbättra de brister vi hade ifjol. Det kommer bland annat märkas genom förbättrad tidtagning, professionell sjukvård både på arenan och med ett mobilt team längs 42 km banan, sportdryck från Umarasport till de längre distanserna. Dessutom kommer vi erbjuda ett större utbud på arenan med bland annat försäljning av diverse löparutrustning från Team Sportia och även möjlighet till massage för ömmande löparben. Och givetvis finfina specialdesignade medaljer till alla samt statyetter av bästa kolmårdsmarmor till dam- och herrvinnarna av 21 och 42 km.
    En ganska tuff bansträckning, eller?
    – Både ja och nej… Det beror nog på vad man har för mål med loppet man genomför. Milbanan är ju traditionell “väglöpning” och 6 km banan är ju “bara” 6 km, dock med en ganska tuff inledning så den blir vad man själv gör den till. 21 km banan tror jag kan vara ett bra alternativ för de som vill testa på lite längre traillöpning, men som kanske inte har vågat tidigare med att bli fast ute i skogen. Banan innehåller nämligen två stycken 3 km sträckor på fin grusväg efter ca 4 respektive 14 km där man kan löpa ut med en vilsam löpning utan att behöva fokusera så mycket på till exempel fotisättningen. 42 km banan har samma tuffa och tekniska inledning som både 6 och 21 km eftersom de följs åt första biten, men den tuffaste delen får väl ändå anses komma efter 35 km då banan går på och följer Bråvikens förkastningsbranter, dock med en fin utsikt över Bråviken som belöning.
    Hur gör ni för att få så många deltagare som möjligt att vara med i Kolmårdsrundan?
    – Ja, vi har väl inte gjort så himla mycket egentligen. Om vi snackar att annonsera i press så är det bara två annonser vi har haft ute och det är dels i Kolmårdsnytt, som är en lokal tidning för boende i Kolmården och dels i Springs senaste nummer som kom ut för inte så länge sedan, men då hade vi ju redan uppåt 300 anmälda. Annars har vi bara legat ute på alla de löparforum och kalendrar som finns på internet, vilket jag tror är ett mycket effektivt sätt att synas på. Sedan har loppet både en egen hemsida och Facebook-sida som vi försöker publicera nyheter på vilket jag tror också är effektivt. Sist jag tittade på statistiken av ett inlägg med bilder från vår nya 21:a så hade inlägget setts av närmare 4 000 personer, och det känns ju ganska häftigt, eller hur?

    Klinten
    Fina utsikter över bland annat Bråviken utlovas.

    Vad gör ni med överskottet ni får in på loppet?
    – Oj, ja till att börja med så ska det ju bli ett överskott. Utgifterna för årets lopp har väl ökat med nära tre gånger mot ifjol, men vi ska nog klara det ändå tror jag. När det gäller småklubbar på landsbygden som Kvarsebo IK är så finns det alltid hål att stoppa i och dessa arrangemang blir ett viktigt inslag och bidrag till både klubb och bygd på sikt. Det handlar väl helt enkelt om att kunna säkra upp kommande arrangemang och återigen försöka att förbättra oss i det vi vill göra. Vi skänker ju en slant till välgörenhet också och i vårt fall så är det Cancerfonden som får en bit av kakan.
    Hur ser det ut på elitsidan? Några vassa namn anmälda?
    – Ha, ha. Ja, jag kan ju ge dig startlistan så kan du kolla igenom den åt mig och hojta till om du ser något namn, Nä, det har jag ingen som helst koll på, tyvärr. Det ska väl vara fjolårets vinnare av 42 km på damsidan då, den tyska elittjejen Judith Trunschke som jag vet även kammade hem segern i fjällmaraton senare under hösten 2014. Sedan återkommer även herrvinnaren av 42:an, vår östgötske ultralöpare Henrik Pilvinge att försöka försvara titeln. Henrik sprang på 3:39:12 och Judith kom in på en total 7:e plats på tiden 4:08:23. Det är väl det jag vet. (Då kan skribenten lägga till Tjalves Markus Grönroos, som bröt den längsta distansen i ledning förra året och sägs vara grymt revanschsugen.) Det är väl något som skulle vara kul i framtiden, att kunna locka lite mer namnkunniga löpare till arrangemanget.
    Vad får eliten för prispengar?
    – Ja, för de som vill göra sig en peng på att vinna lopp får nog se sig om efter andra alternativ. Vi pratar inga prispengar överhuvudtaget utan vi pratar hellre om att bli rik på upplevelser och att kunna ge deltagarna ett genuint och njutbart arrangemang som man vill återkomma till samt vara en del av att kunna bidra både till välgörenhet och till landsbygdens fortsatta föreningsliv. Vår vision är väl istället att vår unika marmorstatyett ska bli ett åtråvärt pris i framtiden för 21 och 42 km-löparna.

    Arenan
    Kvarsebo IK:s hemmaplan Klintvallen är start och målområde för Kolmårdsrundan.

    Varför ska jag enligt dig springa Kolmårdsrundan?
    – Jag får väl citera vår slogan: – Anta upplevelsen! Om du inte har sprungit trail- eller terränglopp tidigare ges här ett ypperligt tillfälle att testa på olika distanser i en fantastisk natur med en blandad mix av terräng, allt från teknisk bergslöpning till mjuka mossor och gran- och tallskog. Och om du är en inbiten trailare så är 42 km banan en upplevelse i sig med alla de naturreservat som banan går igenom och vill du testa på en tuffare bana men inte tror dig orka hela vägen är vår 6 km korta trailbana och 21 km banan perfekt som “prova-på”-bana. Sist men inte minst så bidrar man ju till vår insamling till Cancerfonden.
    Lycka till med arrangemanget 4 juli!
    – Tack! Det lär behövas!

    Till Kolmårdsrundans hemsida:

    LÄMNA ETT SVAR

    Vänligen ange din kommentar!
    Vänligen ange ditt namn här