Den 22 april 2017 är det premiär för nya Atea Mälarmaraton. Ett arrangemang med både hel-och halvmaraton. Vi har tagit ett snack med Martin Fröberg från arrangörsklubben Västerås Löparklubb.

Vad har ni för målsättning deltagarmässigt första året?
– Först och främst är det viktigaste att alla deltagare, från elit till motionärer, ska tycka det är ett bra arrangemang och att de vill komma tillbaka året efter. Sedan tror vi att vi kan bli ett av de större maratonloppen i Sverige. Vi tror att det blir en ganska jämn fördelning mellan halvmaraton- och helmaratondeltagare.
Varför valde ni just halvmaraton-och maraton?
– Västerås har inte haft ett återkommande maraton, vilket är något varje stad med självaktning måste ha. Vi tänkte helmaraton från början. När vår bana blev två varv på en halvmarabana, var det synd att inte ha båda distanserna. Två olika distanser är också bra för ett kompisgäng eller par då man kan göra loppet tillsammans även om man vill springa olika distanser.
Berätta om bansträckningen?
– Två varv för maraton, ett för halvmaraton. Start och målgång i Vasaparken, centralt i Västerås, några hundra meter från järnvägsstationen. Banan är flack och snabb. Det finns goda möjligheter till bra tider. När jag själv provsprang gjorde jag nästan samma tid som mitt PB för halvmaraton. Det finns egentligen bara två backar per varv och de är inte speciellt långa eller branta. När du har knappa milen kvar på loppet har du ingen stigning kvar överhuvudtaget. Det kan vara bra att veta för dem som brukar ”krisräkna” i slutet på loppet. Banan går dels i centrum, längs Svartån och med tanke på namnet också utmed Mälaren. Därmed springer man där det finns människor, vilket gör att det finns bra förutsättningar för mycket publikstöd. Underlaget är nästan bara asfalt men några snuttar med packat grus.

Vad får jag som motionär när jag springer Atea Mälarmaraton?
– Det är ett lopp för löpare som vill ha en riktigt bra tid och motionär som vill klara av distansen. Ett lopp som går där det finns möjlighet till publikstöd. Sen är det ett plus att det är så lätt att ta sig till tävlingsområdet från buss- och järnvägsstationen.
Finns det prispengar till elitlöparna och i så fall hur mycket?
– Det finns inga prispengar det här första året, men att vinna den första upplagan av Atea Mälarmaraton borde vara en merit.
Berätta om Västerås Löparklubb?
– Vi älskar löpning och tycker det är roligt att springa tillsammans. I vanliga fall ordnar vi gemensamma träningar, både kortare pass med kvalitet och långpass. De flesta i klubben är inne på att springa ganska långt, vilket hade betydelse när vi valde distans för loppet.

Arrangerar ni fler lopp?
– Klubben har under flera år arrangerat 100-milesloppet, Black River Run. Det är för de flesta galet långt. Ett maraton är kortdistans jämfört med det.
Stort lycka till den 22 april! Springlfa.se kommer givetvis att vara på plats och hårdbevaka premiären av Atea Mälarmaraton.
– Tackar.