60 minuter glädje…

0
1440

Sist jag bloggade var för tre veckor sedan, då hade jag avverkat två 10 km lopp under två dagar. Jag var galet nöjd med SM guld på 36.40 på lördagen, sedan DM guld med 36.19 på söndagen. Men efter den helgen har det varit tungt, riktigt tungt. Både huvud och ben har protesterat, dessutom har jag haft ont i låret.  I princip tre veckor med bara lugna pass, och som de flesta vet – lugna pass för mig är LUGNA. I måndags var det 8 km i 5.56 tempo, i onsdags 10 km i 5.46 tempo, men i går fredag sprang jag 8 km med brorsan i 5.00 fart, och det kändes bra… Men den bakgrunden ska man vara försiktigt med ambitioner på ett lopp, men jag vet – något händer i huvudet på mig när jag tävlar. Båda 10 km loppen var bättre än jag trodde var möjligt, ser själv att min träning borde göra att jag springer milen på 37.30, inte en sekund snabbare… men huvudets makt är stor.

Idag var det 1 timmes löpning på Heden, ett arrangemang som nu hade tre års jubileum. Vi firade med 40 deltagare i tre olika startgrupper. Första året jagade jag det svenska rekordet, slog det med 12 meter och kom 15 280 meter. Passerade då milen på 39.02. Några veckor senare gjorde jag kanske minst bästa M55 prestation med 2.49.07 på maran i Valencia, detta trots att jag gick in i väggen med 3 km kvar och tappade cirka 90 sekunder. I fjol ville jag förbättra rekordet, lyckades och kom då 101 meter längre, 15 381 meter. Passerade milen på 38.42.

Hur skulle jag då tänka i år? Naturligtvis vill jag förbättra min tid, men med tre veckor jogg är det kanske inte så smart strategi? Men, Lorenzo Nesi hade i våras tagit rekordet ifrån mig med otroliga 16 233 meter. En gåta, hur fasiken kan han springa så snabbt…. Dock, det triggade mig och min tanke var att jag ska testa att nå 16 km, dvs 3.45 tempo. Alltså det tempot som jag bör ha på milen, hmm…. Att springa 60 minuter är ganska svårt, man måste definitivt ha en plan, hitta sitt tempo och hålla sig till planen. Jag hade nu en plan, en dum plan men dock en plan… Det fanns också en reservplan, att putsa det skånska rekordet.

Lämnade hemmet redan 07:30 för att förbereda för första heatet, 12 grader, disigt och fuktigt men hyfsat vindstilla för att vara Heden. I första heatet fick jag se ett svenskt rekord, Johan Alfén från Björnstorp putsade Erik Frammes rekord i M45 då han nåde 17 402 meter, imponerande. I andra heatet var jag mer coach, starter, protokollförare, etc och kunde jogga lite rundor för att få upp värmen i kroppen.

Kl.11:20 var det då dags för start, hade pratat ihop mig med Annika Faager, hon skulle också hålla 90 varv, vinden hade tilltagit lite så det kändes som en bra strategi att inte ligga och dra i upp mot 40 varv. Visste att jag i vanlig ordning skulle ha ett gäng som tog skydd bakom min breda ryggtavla :) Btw, stegringsloppen hade jag fullt sjå med att klara i 3:45 tempo, visst undrar man – hur ska detta gå till?

Pang… starten går, jag lägger mig i rygg på Annika, 88, mmm… 88 igen Det känns dock som om jag är ute och joggar, men med 38 varv kvar så börjar jag fundera… vad gör jag? Jag hänger dock på i nästa 3000 meter där har vi 11.05, dvs 10 sekunder under planen – det känns lätt, men jag fattar beslutet att släppa och köra mina 90 varv. Nu är det jag som får ta vinden, hör att det är en del bakom mig och har mellan varven lust att be dem hjälpa till – men blir samtidigt taggad av att ligga på jämna varv. Passerar 5 000 meter på 18.36, 9 sekunder under planen och bara 27 varv kvar, haha…. Ambitionen att nå 8 km på 30 minuter fungerar nästan, 30.03. Men det känns att det sliter, 20 varv kvar… Nu börjar målet att fixa det skånska rekordet istället gäcka i huvudet… Jämna varvtider och 10 km passeras på 37.36. 6 sekunder efter planen. Men, jag vet efter mina två tidigare lopp att det är nu det börjar…. Har en viss erfarenhet av att springa 10 000m bana, det är tufft.. att passera 10 000m och ha över 22 minuter kvar, det är en mental prövning… Räknar ut att jag kan ta det ganska lugnt och ändå nå 5600 meter, men kämpar på, 12 km passerar jag på 45.15, dvs 15 sekunder efter mitt mål. Är väldigt nöjd, kanske för nöjd och tar inte riktigt striden sista 15 minuterna, vet att jag ska fixa skånska rekordet samtidigt som jag vet att jag inte kommer fixa 16 km. Håller upp steget hyfsat, landar in på 15 823 meter, dvs nästan 500 meter längre än året innan. Grymt nöjd, samtidigt förvånad att det fungerar. Detta innebär att jag skulle springa halvmaran på sub 1.20 och det är jag verkligen inte värd med den träningen jag får till. Bara att tacka och ta emot. Största prestationen i detta heat gjorde Annika Faager som fortsatta ett trumma på i sitt tempo och nådde 16 445 meter, imponerande!

Nästa lördag är det GGP 3000 meter, vet inte hur jag ska ladda för det. Hade ju 9.59 i våras, årets lopp. Måste nog få till lite fartträning om jag ska klara ens 10.15. Men huvudet har spelat mig spratt tidigare… Nu är det dock fortsatt jobb med årets sista utgåva, hoppas du prenumererar – den kommer bli grym ;)

Annika drar, jag, Sebastian och Filip hänger på. Foto: Fredrik Stoltz
Föregående artikelReflexbana!
Nästa artikelSvenskt rekord: Sarah 1.09.52
SPRINGaren Namn: BG Nilensjö. Född: 1963. Bor: Helsingborg. Jobb: Driver Spring Kommunikation AB. Klubb: IS Göta, ordförande och tränare. Tränare: Egen. Meriter: EM guld två gånger i militär femkamp, hyfsat bra löpare för att vara mångkampare – 8:55 3000 m, 15:20 5000 m, 31:51 på 10000 m. Som veteran över 80 SM medaljer, ett antal skånska rekord och två svenska rekord i M50, 34:05 på 10 km landsväg och 16:36 5000 m inne + ett VM brons. Favoritsträcka: 3000. Personliga rekord: I M50, 9:28 på 3000 m, 5000 m 16:27, 10 km 34:05, halvmaraton 1:15:46. Vill med löpningen: Göra milen under 35 minuter, slå rekord och hålla mig i form. Ser fram emot: Nästa nummer av Magasin Spring.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här