Brutto vs Nettotider på landsvägslopp!

11
441

Startskottet går, massorna drar i väg på maran du har tränat inför under 8 månader. Du som inte tillhör eliten får starta lite längre bak men efter sju minuter har du äntligen passerat startlinjen och jakten på din drömtid har börjat. Loppet går precis som du har tänkt dig och du passerar mållinjen med en tid som är 45 sekunder bättre än du hade hoppats, lyckan är total. PB öl och en skön natts sömn. Dagen efter ser du din tid på fridrottstatistik.se, du har sju minuter sämre tid än du själv hade på din egen klocka. Arg, frustrerad och upprörd!

Ännu värre var det för Karin Schön som i fjol i Paris startade på andra startskottet, hon kom i mål på 3.09.03, men bruttotiderna för ALLA tas på det första startskottet, hennes officiella tid blev 3.22.28, 13 minuter sämre!

2022 lämnade vi in en motion till friidrottsförbundets årsmöte med förslag att STATISTIK ska bygga på nettotider och inte bruttotider, det ska vara lika förutsättningar för alla. Årsmötet röstade ner motionen, det fungerar inte alls med nettotid, tänk om ettan i loppet har sämre tid än tvåan? Men, oj vilket gigantiskt problem, eller hur? Kan man inte skilja på placeringar och statistik? Statistiksystemet är tider, inget annat!

Landsvägslöpning och arenalöpning är två vitt skilda tävlingsformer där landsvägslöpning dessutom är det överlägset största och lockar många utövare som aldrig skulle sätta sin fot på en arena. Tänk om 800 meters loppen fungerade som Paris Marathon, man startar i olika startgrupper med olika startskott, men alla får tider efter första heatets startskott, haha… då skulle nog arenalöparna förstå problemet. Dagens system bygger på ett elit- och arenaperspektiv som exkluderar de flesta löpare, man känner inte att statistiken är något för dem då de bygger på startskottet och bruttotiden. Ingen efter topp 10 på ett lopp är intresserad av sin placering, det är tiden man tränar och tävlar mot. Statistiken ska då naturligtvis bygga på tid och inte placering. Man inkluderar löparna i statistiken, det blir rättvist och intresset ökar. Ny teknik måste innebära att även gamla synsätt anpassar sig till tekniken som finns.

I fjol fick jag ett tiotal ledare och lopp arrangörer att skriva under motionen, frågade bara dessa tio. Jag tror att 98% av alla löpare förstår detta och skulle skriva under. I år ska motionen in igen och vi vill ha så många namn som möjligt, du måste vara medlem i en klubb som är ansluten till förbundet, är du det mejla till Karin.schon62@gmail.com så är du med och försöker påverka med din underskrift.

Motionen som den såg ut 2022:

Statistik landsvägslopp

Bakgrund

I Sverige har vi sedan ett år tillbaka ett gemensamt statistiksystem för arena och landsvägslopp för juniorer, seniorer och veteraner. Tyvärr har vi dock olika regler runt statistiken vilket gör att systemet inte fyller sin funktion till 100%. www.friidrottsstatistik.se

När det gäller landsvägslopp har det fattats beslut att veteraner ska ha nettotider, en stor anledning är att tiderna annars blir väldigt missvisande. En del lopp med tusentalslöpare och ett startskott kan betyda att nettotid och bruttotid skiljer sig på över 5 minuter.

Inom seniorlöpningen är det alltid bruttotider, fungerar oftast bra men även här finns det många löpare som inte får sin rätta tid i statistiken då de inte blivit seedade i startgrupp 1.

Utvecklingen går framåt, idag har de flesta större lopp med stora startfält elektronisk tidtagning med både brutto och nettotid. Det fanns inte när man började göra statistik, men med ny teknik har inte statistiken följt med. Man kan höra att anledningen är att det inte fungerar med nettotider, då kan ju placeringarna i loppet förändras. Men, placeringar och statistik är två helt olika saker. Dessutom tittar man på toppen i alla lopp så tror jag att det är svårt att hitta någon som placerats sig i topp och inte stått i första startgruppen.

Förslag

Från och med 1 januari 2022 ska all statistik för landsvägslopp bygga på nettotider om sådana finns. 

 

 

 

 

 

11 KOMMENTARER

 1. Det här är en ickefråga. Första stycket är direkt sorgligt att läsa. Vem f*n, som motionär, bryr sig om vad som presenteras på en sida på nätet reagerar man på detta sätt bör man i första hand jobba på sitt förhållningssätt till sporten och INTE på fåniga motioner.

  Hälsningar från en löpare i 2% klubben, var du nu får denna siffra ifrån.

 2. Självklart nettotider, läser jag statistik är jag intresserad av hur snabbt något springer sträckan loppet är på ingenting annat.

 3. Det här har varit en omtvistad fråga i många år nu och i slutändan kommer alltid Bruttotider att äga! Men in den här artikeln så tänker man mest på statistiken och visst om man söker i statistik så kanske det skulle fungera med nettotider. Men en resultatlista måste alltid sorteras utefter bruttotider och att ha olika tider i resultatlistan kontra statistiken rimmar inte.

  Frågan man ska ställa sig är: vem vinner? Den som är först eller den som har sprungit snabbast? Tänk dig att man har ett lokalt DM insprängt i Stockholm Marathon och att de duktiga lokala kompatanterna i M40 har koll på varandra under loppet. Väl inne på stadion så krigar de ordentligt och Anders når mållinjen ett par sekunder före Peter. Ska inte Anders vinna DM-guldet då? När det sen visar sig att Peter passerade startlinjen 10 sekunder efter Anders så skulle det, med nettotider, innebära att Peter vann DM-guldet. Heja Bruttotider!!:)

 4. En fråga som uppenbarligen engagerar. Min synpunkt är att man ska räkna nettotider, inget annat. De löpare som startar så pass långt bak att de blir väldigt negativt påverkade av nettotid vs bruttotid, är ju för dåliga relativt sett i det aktuella loppet och bör ju om de vill räkna nån form av rekordtid satsa på att göra sin tid i ett mindre lopp där de får en mer fördelaktig sluttid. Jämför skidlopp, t ex vasaloppet, få har nog tänkt tanken där att räkna bruttotider. Sen vet jag inte hur många löpare som ältar detta, de allra flesta kan nog förhålla sig till sin bruttotid och tänka att det var ”deras tid”.

  • Ser att jag dribblar med begreppen. Stöttar bruttotid, inget annat. Nettotid kan den enskilde löpare vara intresserad av som ”sin egen tid” men inget för rekordböckerna.

 5. Bruttotid där alla startar samtidigt och från den startgrupp man startat i. Det blir inte bra med nettotid från när startlinjen passerats, finns flera underliga scenarion som då kan uppstå, möjligen kan den tiden endast användas för statistik.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här