Brutto vs nettotider?

2
1112

I nya Spring som du kan beställa fram till kl.23.59 ikväll skriver vi om de nya skoreglerna, lite frustrerad över att reglerna inte är förankrade i verkligheten vilket tyvärr händer när World Atletics ska ta fram regler för löpning. De är fokuserade på arena och elitlöpning och inser inte konsekvenserna för den breda massan. Tyvärr översätter bara det svenska friidrottsförbundet och vi påverkas. Exakt samma sak är det med brutto vs nettotider inom landsvägslöpningen. Jag har stört mig länge på det och sände tidigare i år in en motion till förbundets årsmöte, jag kontaktade 8 föreningar som sysselsätter sig med en del landsvägslöpning och alla ställde sig bakom motionen.

I korthet beskrevs den så här:

När det gäller landsvägslopp har det fattats beslut att veteraner ska ha nettotider, en stor anledning är att tiderna annars blir väldigt missvisande. En del lopp med tusentalslöpare och ett startskott kan betyda att nettotid och bruttotid skiljer sig på över 5 minuter.

Inom seniorlöpningen är det alltid bruttotider, fungerar oftast bra men även här finns det många löpare som inte får sin rätta tid i statistiken då de inte blivit seedade i startgrupp 1.

Utvecklingen går framåt, idag har de flesta större lopp med stora startfält elektronisk tidtagning med både brutto och nettotid. Det fanns inte när man började göra statistik, men med ny teknik har inte statistiken följt med. Man kan höra att anledningen är att det inte fungerar med nettotider, då kan ju placeringarna i loppet förändras. Men, placeringar och statistik är två helt olika saker. Dessutom tittar man på toppen i alla lopp så tror jag att det är svårt att hitta någon som placerats sig i topp och inte stått i första startgruppen.

Årsmötet röstade ner motionen, det fungerar absolut inte att ha nettotid. Jag var inte med på mötet med förstod att de fastnade på det där med placeringarna, tänk om ettan på loppet är bakom tvåan i statistiken? Men, oj vilket stort problem säger jag. Och är det inte stor skillnad på placeringar och tider? Ett statistiksystem som det vi har i Sverige är tider, inget annat men plötsligt är det placeringarna som får betydelse?

Landsvägslöpning och arenalöpning är två vitt skilda tävlingsformer där landsvägslöpning dessutom är det överlägset största och lockar många utövare som aldrig skulle sätta sin fot på en arena. Det är dock ett sätt att få löparna in i friidrottsfamiljen genom att inkludera dem i våra sammanhang, statistiken är ett sådant. Dagens system bygger på ett elit- och arenaperspektiv som exkluderar de flesta löpare, man känner inte att statistiken är något för dem då de bygger på startskottet och bruttotiden. Ingen efter topp 10 på ett lopp är intresserad av sin placering, det är tiden man tränar och tävlar mot. Statistiken ska då naturligtvis bygga på tid och inte placering. Man inkluderar löparna i statistiken, det blir rättvist och intresset ökar. Ny teknik måste innebära att även gamla synsätt anpassar sig till tekniken som finns.

En av mina adepter sprang nyligen Berlin halvmaraton på nytt PB, 1.20.45, och var jublande glad. Hon är en duktig löpare och får starta ganska långt fram, men trots detta blev tiden i statistiken 1.21.21, dvs 36 sekunder långsammare, inte så kul, eller hur? Men riktigt frustrerad blev jag när en av våra bästa veteranlöpare Karin Schön i K60 för några veckor sedan sprang Paris maraton på fina 3.09.43 och sedan får tiden 3.22.28. Hon står i en startgrupp som skjuts iväg senare men reglerna är tydliga, bruttotiden gäller från första startskottet till man passerar mållinjen. I Karins fall tappade hon cirka 13 minuter och det blir hennes tid i statistiken.

Motionen om brutto vs nettotider måste upp igen vid nästa årsmöte, är ni med? Och vill ni vara med och stötta utvecklingen av svensk löpning, varför inte prenumerera på magasin Spring? https://preno.se/spring/paper.php?id=182

2 KOMMENTARER

  1. Håller med, vem bryr sig om bruttotid som glad motionär. Om det är historiskt baserad från friidrotten tycker jag de oxå kan testa brutto vs. netto på friidrottsarenan. Skippa heaten, kör alla på en gång! Vore kul att exvis alla 100m-löpare starta samtidigt i OS :)

  2. Fullständigt idiotiskt som jag ser det. Omöjligt för veteranlöpare att sätta rekord i allmänna lopp. Självklart borde det vara nettotid.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här