Guldlopp av Russom och Fougberg på Anderstorps motorbana

Nyheter  

Samuel Russom, IS Göta, och Charlotta Fougberg, Ullevi FK. Där har ni årets SM-vinnare i halvmaraton som avgjordes på Anderstorps motorbana på onsdagskvällen.

Samuel “Sami” Russom med sitt och IS Götas första SM-guld på seniorsidan i modern tid. Foto: Sofie Petersson

Charlotta Fougberg är ett känt namn i löparkretsar, men Samuel Russom är mer okänt. Detta trots att han redan förra året faktiskt placerade sig som trea i SM-klassen på halvmaraton, men på grund av brister i pappersarbetet så blev det ingen SM-medalj den gången.

Men nu visade 29-åringen på fin löpkänsla när han utmanövrerade betydligt mer rutinerade löpare som Samuel Tsegay och Mustafa “Musse” Mohamed, båda från Hälle IF.

Samuel med smeknamnet “Sami” föddes 1991 i en by i Eritrea. Han tränade en del löpning i hemlandet, utan att nå några speciella framgångar eller bli speciellt bra. 2015 bestämde sig “Sami” för att fly från Eritrea och sprang i princip ingenting på tre år, då han vistades under lång tid i Sudan. Efter två år i Sudan, gick flykten vidare till Libyen och Italien för att till sist sluta i Sverige och Gävle 2018. Där fanns inga riktig bra förutsättningar för löpning, så “Sami” sökte sig till varmare breddgrader i IS Göta, från Helsingborg.

“Sami” bodde i Höganäs och det var en oslipad diamant som landat hos bland annat en viss BG Nilensjö.

– När han kom såg man att det fanns vilja, men det saknades teknik, fart och fartkänsla. Han gick alltid ut stenhårt och rakt in i väggen, det tog ganska lång tid att få honom att förstå löpstrategi. I vinter har vi kört väldigt mycket fart inomhus för att jobba med hans teknik. Han studsade upp och ner tidigare, nu har han farten framåt, det är otroligt stor skillnad. “Sami” har blivit jäkligt snabb, 57 sekunder på sista 400 meterna i lördags på 10 000 meter säger en del, berättar BG.

Medaljtrion med guldmedaljören Samuel Russom i mitten, flankerad av silvermedaljören Samuel Tsegay och bronsmedaljören Mustafa Mohamed. Foto: Sofie Petersson

I lördags sprang “Sami” på 29.07 på 10 000 meter bana och besegrade Adhanom Abraha med fyra sekunder. Tidigare i sommar har han också presterat 28.57 i ett blåsigt sololopp på samma distans.

Men skulle han kunna betvinga betydligt mer rutinerade motståndare och vinna sitt och hela IS Götas första seniorguld i modern tid den här blåsiga, lite kyliga och regniga kvällen på Anderstorps motorbana inför noll åskådare i dessa coronatider?

Svaret blev ett rungande ja.

Fem kilometer passerades på 14.59 och tio kilometer på 30.16. Archie Casteel, Spårvägens FK, gjorde en hel del av det otacksamma dragjobbet. Vid 15 kilometer var det fem man kvar i tätklungan.

“Musse” försökte sig på ett ryck när det var cirka fyra kilometer kvar, på en del där det var en kilometer medvind. Han fångades in av främst Samuel Tsegay och Samuel Russom. Mikael Ekvall och Adhanom Abraha fick det desto jobbigare och tvingades släppa tätklungan.

Med cirka 1,5 kilometer kvar av de 21 097,5 meterna, ökade Russom trycket i stegen och både “Musse” och Tsegay fick det jobbigt. Samuel “Sami” Russom kunde med lätthet glida ifrån till SM-guldet med nya personliga rekordet 63.47. Samuel Tsegay vann SM-silvret med 63.52 och bronset gick till Mustafa Mohamed med 63.59.

Adhanom Abraha slutade på fjärdeplats med 64.24 och Micke Ekvall kom på femteplats med 64.36. Archie Casteel noterades för 64.50 på sjätteplats. Otto Kingstedt, Huddinge AIS, var ute efter världsrekordet för döva, men fick nöja sig med ett prydligt personligt rekord som sjua med 64.59. 27 sekunder ifrån världsrekordet.

Charlotta Fougberg försvarade sitt SM-guld från förra året och vann SM i halvmaraton på Anderstorps motorbana efter en fartökning på slutet. Arkivbild: Deca Tet&Bild

I damloppet gjorde Charlotta Fougberg comeback efter skadebekymmer. Hon tog det också ganska lugnt och avvaktade länge innan hon säkert avgjorde till sin fördel.

Kvällens stora utropstecken var blott 20-åriga Linnéa Sennström, Hässelby SK, som länge drog tätklungan under den senare delen av loppet. Till och med när Charlotta Fougberg ökade farten på slutet, så försökte hon utmana.

Linnéa höll ihop det bra och belönades med SM-silver efter nya personliga rekordet 77.07. SM-guldet vanns av storfavoriten Charlotta Fougberg med 76.51. Om bronset blev det en dramatisk spurt där Charlotte Andersson, IFK Umeå, kunde betvinga Johanna Bäcklund, Runacademy IF, 77.20 mot 77.23 i den kampen.

Femma slutade Liduina van Sitteren, Örebro AIK, med 77.46. Sexa blev Sara Svensk, Terrible Tuesdays TC, med 78.05.

Resultat, damer, SM-halvmaraton: 

Resultat, herrar, SM-halvmaraton: 

 Dela på Facebook