Asics lanserade ny supersko – Sarah utmanade svenska rekordet

  0
  428

  Asics satsade under helgen stenhårt i spanska Málaga när deras nya supersko Metaspeed + lanserades. På söndagen arrangerades ett lopp där världslöpare kontrakterade till Asics för första gången sprang ett tävlingslopp i den nya modellen. Det blev en hel del fantastiska resultat.

  Sarah Lahti satsade på sitt eget svenska rekord på 10 kilometer landsvägslöpning i nya Asics Metaspeed Sky +. Det blev 31.55 och en andraplats i loppet i Málaga. Foto: Mikael Grip

  Metaspeed + är en fortsättning och utveckling av Metaspeed som funnits på marknaden ett tag. Nya Metaspeed + presenterades i två modeller, Sky och Edge. Sky är för ”stridesrunners” och Edge för ”cadencerunners”. Väldigt kortfattat och förenklat så har mer ”foam” (skumgummi) adderats på lite andra punkter i skon jämfört med föregångaren. Carbonplattan har också justerats för att nå maximal effekt, beroende på vilken sorts löpare du är. Målsättningen med skon är solklar, den ska vara snabb och är tillverkad för att slå rekord. Oavsett om det är personliga rekord eller världsrekord. Eilish McColgan och Julien Wanders är två topplöpare som varit med och gett feedback på den nya skon.

  ”Löparjounalister” från hela världen fick en inblick i hur Asics har gjort för att förbättra sin modell Metaspeed. Foto: Mikael Grip

  70 elitlöpare med Asics som sin sponsor var på plats för att springa en halvmara, tio kilometer eller fem kilometer på en 2,5 kilometers varvbana i centrala Málaga. Målsättningen var att slå så många personliga rekord som möjligt. Resultatet blev 27 personliga rekord och fyra nationsrekord. 90 procent av löparna sprang i Metaspeed Sky +.

  Tsegay Kidanu vann tiokilometersloppet med nya personliga rekordet 27.14. Foto: Mikael Grip

  På halvmaratondistansen satte båda vinnarna nya personliga rekord. Yeshi Kalayu, Etiopien vann damloppet på 1.07.30 och herrloppet vanns av Mohamed Reda el Aaraby, Marocko, med 59.54. Tre löpare sprang under 60 minuter.

  Sarah Lahti på väg mot 31.55 i Málaga. Foto: Mikael Grip

  I milloppet var de båda svenskarna Sarah Lahti och Napoleon Solomon med. Sarah hade siktet inställt på sitt eget svenska rekord 31.18.

  – Det var kämpigt idag och kändes rätt tungt. De nya Metaspeed + är riktigt snabba, jag har testat dem sedan december förra året. Jag gillade även den första modellen, men det är lite mer studs i den nya, sa Sarah minuten efter loppet.

  Sluttiden för Sarah blev 31.55 på andraplats. Segern gick till Vicoty Chepngeno, Kenya, med 31.39.

  Sarah diskuterar loppet med sin farthållare och pojkvän Jorge Blanco. Foto: Mikael Grip
  Napoleon Solomon, till höger, öppnade loppet optimistiskt och slår på bilden följe med polacken Nowicki som ”persade” med 28.44 och spanjoren Moreno som nådde 28.30. Trion är i det här läget rätt långt före Lance Robertson och Rickard Ringer som skymtar där bakom. Robertson kom i mål på 28.32 och Ringer på 28.42. Foto: Mikael Grip

  I herrloppet öppnade Napoleon optimistiskt och var efter några kilometer tillsammans med löpare som till sist landade runt 28.30. ”Nappe” tröttnade dock på slutet och fick 30.04 i mål. Tsegay Kidanu, Etiopien, vann på nya personliga rekordet 27.14.

  – Jag försökte gå för en bra tid, men jag orkade inte riktigt, sammanfattade Napoleon.

  På fem kilometer blev det en riktig fartfest på den snabba banan. Marockofödde spanjoren Mohamed Katir var ute efter Jimmy Gressiers Europarekord på 13.18. Men fick nöja sig med nya personliga rekordet 13.20 och seger i loppet.

  Eilish McColgan satte nytt brittiskt rekord på fem kilometer landsvägslöpning. Foto: Asics

  Brittiskan Eilish McColgan var även hon på jakt efter Europarekordet 14.41. Eilish gav verkligen allt, men fick nöja sig med nationsrekord och givetvis också nytt personligt rekord med 14.45.

  ”Löparjournalister” från hela världen var inbjudna till eventet som höll högsta klass från start till mål. Det skulle vara intressant att veta vad hela den här helgen kostade för Asics.

  Nya Asics Metaspeed Sky + och Edge + ska finnas i Sverige till försäljning från och med 14 juni. Prisklassen kommer hamna mellan 2500-3000 kronor. För elitlöpare handlar livslängden om cirka 150-200 kilometer.

  Alla resultat från Asics Meta Time Trials: 

  Klipp från eventet i Málaga: 

  Ett test av Asics Metaspeed Sky +:

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här