Dags för publik-och löparfest i Trosa Stadslopp

0
85

Fredagen den 29 juni är det återigen dags för Trosa Stadslopp. LFA hårdbevakar loppet i den mysiga sommarstaden och har också tagit pulsen på tävlingsledaren Pelle Bång.

Intensiv start i Trosa Stadslopp.

Vad är det som gör tror du att ni har en stark ställning i löparSverige och nu kan genomföra Trosa Stadslopp för 32:a gången? 
– Vi har verkligen lyssnat på vad både elit och motionär vill ha på en tävling. Vi har haft frågeformulär om vad folk tycker om alla delarna i loppet, alltså inte bara själva löpningen.

Det är fortfarande 8,9 kilometer som gäller för huvudklasserna och hur var det nu med den udda distansen, hur kom den till?

– I begynnelsen 1986/1987 då loppet föddes ville vi ha med en både vacker och utslagsgivande bansträckning. Trosa ån delar av Trosa i en östra och en västra sida. Naturligt blev då att hitta en bra sträckning på båda sidor av ån med varvning på torget. Sagt och gjort. En mätning utfördes. Han som mätte hade skrivit så slarvigt att vi trodde att det stod 8 700 meter. Jag gjorde själv en kontrollmätning med mäthjul på grund av misstänkt fel sträcka (GPS). 2004 utfördes en kontrollmätning av en av Friidrottsförbundet godkänd mätare, vilket också resulterade i 8 900 meter precis som jag fick när jag mätte.

Ni brukar ha riktigt bra feststämning utmed banan. Samma sak i år? 
– Ja vi har sambaorkester med sambadansös. Dessutom mobilorkester som knallar runt till några ställen efter banan. Många som bor efter bansträckningen samlas i trädgårdarna och förhöjer stämningen med hejarop och musik.

Det är bra publiktryck vid varvningen och målgången vid Trosa torg.

Hur ser det ut deltagarmässigt? 
– Vi ligger ungefär på samma antal som förra året just nu 13 juni. Det slutar troligen på 1 800 löpare den 29 juni!

Era barn-och ungdomslopp brukar också vara populära? 
– Det är absolut ett av Sveriges största sett till antalet deltagare 0-5 år, 6-8 år och Pojkar/Flickor 9-10 år. De springer 700 meter. Stämningen måste upplevas på plats!
Pojkar Flickor 11-12 år och 13-14 år springer 2 300m. Där kommer många att springa då vi har ngt som kallas ”klasskampen”. Där har vi gratis start för 4:e- 5:e klassare samt 7:e – 8:e klassare som bor i Trosa kommun (vi hoppas att fler i den ”kritiska” åldern ska röra på sig) och den klass med flest antal löpare vinner 5 000 kronor till till exempel en skolresa.

Det är många barn och ungdomar som finner löparglädjen i Trosa Stadslopp.

Ni brukar också ha en hel del elitlöpare på plats, vilka är anmälda just nu? 
– Just nu är det alldeles för tidigt att sammanställa elitlöpare… de kommer de sista dagarna innan och samma dag 29 juni. Tidigt har däremot David Nilsson Högby IF och ”tränaren” Anders Szalkai Spårvägens FIK, via kontakt, meddelat att dom vill delta. Dessutom kommer OL-landslagets Jonas Leandersson Enhörna IF. Jonas förlorade en riktig minnesvärd spurtduell i Trosa Stadslopp 2014 mot Ababa Lama Hälle IF. Även f.d. OL-landslagslöparen Peter Öberg OK Hällen och den kommande yngre OL-löparen Simon Larsson. Abraham Adhanom, Eskilstuna FI är också anmäld. På damsidan är Charlotta Fougberg, Ullevi FK och Louise Ringström, Spårvägens FK, anmälda.

Full fart in på upploppet.

De banrekord som finns är ruskigt bra. Inte minst det manliga, Martin Ojukus 25.15 från 1997. Det är nästan så man undrar om banan var 8,9 km då :)

– Ja, banan var 8 900m även då! Förra året höll det på att bli slaget Fikadu Haft Tsadik från Etiopien (25:22) missade rekordet från 1997 med sju sekunder! Han hade säkert kunnat slå det om han sprungit ifrån sin kompis från Etiopien lite tidigare. I år tror jag att det kommer att slås!

Varför ska man enligt dig springa Trosa Stadslopp? 
– Eliten tycker att det är prestige att vinna TSL och motionärerna och de yngre älskar stämningen och upplevelsen på TSL. Löparfesten måste upplevas på plats! Folk ”går man ur huse” i Trosa! Löparna ger publiken en STOR eloge! – Sedan tror jag att just den lilla gemytliga ”staden” ger en sån närhet till löparna. Den mest stämningsfulla upplevelsen blir då du varvar på Trosa Torg där även målet är beläget.

Lycka till med arrangemanget!

– Tackar!

Till hemsidan för Trosa Stadslopp:

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här