Jonas Leandersson gjorde sitt livs lopp och EM-kvalade i Hamburg Marathon

0
1008

IF Göta Karlstads Jonas Leandersson gjorde på söndagen sitt livs lopp i Hamburg Marathon. Med nya personliga rekordet 2.13.58 underskred han kvalgränsen till friidrotts-EM i München med en dryg halvminut.

Jonas Leandersson svarade i helgen som var för sitt livs starkaste löparinsats när han EM-kvalade i Hamburg Marathon med 2.13.58. Arkivbild: Deca Text&Bild

– Jag hade som ambition att gå för EM-kvaltiden 2.14.30. Jag visste på förhand att vinden skulle kunna bli en utmaning, där den på förhand så ut att vara i rätt riktning från 31 kilometer och framåt. Planen var att försöka springa snålt och i rygg för att undvika vinden till 31 kilometer, berättar Jonas.

Första tio kilometerna avverkade Jonas på 31.41 och halvmaratonpasseringen klockade 32-åringen från Karlstad på 1.07.07.

– Jag har haft en bra grund från vintern med en grundtrygget till min kapacitet, dock har uppladdningen störts av en del avbrott. Jag hade därför en osäkerhet på hur kroppen skulle reagera sista milen.

Med tanke på att andra halvan gick några sekunder snabbare jämfört med den första, verkar det inte varit några större problem.

– Vid 31 kilometer var vi bara två kvar i klungan jag sprang i, då fick jag börja ta ansvar för att hålla uppe tempot. Jag försökte bara springa avslappnat, men sista kilometer blir det jobbigt på riktigt. Sammantaget är jag nöjd med att jag följde den uppsatta planen.

Jonas Leandersson sluttid blev 2.13.58. Klart under EM-kvaltiden 2.14.30.

– Nu börjar glädjen succesivt komma. Efter målgång kändes det mest som en lättnad. Jag har fokuserat länge på det här målet, så visst är det en skön känsla när det lyckas.

Jonas tidigare bästanotering på de klassiska 42 195 meterna var 2.16.40 från Stockholm Marathon i höstas.

2.13.58 räckte till en 18:e plats i det stjärntäta loppet som vanns av Cybrian Kotut, Kenya, med 2.04.47.

Friidrotts-EM avgörs i München i mitten av augusti.

–  I nuläget har jag ingen mer mara inplanerad innan EM, säger Jonas.

”Det blir mycket transportlöpning, faktiskt nästan enbart i veckorna. Det går bra att köra tröskel även under transportlöpning”, säger Jonas Leandersson. Arkivbild: Mikael Grip

Har du ändrat något i din träning för att bli en ännu snabbare maratonlöpare?

– Nej, egentligen inte. Jag tränar ganska likt som förut, med mycket fokus på att behålla min tiokilometers tävlingsfart. Jag tror mycket på att ha en del överfart till de längre distanserna. Sen tror jag nu med så många år av löpning att jag har byggt upp en grunduthållighet. Den upprätthålls med bra totalvolym. Sen är skillnaden att jag varit totalfokuserad på maraton och inte haft någon inomhussäsong och kommer heller inte att ha någon bansäsong.

Jonas arbetar som fysioterapeut och försöker få in träningen i vardagen.

– Ja, det blir mycket transportlöpning, faktiskt nästan enbart i veckorna. Det går bra att köra tröskel även under transportlöpning. Sedan blir det något mer prioriterat pass på helgerna. I snitt ligger jag på 140-150 kilometer i veckan, berättar Jonas Leandersson

Kristofer Låås slutade på 25:e plats i Hamburg med 2.17.18. Halvvägs låg Kristofer i samma klunga som Jonas Leandersson och passerade även han på 1.07.07. Kristofer hade dock än tyngre avslutning av loppet. Rickard Bäckström slutade på 31:a plats med 2.26.47.

Camilla Elofsson sprang i mål på en elfteplats i Hamburg Marathon med 2.35.09 (1.15.35 halvvägs). Fanny Schulstad kom på 15:e plats med 2.40.55. EM-kvaltiden för damer är 2.32.00.

Resultat, Hamburg Marathon 2022:

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här