Sveriges bästa motionsspår

0
505

Nedräkning av Sveriges 100 bästa motionsspår fortsätter och nu börjar det bli väldigt spännande, vi kommer in på topp 10. Idag plats 10 och 11 och vi beger oss till Skövde och Nacka.

11. Hellasgården, Nacka, Poäng: 37,185

Raw-café

Varma augustikvällar på Hellasgården är inget för den som lider av torgskräck. Med tätbefolkade områden som Nacka och Södermalm på bekvämt cykelavstånd attraherar gården mängder av friluftstörstande Stockholmsbor året runt. Årets skönaste semesterdagar kan ni alltså räkna med att det är fullsmockat: parkering och uteservering belamrade till bristningsgränsen, kösystem till utegymmet och så vidare. Dessutom kostar det mesta som det brukar göra i Stockholmsregionen, det vill säga mer. Det låter kanske inte så trevligt, men det finns naturligtvis en anledning till att så mycket folk samlas just här. Hellasgården är både porten till Nackareservatet och, som de själva uttrycker det, ”Stockholms närmaste och största friluftsanläggning”. Utbudet av olika aktiviteter är enormt, och efter en runda runt Källtorpssjön får vi en härlig inblick i naturreservatets karisma. Från skarpa hällar halvvägs runt blickar vi ut över sjön i syd, ett häftigt, eldhärjat skogsområde i norr och i väst – Globen! Nere vid sjökanten skiljer det som mest tio meter från badgäst till badgäst, men här uppe bland berghällarna hittar vi en stillsam fristad. Ändå är det uppenbarligen en populär led, varenda meter som inte är förstärkt med grus har nämligen skrapats alldeles bar från växter och jord. Kvar efter tusentals trevande fötter finns bara sten och berg. Hela norra sidan av sjön utgör leden en utomordentligt knölig kontrast, både till sin egen lättlöpta inledning och till de välartade motionsspåren på andra sidan Ältavägen. Det finns med andra ord spår nog att tillfredsställa såväl trailentusiasten som den enkle motionären och alla där emellan. Trots trängsel och avgifter här och var har vi ärligt talat har vi svårt att se vem som skulle lämna Hellasgården missnöjd. Löpspåren är ju grymma, och så finns här ett Raw-café!

10. Billingen, Skövde, Poäng: 37,700

Urkraft

Nedräkningen av landets tio bästa motionsspår tar sin början i Västergötland. Det är knappast någon slump: landskapet har levererat mängder av högklassiga motionsspår som Almesåsen, Hagatorpet, Kypegården och Mösseberg, med flera. Är det taskigt att kalla Billingen för Mösseberg 2.0? Likheterna är många. Båda är ståtliga representanter för områdets karakteristiska platåberg, båda kantar var sin centralort, Falköping respektive Skövde, och båda erbjuder motionsspår av rang åt alla som tar sig hela vägen upp till toppen. Båda huserar var sitt lilamarkerat milspår, vilket inte hade varit lika exceptionellt om det inte vore för att dessa är de enda ställena vi har besökt med lilamarkerade spår över huvud taget. När vi skrev om Mösseberg på 69:e plats var vi lyriska över den exotiska sydostsluttningen ner mot stadskärnan och nu när vi skriver om Billingen vore det tjänstefel att inte nämna den mäktiga djungelliknande sluttningen som nås längst bort på lila milen. Sluttningen kan mycket väl vara områdets coolaste natursektion, och är den inte det så är det åtminstone den tuffaste. Alla drömmar om grymma rekordtider som vi byggt upp under fem kilometers övervägande medlut krossas på nolltid i sydsluttningens vettlösa mörbultarstigningar. Men det är omöjligt att skriva om Billingen och bara nämna lila milen – här finns ju allt! Lila milen utmärker sig som brutalt tuff, i klass med både Fontinmilen och Hårda 10 km i Torsby, men här finns en uppsjö av olika spår, och de är olika långa, olika tuffa, olika lättlöpta eller till och med lättrullade. Många är dessutom belysta. Men motionsspåren är långt ifrån allt! Toalettvagnar, isbana, klätterplats, hotell, slalombacke, badhus och Marcus Hellner-staty är bara några av de 49 punkter som finns markerade på kartan över Billingens friluftsområde. På 7:an kan man till och med hitta något som heter ”urkraft”. Hur coolt är inte det?

 

Glöm inte att beställa den kompletta boken, vi trycker i december, beställ här: 

Tidigare spår hittar ni i här

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här