Ännu vassare Linköping Halvmarathon 2016

0
25

Förra årets premiär av Linköping Halvmarathon var en succé. Den 11 juni är det dags igen för loppet som hårdbevakas av Springlfa.se. Vi har tagit pulsen på tävlingsledaren Andreas Weckfors.

DSC_5804
Andreas Weckfors strax innan starten av Linköping Halvmarathon 2015. Arkivbild: Mikael Grip

Premiäråret hade ni ett tak på 1 200 deltagare. Ett tak som nåddes. Har ni ett liknande tak i år och vad är i så fall taket?

– Taket för premiären förra året satte vi för att säkerställa arrangemanget med hög kvalité. Inför årets lopp når vi ungefär samma nivå.

Varför valde du just ett halvmaraton när du bestämde dig för ett lopp i Östergötlands största stad?

– Jag tyckte att ett långlopp med ett grymt bra arrangemang behövdes i regionen. 21km klarar väldigt många av genom lite träningskontinuitet. Blir det längre minskar utbudet rejält.

Är det samma bansträckning som förra året?

– Vi har lyckats ändra bansträckningen till det positiva samt att behålla delar av banan från förra året och plockat bort de tråkiga delarna. Det vi har lagt till är centrala delar mitt i stan, vilket kommer bli roligtför både löpare som publik.

Några andra nyheter i år?

– Vi har lagt till ett lopp för barn och ungdomar upp till 16 år, Linköping Minimarathon. Där de yngre springer 2,1km och de äldre 4,2km. Jag brinner för fysisk aktivitet och framför allt att öka ungdomars fysiska livsstil. Jag tror att detta kan vara en liten del i deras vardag som gör att de väljer en mer fysisk livsstil.  Löparna kommer även att möta en härlig orkester i city. Vi lägger till extra vätskestationer, toaletter och ett utökat prisbord.

DSC_5784
Syskonen Kleist är säkert sugna på att försvara sina segrar från 2015. Arkivbild: Mikael Grip

Hur ser det ut på elitsidan? Några namn klara? Misstänker att syskonen Kleist står på startlinjen!

– Vi bygger inte loppet kring eliten eftersom det alltid är osäkert ifall de springer, beroende på form och ev skador. Vi har stora prispengar för topp 3 på både dam och herr, så några elit vill nog komma och springa om dem. Kleist hoppas jag springer i år igen och visar vilka som bestämmer i Östergötland.

Varför ska man enligt dig välja att springa Linköping Halvmarathon?

– Jag tycker att vi gör ett mycket bra arrangmang för löparna. Både genom en attraktiv bana som bjuder in till mycket publik. Samt ett helhetspaket med en upplevelse. Löparen får något att ta med sig hem som gjord prestation som en fin T-shirt och medalj. Löparna i regionen kan slippa lång restid för att ta sig an ett halvmarathon. Vi ser även det som en perfekt upplevelse att se Linköping för turister.

Finns det några prispengar?

– Ja, vi har samma summor som förra året, 5 000kr, 2 000kr, 1 000kr, för 1-3 på både dam och herr.

DSC_6170
Full fart mot mål. Arkivbild: Mikael Grip

Vad får man som motionär i Linköping Halvmarathon?

– Som motionär får du framförallt en stor morot att träna under hela året genom att springa en fin central halvmarathon med en massa andra likasinnade.
Vi levererar en heldag med ett arrangemang för hela familjen i form av ett lopp på förmiddagen för de unga och ett för de äldre på eftermiddagen.
Löparna får en fin t-shirt och en blandning erbjudanden från våra partners. En åtrovärd medalj och en vattenflaska. Samt en kall alkoholfri öl vid målgång.
De får även ta med sig en känsla av att springa på sitt egna sätt och hur snabbt man vill genom Linköpings kroggata en lördag eftermiddag.

Vad lärde du dig som ny arrangör förra året?

– Det finns alltid något att förbättra. Samt att det kommer en massa småsaker hela tiden att lösa under dagen. Även att vi har ett gediget körschema uppkommer det saker att ordna.
Det är lite av spänningen och att försöka hantera den positiva stress inför start som triggar mig att leverera och förbättra. Planera ännu mer.

Lycka till den 11 juni!

– Tackar!

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här