Årets vinnare 2020

0
834

Femte kategorin vi presenterar på sajten är Årets lopp. Det var verkligen ett speciellt år 2020, många lopp ställdes in men ville man så gick det att arrangera både arenalopp och andra lopp med stor planering och säkerhet. Hälle IF tog stort ansvar när de arrangerade både SM på halvmaran och på 10 km i Anderstorp. Tävlingar som blev väldigt positiva och med stort fokus på de tävlande. Rubriken i magasinet var, Det omöjliga blev möjligt! Vinnare blev deras SM 10 kilometer och vill ni så kommer det bli tävlingar på Anderstorp även i år, Anderstorp Running Grand Prix den 13 juli.

Vi pratar med Christian Persson som var tävlingsledare för mästerskapet.

Berätta om bakgrunden till att det blev ett SM 10 km på Anderstorp.

– Jag och Ulf Friberg satt och spånade på lösningar när vi hörde att det var risk att årets SM-tävlingar på halvmaran och 10 kilometer skulle ställas in. Var hittar vi en inhägnad och flack asfaltbana som är åtminstone 3 kilometer lång? Efter lite funderande så kom vi fram till att det bör vara en motorbana, och efter lite studerande av Google Satellite konstaterade vi att Anderstorp bäst motsvarade våra behov och önskemål. Då tog vi kontakt med Villstads GIF och det visade sig vara ett lyckokast, vi kompletterade varandra perfekt rent kompetensmässigt.

Hur jobbade ni med arrangemanget?

– Det fick gå undan båda gångerna, SFIF gav oss ungefär en månads planerings- och förberedelsetid. Men det gick, SM-tävlingar är ju lite enklare att marknadsföra, och framför allt på halvmaran förelåg ju deltagarbegränsningar. Och i dag när information sprids hypersnabbt via sociala medier kunde vi snabbt kabla ut information om loppen.

Sedan är ju anläggningen fantastisk, man behöver inte lägga en massa kraft och tid på att bygga upp en infrastruktur kring loppet med tält, bodar och transportvagnar. Depåbyggnaden var fantastisk och viktig då det var regn i luften både på halvmaran och milen. Likaså fanns bra bredbandsvidd för chiptidtagningen och bra mobiltäckning för den

i år så viktiga webbsändningen. Den blev väldigt lyckad trots enklast möjliga teknik.

Varför tror du att det blev så uppskattat? 

– En supersnabb bana och grymma resultat, men jag tror också att det blir en mycket bättre toppkvalitet när SM-titeln är helt i fokus. När man löper SM i något av de stora massloppen kommer SM-tävlingen lätt i skymundan. Att man löpte i flera heat, som alla kunde följa på webbsändning, var ju ett resultat av covid-19, men effekten blev nog också att stämningen peppades upp. Man såg redan i B-heaten hur snabbt man kunde springa, och vad som skulle komma att krävas.

Vad minns du specifikt om loppet 2020?

– Definitivt herrarnas A-final på 10 kilometer, där gick stämningen att ta på. ”Alla” var där, utom Emil Millánde la Oliva, av de som så långt tävlat under 2020. Man visste att det skulle gå snabbt ifrån start efter att ha sett Samuel Russom och Samuel Tsegay ifrån tidigare lopp på säsongen. Hängde man med där så skulle man springa snabbt, och det gjorde man – 20 man under 30 minuter, att jämföra med SM-milen 2018 då man fick brons med en tid på 30.27! Ur ett rent Hälleperspektiv blev det sedan en fantastisk utdelning med guld i båda seniorklasserna samt M22.

Blir det något på Anderstorp 2021?

– Yes, den 13 juli kör vi Anderstorp Running Grand Prix med ungdomsklasser, millopp samt en supersnabb halvmara fram på kvällskvisten.

Klungan i Anderstorp

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här