Att driva och utveckla en klubb

0
68

Jag är löparenörd, tror ingen är förvånad ☺ Driver ett förlag med 7 olika tidskrifter och böcker, en hopplös bransch – förstår inte varför man slutar läsa tidningar? Den överlägset bästa avkopplingen man kan unna sig, eller hur? Passionen i förlaget är stor, det blir oftast 80-100 timmar jobb i veckan där bara Spring är en heltidstjänst, en ständig jakt på affärer, annonser, artiklar, etc. Blir som en hobby på arbetstid, måste det ju vara när man arbetar även på fritiden.

Utöver detta så är jag ordförande i en klubb, troligtvis Sveriges största löparklubb med 496 medlemmar. Har drivit klubben i 15 år, började med 23 medlemmar en gång. En galen resa med mycket jobb men fantastiskt mycket glädje. En av hörnstenarna är att bidra till medlemmarnas utveckling, den känslan när det lyckas. Helt obetalbar. Vår värdegrund bygger bla på just det:

 • Gemenskap
  • Vi är in individuell sport men ska sträva efter en kultur och aktiviteter som bygger gemenskap bland deltagare och deltagares familjer
 • Glädje
  • Strävan i alla situationer ska vara att skapa glädje i klubben, träning, tävling, etc – vi gör det med ett leende
 • Delaktighet & demokrati
  • Alla är välkomna, alla får tycka och ha synpunkter, vår kultur präglas av högt i tak. Viktigt med engagemang från alla och respekt för varandra.
 • Positiv utveckling
  • Ambitionen är att stödja medlemmarnas utveckling både fysiskt, mentalt och socialt.
 • Rent spel
  • Ärlighet och rent spel speglar uppträdandet i IS Göta

För er som driver klubbar, är medlemmar i klubbar tänkte jag i dag blogga om ett årligt event som jag tror är en bidragande orsak till vår tillväxt. Vi kallar det GötaGalan! Den går av stapeln nu på fredag och är som en kickoff för vinterträningen. På galan följer jag upp de mål klubben hade inför året, presenterar en massa vinnare som årets man, kvinna, ungdom, rookie, etc.  Varje år har dessutom ett tema, i år var det styrkans år – har insett att det vi lägger lite extra energi på under ett år har vi sedan med oss in i framtiden.

De mål som ska utvärderas på fredag är:

MaL-2015

Naturligtvis svårt för er att sätta er in i alla dessa mål, men ett kaxigt mål är att ha 75 löpare under 45 minuter på ett och samma millopp, inte många klubbar som klarar det, dessutom ska 40 av dessa vara under 40 minuter. Lyckades vi? Det kan jag berätta nästa vecka.

När det gäller individuella prestationer så får medlemmarna nominera i de olika kategorierna, sedan är det en process som är olika från år till år, hur utse vinnarna.

En av kategorierna har vi röstat på mötet, utifrån de som fått flest röster. I år har jag dock valt ett nytt arbetssätt. Årets prestation hade 9st prestationer som fått mer än 2 röster, egentligen var det bara 7st, men jag insåg att två andra skulle vara med också. De ligger nu i topp i steg 2. För just nu pågår det steget, alla dessa 9 finns på IS Götas Facebooksida och man får gilla max tre styck, kan även maila mig. En superkul process där det är över 100 personer som röstat första dygnet.

bild1 bild2

Kan lugnt säga att jag är grymt stolt över de prestationer medlemmarna skapat under året. En av våra FB sidor är öppna för alla, skulle vara kul om ni bedömde och ni är välkomna att tycka till också. Men framför allt hade det varit kul om fler klubbar drog igång något liknande. Det är väldigt mycket jobb att förbereda en GötaGala men det är värt det, man sätter punkt, man firar och sedan tittar man framåt, nya mål, nya utmaningar.

Nästa vecka kan jag avslöja hur utfallet blev…

Föregående artikelJohan Larsson: ”Det var en tickande bomb"
Nästa artikelSnabbare än någonsin efter 50
SPRINGaren Namn: BG Nilensjö. Född: 1963. Bor: Helsingborg. Jobb: Driver Spring Kommunikation AB. Klubb: IS Göta, ordförande och tränare. Tränare: Egen. Meriter: EM guld två gånger i militär femkamp, hyfsat bra löpare för att vara mångkampare – 8:55 3000 m, 15:20 5000 m, 31:51 på 10000 m. Som veteran över 80 SM medaljer, ett antal skånska rekord och två svenska rekord i M50, 34:05 på 10 km landsväg och 16:36 5000 m inne + ett VM brons. Favoritsträcka: 3000. Personliga rekord: I M50, 9:28 på 3000 m, 5000 m 16:27, 10 km 34:05, halvmaraton 1:15:46. Vill med löpningen: Göra milen under 35 minuter, slå rekord och hålla mig i form. Ser fram emot: Nästa nummer av Magasin Spring.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här