Dags för SM i halvmaraton på Anderstorps motorbana

  0
  343

  Ikväll ska medaljerna i de svenska mästerskapen i halvmaraton fördelas. I coronatider görs det på Anderstorps motorbana i Småland.

  Mustafa Mohamed är kanske den största favoriten till SM-guldet i halvmaraton ikväll på Anderstorps motorbana. Kan Mikael Ekvall utmana. Arkivbild: Deca Text&Bild

  I vanliga fall brukar SMi halvmaraton avgöras i samband med Göteborgsvarvet eller Stockholm halvmarathon. Men i år är dessa event inställda på grund av coronapandemin.

  Totalt är det 59 löpare (18 damer och 41 herrar) som är anmälda till de 21 097,5 meterna som löps på varvbanans 3 917 meter.

  Herrloppet startar 18.30 och damloppet 20.00.

  I herrloppet känns det vidöppet om topplaceringarna. Adhanom Abraha, Eskilstuna FI, sprang nyligen 10 000 meter bana på 29.11. I det loppet besegrades han av stjärnskottet Samuel Russom, IS Göta, som presterade 29.07. Samuel har även gjort 28.57 i ett sololopp tidigare i sommar.

  Mustafa Mohamed, Hälle IF, visar storform i år med personliga rekord både på maraton 2.10.03, tillika svenskt rekord och 28.38 på 10 000 meter. Mikael Ekvall, Strömstad LK, hade länge det svenska rekordet på halvmaraton med 62.29 och har gjort 29.51 på 10 000 meter i år. Löparen med överlägset högstakapacitet är eritreanen Samuel Tsegey, Hälle IF, som vann VM-silver i halvmaraton 2014 och har gjort 59.21, men den kapaciteten har inte Samuel visat i år. Archie Casteel, Spårvägens FK, satte personligt rekord med 63.54 i vintras, men har inte visat upp några resultat hittills i sommar. Vårt guldtips går till Mustafa Mohamed, även om han kommer att utmanas hårt.

  Charlotta Fougberg, Ullevi FK, är storfavorit att vinna SM-guldet i halvmaraton. Arkivbild: Deca Text&Bild

  I damloppet finns det en mer tydlig förhandsfavorit i Charlotta Fougberg, Ullevi FK. Hennes personliga rekord 71.58 är överlägset de andra deltagarnas. Johanna Bäcklund, Runacademy IF, och Charlotte Andersson, IFK Umeå, lär kämpa om brons och silver. Kanske kan också Louise Wiker, Hässelby SK, och Sara Svensk, Terrible Tuesdays TC, blanda sig i toppstriden.

  Liveresultat: 

  Startlista: 

  Livesändning via friidrottsförbundets Facebooksida: 

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här