39:e Fredsloppet en familjefest!

0
95

Lördagen den 16 september arrangerades Fredsloppet, för trettionionde året i rad. Det blev som vanligt en gemytlig löparfest för alla åldrar. Dagen till ära blev det också perfekt löparväder, med 16 grader, sol och nästan helt vindstilla.

Kl.12:00 gick första starten. Då var det barn upp till 9 år som sprang 1,2 km. Kl.13:00 var det dags för 10-13-åringar att springa 2,2 km, och det längs en tuff bana som går över både Säldammsbacken och Pliktabacken. Väl i mål kunde löparna slappna av och njuta av musik från vissångaren Patho Galvez (som sjöng sånger av Victor Jara – detta för att uppmärksamma 50-årsminnet av statskuppen i Chile). Därefter bjöds det på barnteater med skådespelaren och varietéartisten Jon Wetterholm.

Under dagen gick även Minifredsloppet för de allra minsta barnen. I Palestinatältet kunde barnen måla sina egna fredsteckningar, och inne på området fanns en fotbollsplan där de kunde spela med varandra.

För de vuxna bjöds det på politiska samtal i Proletärens tält. På programmet fanns punkter om NATO, Palestina, Västafrika och Latinamerika.

Kl.14:00 avgick promenadklassen. I täten gick sambaorkestern Rrriot samba – en feministisk musikförening som i år gjorde sin Fredsloppsdebut!

Kl.15:00 gick startskottet för 5 och 10 km. Här fanns meriterade elitlöpare, som Strömstad LK:s Mikael Ekvall och SAIK:s Ivan Magnusson, som bägge tävlade i 10 km-klassen. Micke tog täten och gick i mål på 32:57. Ivan kom tvåa med tiden 34:57. Snabbaste dam på 10 km blev Lotte Schack (54:06). Vinnare på 5 km blev Alingsås-löparna Moa Johansson (22:11) och Jimmy Nord (17:55). För komplett resultatlista: gå in på fredsloppet.se.

Priserna delades ut av Kubas ambassadör Alba Sota. Hon höll ett tal där hon berömde arrangemanget och tackade för solidariteten med Kubas folk. På plats var även Niclas Andersson från Gothia cup, som överlämnade ett gratis deltagande till Gothia cup åt ett lag från Kuba.

Antalet anmälda till årets lopp var 707 st. Om man räknar med de Fredslopp som hölls på andra orter (Sundbyberg, Jönköping, Umeå eller valfri ort) var antalet anmälda närmare tusen personer. Intäkterna från årets lopp uppgick till 98 826 kr. Dessa går oavkortat till årets insamlingsmål, att finansiera resan för ett kubanskt lag till Gothia cup.

Bilder: Proletären

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här