Julskallendern, lucka 21: Fuji Mountain Race, Japan

0
363

Fuji Mountain Race: 4 Hundskall

Föredrar ni platta banor som exempelvis Chicago eller Berlin Marathon så kan ni sluta läsa redan nu. Fuji Mountain Race är en i det närmaste vertikal upplevelse som bara till viss del handlar om löpning. I princip är det nämligen bara första kilometern av den lodräta halvmaran som bjuder på löpvänliga förutsättningar. Resten av loppet handlar om att på snabbast möjliga sätt transportera sig till toppen av det 3776 meter höga Mt. Fuji, Japans allra högsta berg.

Start i Fujiyoshida ungefär sjuhundra meter ovan vattenytan och därefter en mödosam förflyttning i över tretusen höjdmeter innebär alltså att man helst ska vara någorlunda acklimatiserad innan man drar på sig nummerlappen. När jag själv ”sprang” tävlingen 1999 så hade jag först cyklat genom Syd- och Nordamerika, vilket innebar att jag hade sprattlat omkring på över tretusen meters altitud både i Anderna och i Klippiga bergen. Förutom en lättare huvudvärk klarade jag mig därför ganska hyfsat i tävlingen till skillnad mot många medtävlare som började få problem redan vid 2000 meters höjd.

Precis som i Vasaloppet ”drar man ett rep” även i Fuji Mountain Race. Har man inte klarat en viss passage före ett visst klockslag får man snällt ta av sig nummerlappen. Manfallet är därmed stort och det var faktiskt bara drygt halva startfältet som tog sig i mål det år jag själv sprang loppet. Glädjen över att nå toppen var dessvärre bara kortvarig eftersom det av förklarliga skäl inte finns någon busshållplats på toppen. Belöningen för att ha korsat mållinjen är av den anledningen en timmes promenad ner till den uppsamlingsplats på berget där det går bussar tillbaka till startplatsen i Fujiyoshida.

Till foten av Mt. Fuji (Fujiyoshida) är det knappt hundra kilometer från Tokyo, en sträcka man fixar med buss eller tåg. Om OS går som planerat nästa år kan ni alltså lägga in detta lopp i agendan och därefter titta på Mondo när han hoppar stav!

Tips: Testa gärna ett kapselhotell i Tokyo. Billigt och förvånansvärt bekvämt. Det brukar även vara en skaplig spa-avdelning på dessa hotell.

Loppets hemsida: https://fujimountainrace.city.fujiyoshida.yamanashi.jp

Fuji Mountain Race (1999) Japan:

Japanska kapselhotell: Artikel i Vagabond 2014-06-26

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här