All I Want For Christmas

0
424

Det är mörka tider nu, inte bara när det gäller soltimmar. Det är global uppvärmning och pandemi och jämmer och elände. Folköl och dunkadunka, hip-hop och becquerel. Vi är många som hjälps åt att gnälla över allt det där (mest över att det är mörkt och mulet och lite tråkigt, inte så mycket över att medeltemperaturen höjs och att vi går mot (ännu) ett rekordvarmt år). Min uppgift på den här plattformen är att fokusera på det lite mer springrelaterade gnället och som tur är finns det ju en outsinlig källa att ösa ur, nämligen det kompakta mörker som utgör löparmodet. Jag har nog tagit upp det förut men jag är inte klar, jag har mer gnäll i mig.

Nu köper jag i princip inga löparprylar själv, jag hasar runt i samma gamla paltor som jag har fått, ärvt eller hittat nånstans och så ser jag ut därefter också, men jag kan ju ha en åsikt ändå. Och den åsikten är att även om jag hade varit beredd att konsumera mig ur mitt estetiska elände så hade det inte gått eftersom allt som säljs är så fult. I alla fall på herravdelningen. Det är lite som på högtidliga fester. Kvinnor har oändliga möjligheter att välja färg och form på sina kläder, män kan i bästa fall välja mönster på slipsen, om det inte är riktigt finkalas och frack som gäller. Konstigt att bara kvinnornas outfits recenseras i tidningarna sen. Att bedöma männens klädsel på nobelfesten vore som att utse bäst klädda stormtrooper.

Motsvarigheten i löparspåret är svarta tajts och svart överdel, kanske med neongula inslag för att lätta upp stämningen lite. Man kan MÖJligen hitta nån annan nyans på överdelen, kanske grått, men tumregeln är att all färg sparas till skorna där ingen kulör hittills har ansetts vara för skrikig för att skoföretagen ska säga nej. Det pratas alldeles för mycket om tjockleken på Kipchoges sulor och på tok för lite om den galning som har valt färgen på dom.

Man skulle kunna tycka att det är bra med fula löparplagg eftersom vi kanske inte handlar lika mycket då men jag tror inte att det funkar så. Shopping är en fritidsaktivitet som står stadigt på egna ben och att komma hem med nya grejer skapar lycka och mening oavsett vad det är som köpts. Löpare som behöver motivation uppmanas ofta av experterna att konsumera sig upp ur soffan. Då borde det ju åtminstone finnas något snyggt att lägga i kundvagnen.

Ett exempel på osvarta tajts. Sällsynt. Dammodell så klart men hade jag behövt ett par nya så hade dom legat bra till. Drömmen vore ju förstås tigerrandiga men det här är rätt nära.

Gör det verkligen inte det då, undrar ni? För att ha kött på benen i frågan kollade jag runt lite på nätet och stack till och med in huvudet i en fysisk butik. Och okej, tråkigt nog för min del såg det inte riktigt lika illa ut som jag mindes det. Det fanns inte bara svarta tajts utan, håll i er nu: mörkblåa! Framför allt såg jag rätt många snygga löpardojor i svart, den färg som gud hade i åtanke när han skapade skor. Men ska en sån liten detalj som den faktiska verkligheten få förstöra min vinkel? Nej! Ibland måste gnället ut oavsett om det finns fog för det eller ej. 

Eller det kanske är så här: att det håller på att ljusna lite där ute i modemörkret. Så passande då att vintersolståndet infaller idag och liksom bönar och ber om få bli använt som liknelse i en lökig slutkläm om att vi nu går mot ljusare tider. Ge mig ett ljus i tunneln, ge mig något att tro på. Ge mig knallröda tajts och kolsvarta skor. DET är allt jag önskar mig i julklapp!

Ståhl med stil. Bild i senaste Spring. Förr i tiden kunde även manliga löpare bära plagg som varken var svarta eller neonskrikiga. Jag hade offrat en tå för det där linnet.

P.s. Om min mamma hinner läsa det här innan julafton: Jag skojar bara, jag vill INTE ha några julklappar!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här