Dagens medlem…

0
109

Dagens medlem är Torbjörn Chami, en löpare med ambitioner på sub 40 som tagit steget att lämna huvudstaden och flytta till Portugal. Tänk vilken möjlighet att träna, klart det målet ska fixas.

Kul att Spring når ut i världen, Torbjörn är vår enda medlem i Portugal.

Vem är Torbjörn Chami?

Jag är 55 år, lever med min fru, Maria, samt 2 egna och 2 bonusbarn som alla snart är färdiga med sina universitets studier. Jag har arbetat i olika chefsbefattningar inom IT/Telecom industrin sedan slutet av 80-talet. I januari i år gjorde jag och min fru slag i saken, sålde vårt hus i Täby och flyttade till Nazaré på den portugisiska silverkusten. Vi trivs oerhört bra och inte minst ger det fantastiska möjligheter för löpträning.

Där vill man springa…

Jag har sprungit till och från i hela mitt liv och betecknar mig som en medelgod motionär (god för runt 1.35 på halvmaraton och 41-42 min. på milen). Mitt stora livsmål vad gäller löpning är att göra sub40 på milen och genom åren har jag gjort otaliga satsningar på att uppnå det baserat på avancerade träningsprogram enligt de senaste rönen. Mycket arbete, vardagsåtaganden och diverse småskador har dock alltid spolierat alla ambitiösa satsningar. Jag är också väldigt tävlingsinriktad som person vilket inte alltid är av godo; bl.a har det inneburit att jag kört mina distanspass i för högt tempo vilket i sin tur gjort att jag blivit sjuk eller skadad efter en tids träning.

Här i Portugal har jag mycket mer tid för träning. Tillsammans med min fru Maria har jag ett företag här i Portugal där jag genomför strategiövningar med svenska ledningsgrupper i Cascais och Maria organiserar träningsresor till Nazaré på www.noifnobut.se. Det är rolig sysselsättning och långt ifrån de 60 timmars arbetsveckor jag haft under min karriär. Här har vi istället mycket tid över till att njuta av livet, läsa, surfa (ja, bor man här vill man gärna lära sig surfa), umgås med vänner och våra barn som ofta kommer ner samt, inte minst, att löpträna.

Jag har absolut inte gett upp sub40 målet och just nu tränar jag för att göra ett seriöst försök i ett 10k lopp i Lissabon i december. Jag försöker köra 4-5 pass i veckan med minst 2 distanspass på 15-20km. Vis av skadorna från tidigare år är jag noga med att inte springa för fort – inte snabbare än 5.10-fart på distanspassen.

Min maraton karriär började och slutade i Stockholm 2012. Vidriga förhållanden och en alltigenom vidrig upplevelse gjorde att min ambition att gå under 3.30 slutade med att jag stapplade i mål, med kramp i båda benen och nedfrusen intill märgen, på 3.48. Efter den upplevelsen har mitt fokus varit halvmaraton och 10km!

I Täby tränade jag under flera år med Viggan Runners, ett härligt gäng som gjorde framförallt långpassen avsevärt lättare och roligare. Här i Portugal tränar jag för det mesta på egen hand och tycker också att de tuffa passen är roligare än långpassen. Tror min personlighet passar bättre för tuffa tusingar eller 10×400 med kort vila så att man får blodsmak eller smak av spya i munnen, då känns det som riktig träning!

Springklubben då?

För mig är det viktigt att hitta motivation till träningen, speciellt som jag för det mesta tränar själv. Spring klubben är därför en utmärkt inspirationskälla med bredden av reportage som jag också tycker belyser prestationer och tider på ett inspirerande sätt, jag sa ju att jag är en tävlingsmänniska. Självfallet har jag sett till att få tidningen SPRING till min portugisiska adress!

Stort tack Torbjörn. Vilka bilder, blir inte alls sugen på att åka ner, mm…. Håller tummarna för att du lyckas med sub 40 i december, du är rätt på det – polarisera träningen mer. Du får bjuda oss här hemma på en tävlingsrapport.

Vill du läsa om svensk löpning, profiler, träning, klubbar, forskning, hälsa, tävlingar, mycket trail och ultra, och olika livsöden med mera och samtidigt stödja svensk löpning – gör som Torbjörn teckna dig här om du vill ha nästa nummer 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här