Beredskapstider

0
305

”Vår beredskap är god” sa Per Albin Hanson strax innan andra världskriget bröt ut. Huruvida han syftade på den militära eller civila beredskapen, ja, därom tvista väl de lärde. Löpares tävlingsberedskap sätts nu på prov när restriktionerna har lättats lite och lopp börjar komma igång. Det är väl mer att likna vid ett kosläpp än ett krig, men ett och annat warface har fått dammats av sen lagårdsdörrarna slogs upp den 1 juni.

För min egen del har tävlingssuget varit stort, men det har varit lurigt att rikta in träningen mot nåt specifikt när man inte vet riktigt vilka arrangemang som kommer att bli av. Jag har hoppats på en medeldistans i triathlon men alla som jag har haft ögonen på har ställts in. Kanske lika bra det, vinterns stängda simhallar har gjort simningen mer eftersatt en vanligt, om det nu ens är möjligt. 

Den blomstertid nu kommer, med lust och tävlingsskor. Du nalkas ljuva sommar då gräs- och grusintervaller gror.

Jag har ett tävlingsfönster fram tills mitten av juli sen blir jag upptagen på annat håll, men fram tills dess har jag känt mig beredd att ta mig an vad som helst. Långt eller kort? Det kvittar. Ge mig ett sånt där jippolopp där man kastar färg på varandra, eller en hinderbana, bara jag får en nummerlapp. Eller skit i nummerlappen, jag kan springa framför tjurarna i Pamplona om det är så. 

Som tur är finns det arrangörer där ute som fixar och donar så att jag har fått springa av mig lite. Först ut var Studenternas öppna KM på 5000 meter i början av juni. Siktade på att gå under 16 minuter men fick nöja mig med 16.03. PB med en halv minut och för övrigt, så när som på två tiondelar, precis vad Evy Palm gjorde på samma distans när hon var i min ålder. Inga jämförelser i övrigt. Eller jo förresten, vi båda gillar ju blodpudding.

Finpudding. Ej sponsrad men skulle gärna bli. Mejla för spännande samarbeten om du är producent av blodpudding.

Veckan därpå var det Allard Open 10000 m i Västerås som jag sprang på 33.21. Nytt pers med en ny halvminut. (Evy gjorde 32.47 som 44-åring. En bit kvar dit men så har jag ju också ett år på mig att växa till mig)

Och nu i lördags var det Enhörna halvmaraton. Här handlade det inte om mitt gamla PB från 2015 skulle ryka utan om med hur mycket, inte tu tal om den saken. Och en halvminuts putsning skulle inte förslå, slaktkniven var så att säga slipad. Första varvet och kvartsmaran på 37.11 hyfsat planenligt. Men ett par kilometer senare började krafterna sina och den där slaktkon började lunka tillbaka ut till hagen och friheten igen. Med fyra kilometer kvar hade jag fortfarande goda möjligheter att i alla fall hålla ihop det till en putsning men väggade helt. Andra varvet på 41.27 säger det mesta. I mål på 1.18.39, tio sekunder sämre än PB. Det var väl själva… 

Enhörnas trevliga halvmaraton. Vunnet lopp, förlorat självförtroende. FOTO: EIF

Skulle kunna skylla på värmen men jag inbillar ju mig att jag är bra i värme. Det är nog framför allt långpassen som det har varit lite si och så med nu under våren. Borde ha öppnat lugnare. Har aldrig bonkat så på tävling tidigare så det var kanske en nyttig läxa. Och en påminnelse om att man inte bara kan titta på en tabell och se vad man borde göra på en viss distans, tyvärr måste man göra jobbet också. Eller ”tyvärr” förresten, det är väl det som är charmen med den här sporten, orsakssambandet mellan träning och prestation. Evy gjorde 1.11.18 som 46-åring. Låter lite väl tufft att matcha. Kan jag verkligen växa till mig så pass? Finns det ens så mycket kausalitet?

Jag borde ha kunnat sammanfatta det här inlägget med: tre lopp, tre distanser, tre pers och att min beredskap således är god. Men det sket sig. Två av tre gör att jag istället sammanfattar med: min beredskap är god… känd. 

Föregående artikel1600 dagar!
Nästa artikelNytt nummer på gång!
Namn: Eskil Persson Född: 1977 Bor: Stockholm Klubb: Hammarby IF Favoritsträcka: Längs en sandstrand Vill med löpningen: Bli snabbare och se mig omkring Roligaste löparminne: Barfota runt Gotska Sandön ligger bra till Meriter: Har ätit 84 sushibitar på en lunchbuffé Personliga rekord:  3000 m - 9:01 (2019) 5000 m - 16:03 (2021) Milen - 33:21 (2021)  Halvmaran - 1:18:29 (2015) Lidingö - 1:58:58 (2018) Maraton - 2:50:04 (2018) Ser fram emot: Härliga tider

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här