Å-Loppet – Sveriges vackraste kvartsmara

Allt om Å-Loppet 2016  

Lördagen den 18 juni är det dags för Å-Loppet i Eskilstuna. Ett event som Springlfa.se hårdbevakar från start till mål. Vi har tagit pulsen på tävlingsledaren Bengt Olof Eskilsson.

_DSC0001_2_3_tonemapped.tif

Å-Loppet går längs med ån i centrala Eskilstuna.

Hur ser anmälningsläget ut?

– Vi har legat lite efter anmälningsmässigt men nu ser det ut som vi kommer ikapp och förhoppningsvis når vi upp till fjolårets deltagarantal cirka 2 100 löpare. Utöver detta räknar vi med att närmare 500 barn springer Lilla-Å-Loppet.
Hur startade Å-Loppet?

– Det blir nu sjätte året och det var en motionslöpare, Stefan Bengtsson, som kom med idén att köra ett lopp i centrala Eskilstuna med närhet till Eskilstuna ån.

IMG_2332
Vilken distans handlar det om?

– Distansen en är en kvartsmara 10 549 meter.
Är banan flack eller kuperad?

– Banan är relativt flack med några få lätta stigningar vilket gör att den är mycket löpvänlig och lätt att göra bra tid på.
Kommer det några elitlöpare?

– Bland elitlöparna hittar vi naturligtvis Eskilstuna Friidrotts egna duktiga löpare Abraham Adhanom (som vann såväl 2014 som 2015 och nu satsar på nytt banrekord). Han får dock tufft motstånd av klubbkompisen Nasir Dawoud som blir bättre och bättre för vare lopp.
I skrivande stund är inte så många elitlöpare anmälda men vi vet att de kommer att höra av sig de närmsta dagarna.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Varför ska jag enligt dig springa Å-Loppet?

– Å-loppet bjuder på en fin festlig stämning med mycket folk utefter hela banan och det är en riktig folkfest. Som motionär får du uppleva ett trevligt lopp och den goda stämningen.
Finns det prispengar?

– Ja, det finns en total prissumma på 50 000 kronor. Segrarna i såväl dam som herrklasserna springer hem 10 000 kronor. Tvåorna får 5 000 kronor, sedan 3, 2 och 1 000 kronor.
Dessutom är det penningpriser till de två bästa ungdomarna(födda senast 1998) samt i rullstolsklassen.

DSC_8511_2_3_4_5_tonemapped.tif
Går det anmäla sig fortfarande?

– Du som inte hunnit med att anmäla dig kan göra det på plats tävlingsdagen.

Till Å-Loppets hemsida:

 Dela på Facebook