Julskallendern, lucka 22: Olympia Marathon, Grekland

0
190

Olympia Marathon, Grekland: 3 Hundskall!

Olympia, den fridfulla platsen på halvön Peloponnesos som indirekt gett oss båda blånaglar och skavsår. För om inte Baron Pierre de Coubertin hade fått den geniala idén att återuppliva de antika olympiska spelen i slutet av artonhundratalet så hade vi naturligtivs ej heller fått anledning att springa maraton!

Grekland tog som bekant hem sin allra första olympiska guldmedalj någonsin genom maratonlöparen Spiridon Louis och kunde därmed fira en dubbelseger i Aten 1896 eftersom han var placeringen före sin landsman Charilaos Vasilakos. Mindre känt är emellertid att silvermedaljören faktiskt var den allra förste löparen någonsin att vinna ett organiserat maratonlopp, något som skedde i samband med en uttagningstävling månaden innan den första OS-maran 1896.

Aten Maraton är naturligtvis det ”klassiska maratonloppet”, men sedan fem år tillbaka arrangeras även en mara i Olympia. Ett mindre arrangemang som har en och annan höjdpunkt trots att det i princip bara handlar om en transportsträcka från startplatsen i Amaliáda till målet i Olympia. Inte minst är det en otroligt häftig känsla att avsluta loppet på klassisk mark och hyllas med en lagerkrans på huvudet. Det är definitivt sen gammalt!

Olympia Marathon blev alltså ett minne för livet, något som till viss del berodde på att jag i målfållan fick träffa ett syskonpar som faktiskt visade sig vara avkommor till självaste Charilaos Vasilakos. Man kan undra om den flyfotade greken i sin vildaste fantasi hade kunnat drömma om att det numera, snart 125 år senare, finns tusentals maror att välja på och till och med lopp med 50 000 deltagare..?

Tips: Glöm inte att besöka minnesmonumentet för de moderna olympiska spelens grundare Baron Pierre de Coubertin. Hans kropp är begravd nära IOK-högkvarteret i Lausanne, men på egen begäran ligger hans hjärta i Olympia.

Loppets hemsida: https://www.olympiamarathon.gr/en/

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här