2.17,19 av David i Rotterdam Marathon

1
36

David Nilsson, Högby IF, klarade VM-kvalgränsen och sänkte sitt personliga rekord ned till 2.17,19 i Rotterdam Marathon.

Stockholm Marathon 2014
David Nilsson klarade VM-kvalgränsen 2.18 genom att slå personligt rekord med 2.17,19 i Rotterdam Marathon. Arkivbild: Deca Text&Bild

– Det kändes stabilt hela vägen och jag låg nästan en minut bättre till gentemot 2.18 under hela loppet. Det var en skön vetskap att ha med sig och gav trygghet, berättar David som precis käkat pommes och kyckling när Springlfa.se får en pratstund efter de 42 195 meterna.
Träningskompisen Fredrik Uhrbom agerade farthållare i en klunga som till en början bestod av tolv löpare, i den klungan fanns också Daniel Woldu, Spårvägens FK, även han med ambitionen att pressa sig under 2.18.
Klungan minskade på löpare efterhand och Woldu släppte också kontakten. David passerade halva distansen på 1.08,33.
– En helt perfekt öppning. Det kändes kontrollerat, säger David som klockades för 1.08,46 på den andra halvan.

Ett grymt jämnt genomfört lopp med andra ord.
Uhrbom drog fram tills 25 kilometer innan han klev av.
– Vid 35 kilometer började jag bli lite stum. Men jag lyckades ändå plocka löpare på slutet och sista 500 meterna körde jag på riktigt hårt.
Det fanns en anledning till det.
Carl-Johan Olofsgårds småländska distriktsrekord på maraton lyder 2.17,19, för övrigt satt i just Rotterdam Marathon 1991. Olofsgård är också svensk mästare i maratonlöpning årgång 1992.
– Jag funderade hur jag skulle göra. Om jag skulle säkra och koncentrera mig på att klara 2.18 eller om jag skulle dra på och försöka ta 2.17,19. Känslan var bra så jag körde på. Hoppas att min officiella tid blir 2.17,18.

Senare visade det sig att Davids tid blev 2.17,19. Alltså en tangering av Olofsgårds tid.

SPORT Track&Field
David satsade på en inomhussäsong som gett positivt resultat. Arkivbild: Deca Text&Bild

Indelat i åtta femkilometerspasseringar presterade David 16.07-16.27-16.13-16.14-16.02-16.16-16.13 och 16.46.
– Det var en hel del vind så kilometertiderna påverkades av det. Dessutom var det lite varmt för att det skulle vara perfekta förhållanden.
David kan nu med all säkerhet rikta in sig på VM i Peking i augusti. För att han ska missa en VM-plats måste tre andra svenskar springa under Davids tid, vilket inte känns särskilt troligt.
– Min fokusering har varit helt på det här loppet så jag har inte planerat mitt upplägg mot ett eventuellt VM. Det enda jag vet är att jag ska springa ett millopp på Gotland nästa lördag. Får försöka klara det i maratonfart, säger David och skrattar.
2.17,19 är en sänkning av det personliga rekordet med nästan fyra minuter. Den fina tiden kom inte som en blixt från klar himmel. David har en stark inomhussäsong bakom sig och slog nyligen personligt rekord på halvmaran med 1.04,11.
– Jag har inte kört lika mycket mängdträning, vilket gjort att jag varit fräschare på kvalitetspassen. Att jag bestämde mig för att göra en inomhussäsong har också varit bra. Från att ha kört tolv pass i veckan i snitt har jag sänkt antalet pass till åtta i veckan, förklarar David som satte den snabbaste svenska maratontiden sedan Mustafa Mohameds VM-lopp i Moskva augusti 2013 (2.17,09). Även Daniel Woldu hade en bättre tid 2013 med 2.16,42, Woldu var då inte svensk medborgare.
Abera Kuma, Etiopien, vann den 35:e upplagan av Rotterdam Marathon med 2.06,47, Davids fina insats räckte till en 16:e plats. Asami Kato, Japan, segrade i damklassen med 2.26,30.

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här