Duell och kross i härligt vårlopp

  0
  172

  Enhörna IF:s Påsksmällen avgjordes traditionsenligt på annandag påsk. Det blev en kross på femkilometer och en hård duell på herrarnas tio kilometer.

  Mohammadreza Abootorabi vann Påsksmällens femkilometerslopp 2017 och dubblade 2018 distansen och vann även den. Foto: Mikael Grip

  Några grader varmt och solsken gjorde att de cirka 250 deltagarna trivdes på vägarna i Enhörna, några mil från Södertälje. Trots den sena vintern hade arrangörsklubben jobbat fram en bana som gjorde jobbet.

  Förutom en mängd barn-och ungdomsklasser fanns det fem och tio kilometer att välja på. Den finska landslagslöparen Sandra Eriksson, som bor i Stockholm och tävlar för Hammarby IF, var inte oväntat klart snabbast på fem kilometer. Med vinnartiden 16.56 var hon en dryg halvminut före bästa manlige löpare.

  – Ett okej lopp. Det är skönt att vara igång efter alla skadebekymmer. Men banan var tuff och underlaget var också tungt på sina ställen, sammanfattade Sandra efter att ha sprungit uppför ”Knösabacken” för första gången.

  Sandra har sprungit många mästerskap på 3 000 meter hinder och hon vill delta på friidrotts-EM i sommar.

  – Klart jag hoppas. Men jag tar verkligen en dag i taget och ser hur det känns. Jag har inte sprungit hinder sedan 2016, så vi får se hur det går, sa hon.

  Sandra Eriksson i mål som överlägsen segrare på fem kilometer. Foto: Tommy Jansson

  ”Knösabacken” är den hårda avslutningen på en omväxlande bana, där de första två kilometerna är betydligt lättare. Serbiskan Jasmina Pruginic slutade tvåa med 18.40.

  I herrklassens tiokilometerslopp blev det en segerkamp mellan Mohammad Reza, Spårvägens FK, och Ebba Tulu Chala, Huddinge AIS.

  Faktum är att Mohammad Reza inte heter det som alla arrangörer har trott sedan han kom till Sverige från Iran för 1,5 år sedan.

  Ebba Tulu Chala slutade på andraplats i Påsksmällen. Foto: Mikael Grip

  – Ha, ha. Nej, det stämmer. Jag har tyckt att det är enklare med Mohammad Reza, men jag heter egentligen Mohammadreza i förnamn och Abootorabi i efternamn, förklarade han strax innan prisutdelningen.

  Ebba Tulu Chala försökte skaka av sig Mohammadreza med 400 meter kvar, men istället kontrade Spårvägenlöparen med ett ännu större ryck och kunde dra ifrån och vinna med 31.36. Tre sekunder före Ebba. Trea kom Artchie Casteel, Spårvägens FK, med 32.41.

  Frida Södermark sprang och vann Påsksmällen som ett led i träningen mot bland annat Comrades i Sydafrika och VM 100 kilometer. Foto: Mikael Grip

  I damklassen vann ultralöparen Frida Södermark, Tjalve IF Norrköping, med tiden 40.48.

  – Två minuter långsammare än förra året, då jag var trea. Klart det sätter igång lite tankar om årets form. Men jag är glad att vinna detta fina lopp. Vetskapen om att jag låg först, motiverade att kämpa på längst den blåsiga banan, sa Frida och fortsatte:

  – Fokus i år är ultraloppen Comrades och VM 100 kilometer plus en förhoppning att vinna Wings for life igen, denna gång i Taiwan. Så detta var ett grymt bra träningspass på vägen dit och en rolig start på säsongen. För mig har Påsksmällen blivit en trevlig påsktradition och jag hoppas det kommer fler löpare till start nästa år.

  Härlig spurtduell i Påsksmällen. Foto: Mikael Grip

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här